Başkan Erdoğan restore edilen Vaniköy Camii’nin açılışına katıldı

İstanbul’da Kasım 2020’de çıkan yangında zarar görmesinin ardından restore edilen Vaniköy Camii, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla ibadete açıldı.
İstanbul, tarihi camileri ile ün salıyor.

Bu camilerden biri de Boğaz’ın incisi olarak bilinen Vaniköy Camii.

Cami, 15 Kasım 2020’de meydana gelen yangında büyük hasar gördü.

Ardından restorasyon çalışmalarıyla yenilendi. Merakla beklenen resmi açılış töreni ise bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti.

“Üsküdar sakini ve aşığı olarak bizim de yüreğimizi yaktı”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

Boğaz’ın incileri arasında yer alan, 358 yıllık Vaniköy Camii, maalesef 2 buçuk yıl önce çıkan yangında çok ağır hasar görmüştü. Camimizin ahşap çatısıyla mahfi bölümü tamamen yanmış, Hünkar Kasrı’nın iç mekanları da kullanılamaz hale gelmişti. Bir Üsküdar sakini ve aşığı olarak bizim de yüreğimizi yakan bu yangın sonrasında malum çevreler hemen istismara başladılar. Buranın komple yıkılarak ranta açılacağını ifade ettiler. Akla, vicdana ve ahlaka sığmayan bir sürü tezvirat yaydılar. Her zaman yaptıkları gibi yalanlarla çarpıtmalarla bühtanlarla İstanbullu kardeşlerimizin zihnini bulandırmaya çalıştılar. Biz bunların hiçbirine kulak asmadık.

Ata yadigarı şu nadide eseri, şehre vefa vizyonuyla yeniden ihya etmek için süratle harekete geçtik. İstanbul Vakıflar İkinci Bölge Müdürlüğümüz, Mehmet Vani Vakfı ve Kalyon Vakfı arasında bir restorasyon protokolü imzalandı. Kapsamlı bir hazırlık sürecinden sonra Kalyon Vakfı, camimizi aslına uygun olarak tekrar şehrimize kazandırmak amacıyla kolları sıvadı.

“Bugüne kadar kaderine terk edilmiş ecdat yadigarı nice eseri ihya ettik”
İstanbul’un her metrekaresini eser, yatırım ve projelerimizle nakış nakış işleyerek samimiyetimizi gösteriyoruz. Hiçbir ayrım yapmadan tüm İstanbullulara hizmet ederek muhabbetimizin gereğini yerine getiriyoruz. İstanbul’a minnet borcumuzu bu kadim şehrin tarihi ve kültürel dokusuna daha fazla sahip çıkarak ifa etmeye çalışıyoruz. Bugüne kadar kaderine terk edilmiş ecdat yadigarı nice eseri ihya ettik.

“Ayasofya Camii’ni 86 yıllık ayrılığın ardından tekrar açtık”
Fatih Sultan Mehmet Han’ın vasiyetine uygun şekilde Ayasofya Camii’ni 86 yıllık ayrılığın ardından tekrar Ezan-ı Muhammedilerle buluşturduk. Büyük Çamlıca Camii ile İstanbul’a görkemli ve şehrin sembolü haline dönüşen muhteşem bir eser kazandırdık. Bir dönem vesayet girişimlerine bahane olarak gösterilen Taksim Camii’ni inşa ederek İstanbul’un kalbine bir gül yerleştirdik. Rami Kütüphanesi’nden Eminönü Yeni Camii’ne kadar pek çok eseri tarihi hüviyetini koruyarak restore ettik, milletimizin istifadesine sunduk.

“5 bin 500 eserimizi restore ederek ihyasını gerçekleştirdik”
Levent’te, Levent Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa Camii’ni inşa ederek o bölgeye yine muhteşem bir eseri kazandırdık. 2002’den bu yana sadece vakıflar Genel Müdürlüğümüz vasıtasıyla yaklaşık 5 bin 500 eserimizi restore ederek ihyasını gerçekleştirdik. Bunlarla birlikte havalimanlarından raylı sistemlere, şehir hastanelerinden okullara, yollara, köprülere, kültür merkezlerine kadar her alanda İstanbul’u hak ettiği yatırımlarla buluşturduk.

