Kıçı sıkışan Netanyahu’yu kim kurtarmaya çalışıyor? Akıl hocası eşi Sara mı?

Hamas’ın tarihteki en yıkıcı saldırılarından birine hazırlıksız yakalandığı için ciddi kamuoyu baskısına maruz kalan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “suçsuz olduğunu göstermek için” kanıt topluyor.

İsrailli Haaretz gazetesine konuşan savunma yetkilileri, Başbakan Netanyahu’nun 2 haftadır, Hamas’a karşılık veremediği için “kendisinin değil İsrail ordusunun suçlu olduğuna” dair belgeleri toplamaya çalıştığını söyledi.

Buna göre, Netanyahu ordu aleyhine delil aramanın yanı sıra, kabine ve güvenlik toplantılarında sık sık “kendisine Hamas saldırısına dair istihbaratın ulaşmadığını anlatan” konuşmalar da yapıyor.

Mısırlı güvenlik kaynakları, 7 Ekim’deki saldırıdan önce “Hamas’ın büyük bir şeye hazırlandığına dair” İsrail’i uyardıklarını belirtmişti.

Bir başka İsrailli medya kuruluşu Walla’ya göre, Netanyahu’ya ordu aleyhine delilleri toplamasını karısı Sara Netanyahu tavsiye etmiş. İsrail First Lady’si, Netanyahu’ya “güvenlik kabinesi toplantıları ve savunma konularıyla ilgili tartışmaların gizli tutanaklarını toplamasını”, hatta geçmiş ve mevcut üst düzey savunma yetkililerinin hata yaptığını gösteren tüm belgeleri arayıp bulmasını önermiş.

Haaretz’e konuşan İsrailli savunma yetkilileri Netanyahu’nun yeni bir askeri sözcü atayarak “medya kampanyası yürütmeye çalıştığını” da söyledi.

Yeni sözcü Eli Feldstein, güvenlik analistleri ve ordu muhabirleriyle birden fazla kez bir araya geldi. Haaretz’e konuşan kaynaklar, savaş ortasında sözcü değiştirmenin ve savunma bakanı medyayla görüşmemişken Sözcü Feldstein’in bu görevi üstlenmesinin “sıradışı” olduğunu söyledi.

Başka bir savunma kaynağı ise üst düzey askeri personelin Hamas’ı engelleyememenin sorumluluğunu zaten üstlendiğini belirterek “Başbakan kendisinin de suçlu olduğunu unutmuş görünüyor” dedi.

Başbakan Binyamin Netanyahu kendi partisi Likud’dan da eleştiri alıyor. Haaretz’e konuşan Likud’lu bir bakan,“Devletin kuruluşundan bu yana yaşanan en büyük başarısızlığın sorumluluğundan kaçabileceğini düşünen herkes hata yapıyor” dedi.

Hükümetin kaderinin 7 Ekim’de belirlendiğini belirten Bakan, “İşlerin eskisi gibi gitmeyeceği açık” ifadelerini kullandı. Hamas krizi tam da Netanyahu’nun yolsuzluktan yargılanmamak için yargının üzerindeki kontrolü arttırmaya çalıştığı bir dönemde patlak vermişti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Sanchez, Filistin’i tanıyacağız dedi, 20 günde başına gelmeyen kalmadı!

Başbakan Sanchez’in eşi Begona, ticari işleri nedeniyle soruşturmayla karşı karşıya kaldı. Bu duruma tepki gösteren …

Bir yanıt yazın