ABD, Felluce kasabını, soykırımcı İsrail’e gönderdi!

Gazze’ye karşı kara harekatı desteği: Felluce Kasabı dahil ABD’li komutanlar İsrail’de. Felluce’deki direnişe karşı kanlı saldırılara imza atan General Glynn, İsrail ordusuna danışmanlık için bu ülkeye gönderildi. Dikkat çeken gelişme, İsrail’in Gazze’ye karadan girme hesapları yaptığı bir dönemde gerçekleşti.

İsrail ordusu kara harekatına hazırlanırken, ABD askeri desteğini artırarak sürdürüyor. Uçak gemisi, mühimmatlar ve hava savunma sistemlerini bölgede aktif hale getirerek İsrail’e koruma kalkanı oluşturmaya çalışan Washington yönetimi, önde gelen komutanları da İsrail’e sevk etti.

Her ne kadar Gazze’ye karadan girme hesapları yapılsa da İsrail’in net bir yol haritasına sahip olmadığı ve ciddi askeri kayıplarla karşılaşabileceği ABD’de konuşuluyor.

Amerikalı komutanlar İsrail’de

Toplam 7 Amerikalı komutan, tecrübelerini paylaşmak için İsrail ordusuna destek vermek üzere harekete geçti.

Pentagon, İsrail Savunma Güçleri’ne danışmanlık yapmak üzere bölgeye ABD’li komutanların gönderildiğini; bu komutanların operasyon yönetmeyeceğini, meskun mahal muharebeleri ile ilgili deneyimlerini paylaşmak üzere orada olduklarını açıkladı.

‘Felluce Kasabı’ ekibin başında

İsrail’de görev yapan Amerikalı komutanların başında Korgeneral James Glynn bulunuyor. Hepsinin ortak yanı DEAŞ ile mücadele geçmişlerinin olması.

Glynn, “Felluce Kasabı” olarak biliniyor ve söz konusu Irak kentinde işgal döneminde karşılaştığı büyük direniş sonrası binlerce sivili katletmesiyle ve onlara işkenceleriyle tanınıyor.

Beyaz fosforlu saldırılar

Tartışmalı isim, Felluce kentindeki savaşlarda üst düzey rol oynadı. Kasım 2004’te ABD, şehre büyük miktarlarda beyaz fosfor atarak Iraklı savaşçıları ve sivilleri öldürdü.

ABD hükümeti ilk başta savaş suçuna ilişkin raporları reddetti. Ancak bir yıl sonra kanıtlar ortaya çıktı.

Glynn’ın bir önceki görevi, ABD Özel Kuvvetleri’nin uluslararası terörle mücadele birimi olan Ortak Özel Harekat Komutanlığı komutan yardımcısıydı.

Pentagon kesin bilgi vermedi

Glynn, İsrail ordusuna danışmanlık veren, ismi resmen duyurulan tek muvazzaf subay. Ekibindeki diğer subayların kaçının emekli, kaçının muvazzaf olduğu konusunda Pentagon kesin bilgi vermekten kaçınıyor.

“Aktif olarak operasyonlara katılmıyorlar”

Pentagon Basın Sözcüsü General Patrick Ryder, İsrail’de bulunan Amerikalı komutanlar için şu ifadeleri kullandı:  Hiçbir şekilde aktif olarak operasyonlara katılmıyorlar. Orada danışmanlık için bulunuyorlar.

ABD’ye sivil kayıp sorusu: Sorumluluğunuz artmıyor mu?

“İsrail’e yaptığınız silah yardımlarının ardından bir de danışman göndermeniz, muhtemel bir Gazze operasyonunda sivil kayıplar konusundaki sorumluluğunuzu artırmıyor mu?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

Irak gibi yoğun yerleşimin olduğu meskun mahal operasyonları konusundaki deneyimimiz düşünüldüğünde, sivil kayıpları azaltmak adına elimizden gelen her şeyi yapmak için, çıkarttığımız dersleri paylaşmanın önemine de inanıyoruz.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir yanıt yazın