” İstanbul’un fetret devrine girdiğine üzülerek şahit oluyoruz”
Son 21 yılda İstanbul’a yaptığımız kamu yatırımlarının toplam tutarı güncel rakamlarla 812 milyar lirayı geçiyor. Bizden önce 10 yıllar boyunca ihmal edilen İstanbul, 1994’ten itibaren mahalli idareler boyutuyla da altın yıllarını yaşamıştı. Ancak İstanbul’un birkaç senedir yerel hizmetler noktasında tekrar bir fetret devrine girdiğine üzülerek şahit oluyoruz. Önümüzdeki 9 ay süresinde hep birlikte çalışarak inşallah İstanbul’u içinde sürüklendiği bu fetret devrinden hep beraber çıkaracağız. Rabbim yar ve yardımcımız olsun diyorum.

“Tamamen özgün malzeme kullanılarak yenilendi”
Çam keresteleri Dursunbey’den, Meşe keresteleri Yenice’den, mermerleri Marmara Adası’ndan temin edilerek camimiz tamamen özgün malzeme kullanılarak yenilendi. Ayrıca camide yer alan Hünkar Kasrı’nın zemin katı, kütüphane olarak vatandaşlarımızın istifadesine sunuldu. Titiz bir çalışmayla seçilen yaklaşık 1600 eser, başta gençlerimiz olmak üzere camimizi ziyaret eden herkesin kullanımına açık olacak. Sadece Üsküdar’ın değil, İstanbul’un da sembol mimari eserlerinden olan Vaniköy Camii, yangından yıkılana kadar tam 3 buçuk asır boyunca bu bölgenin adeta kalbi konumundaydı. 18’inci yüzyıldan itibaren padişahların ziyaretgahından biri olmuştu. Camimizin artık kütüphanesiyle birlikte kısa sürede İstanbul’umuzun yeni uğrak yerlerinden biri haline geleceğine inanıyorum.

“Camiler bizim kimlik kartımız”
Kültür ve Turizm Bakanlığımızı ilk günden itibaren projeyi sahiplendiği, güçlü bir şekilde desteklediği için ayrıca kutluyorum. Camilerimizin hepsi birer ibadethane olmanın yanı sıra aynı zamanda bu toprakların ebediyen bize ait olduğunu gösteren tapu senetleridir. Camiler bizim kimlik kartımız. Bizi binlerce yıllık şanlı mazimize bağlayan manevi köprülerimizdir. Ecdat yadigarı eserlerimizi korumayı, köklerimizi ve manevi bağlarımızı da muhafaza etmek bakımından gerekli görüyorum. İhya ettiğimiz her bir kültürel mirasımızla aynı zamanda geçmişten bugüne, geleceğe sarsılmaz bir köprü kuruyoruz. Ayağa kaldırdığımız her eserimizle millet varlığımız daha da güçlendirmiş oluyoruz. Aslına uygun şekilde yeniden hayata kattığımız tarihi binalarla İstanbul’la birlikte medeniyetimize de vefa borcumuzu ödüyoruz.

Dualarla açıldı
Yurdun dört bir yanını ilmek ilmek dokurken ruh dünyamızı besleyen iman ocaklarının tütmesine özel önem veriyoruz. Rabbim bu hassasiyetle restore ettiğimiz camimizin içinden cemaati, minarelerinden ezanı, hutbesinden Kur’an-ı Kerim seslerini eksik etmesin diyorum. Bu vesileyle camimize ismini veren Mehmed Vani Efendi’yi rahmetle ve minnetle yad ediyorum.

Duanın ardından katılımcılarla birlikte caminin açılış kurdelesini kesen Erdoğan, makasları günün hatırası olarak kurdeleyi kesenlere hediye etti.

Erdoğan programda, bir öğrencinin talebi üzerine okul karnesini imzaladı, öğrenciye harçlık verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazını da resmi açılışını yaptığı Vaniköy Camii’nde kıldı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir yanıt yazın