Emekli ikramiyesini kimler alamayacak? Hükümetten bir eşitsizlik daha!

Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışmayan emeklilere tek seferlik olarak 5 bin lira ikramiye ödeneceğini açıkladı. İkramiyeyle ilgili merak edilenler belli oldu.

Hangi kişiler ikramiyeden yararlanacak?
Emekli olmuş kişilere 5 bin liralık ikramiye ödenecek. Bu kapsamda işçi, memur, Bağ-Kur, ve tarım Bağ-Kur kapsamındaki emekliler ikramiyeden yararlanacak. Toplamda 12.5 milyon emekli bu ikramiyeden faydalanacak.
Dul ve yetim aylığı alanlar ikramiye alacak mı?
Dul ve yetim aylığı alan kişiler de ikramiye alacaklar, ancak bu kişilerin ikramiye miktarı, hak sahiplerinin hisse oranına göre belirlenecek. Örneğin, eşinin vefatı nedeniyle yüzde 50 hisse oranında dul aylığı alan bir kişi, 2.500 lira ikramiye alacaktır.
EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) durumunda olanlar ikramiyeden faydalanabilecek mi?
EYT düzenlemesinden sonra emekli olan ve çalışmaya devam etmeyen kişiler bu ikramiyeden yararlanabilecekler. Ancak, EYT durumunda olan kişilerin çalışmaya devam etmeleri halinde ikramiyeden faydalanamayacaklar.
kramiyeler ne zaman hesaplara yatırılacak?
İkramiyeler, Kasım ayının ortasında emeklilerin banka hesaplarına yatırılacak.
İkramiye her ay mı ödenecek?
Hayır, ikramiye tıpkı bayram ikramiyeleri gibi bir defaya mahsus olarak Kasım ayında ödenecek.
Ocak ayındaki emekli zammı, ikramiye üzerinden hesaplanacak mı?
Hayır, 5 bin liralık ikramiye, emekli maaşı hesaplamasında dikkate alınmayacak.
Toplamda kaç kişi bu ikramiyeden yararlanacak?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, 15.5 milyon emekliye emekli aylığı ödenmektedir. Ölüm aylığı alanların sayısı ise 4.1 milyon. SGDP kesintisi yapılan 1.8 milyon emekli de dahil edildiğinde, emekli olup çalışmamış, dul ve yetim aylığı alan kişilerle birlikte toplam 12.5 milyon kişiye 5 bin lira ikramiye verilecek.
Vazife malullüğü aylığı alanlar ikramiyeden yararlanacak mı?
Evet, vazife malullüğü aylığı alanlar, malullük aylığı alanlar, sürekli iş göremezlik geliri alanlar, şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar da bu ikramiyeden faydalanacaklar.
 Birden fazla emekli aylığı alanlar ayrı ayrı mı ikramiye alacaklar?
Hayır, birden fazla emekli aylığı alan kişiler ayrı ayrı ikramiye almayacaklar. Örneğin, aynı kişi kendi emekli aylığı ve dul aylığı alıyorsa, yine sadece tek bir ikramiye alacaktır.
 Kimler ikramiyeden yararlanamayacak?

Emekli olmuş ancak çalışmaya devam eden ve hem emekli aylığı hem de çalıştığı işyerinden aylık maaş alanlara 5 bin liralık ikramiye yatırılmayacak. Emekli olduktan sonra işçi statüsünde bir işverene bağlı olarak çalışanlardan Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılır.

Bağ-Kurdan emekli olduktan sonra ticari faaliyette bulunmaya devam edenlerin emekli maaşlarında kesinti yapılmıyor, bu kişiler prim de ödemiyor. SGDP kesintisi yapılanlar 5 bin liralık ikramiye alamayacaklar.

Şirket kaydı olan, şirket ortağı olan, Bağ-Kurdan emekli maaşı alıp da çalışmaya devam edenler ikramiyeden yararlanamayacak. Aynı şekilde kamudan emekli olup çalışmaya devam edenler de ikramiyeden yararlanamayacak. Banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara da ikramiye ödenmeyecek.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir yanıt yazın