CHP’li Eren Erdem hakkında yakalama kararı!

Kapanan Karşı gazetesine yönelik FETÖ davasında yargılanan eski CHP Milletvekili Eren Erdem hakkında tahliye kararına yapılan itiraz üzerine yakalama kararı çıkarıldı.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 17-25 Aralık darbe girişiminde, yasa dışı ses kayıtlarını servis ettiği dönemin Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve eski CHP Milletvekili Eren Erdem ile gazetenin sahibi Turan Ababey’in de aralarında bulunduğu 12 sanığın yargılandığı davada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Erdem’in ”silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım” ve ”göreve ilişkin sırrın açıklanması” suçlarından 8,5 yıldan 19 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla cezaevinden bağlanan tutuklu sanık Eren Erdem ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı.

Tutuklu sanık Onur Kala ile tutuksuz sanıklar Turan Ababey, Emre Erciş ve Kutlu Esendemir de duruşmada hazır bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ile Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Ali Şeker, Sera Kadıgil ve Gökhan Zeybek’in de aralarında bulunduğu bazı CHP milletvekilleri de duruşmayı izledi.

Duruşmada, tanıkların dinlenilmesinin ardından cumhuriyet savcısı, davaya ilişkin esas hakkındaki mütalaasını hazır olduğunu belirterek, okumaya başladı. Savcı mütalaasında, sanık Eren Erdem’in, ”silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım” ve ”göreve ilişkin sırrın açıklanması” suçlarından 8,5 yıldan 19 yıla kadar hapsi cezasına çarptırılmasını istedi.

Aralarında Turan Ababey’in de bulunduğu 3 sanık hakkında beraat kararı verilmesini isteyen cumhuriyet savcısı, sanıklar Ufuk Emin Köroğlu, Emrah Direk, Değer Özergün, Mehmet Aydoğmuş ve Murat Kazancı’nın firari konumda olmaları nedeniyle haklarındaki dosyanın ayrılması talebinde bulundu.

Savcılık mütalaasında, diğer sanıklar hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları istendi.

6 kişi tanıklık yaptı
Daha önce verilen ara karar gereği tanık olarak dinlenilmesine karar verilen, tiyatro oyuncusu Levent Üzümcü, ilahiyatçı yazar İhsan Eliaçık ve gazeteci Muhammed Furkan Haykır’ın duruşma salonunda, Hrant Dink cinayeti davasının sanığı Ercan Gün ve MİT tırları davasının sanıklarından Alp Değer Tanrıverdi’nin tutuklu bulundukları cezaevinden SEGBİS’le, Tunay Şentürk’ün de bulunduğu ilin adliyesinden yine SEGBİS’le bilgilerine başvuruldu.

Erdem’in de aralarında olduğu 3 sanığa ceza istemi
Tanık beyanlarının ardından esasa ilişkin görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Aydın Boztaş, mütalaasını hazırladığını belirterek, sonuç bölümünü okudu.

FETÖ’nün kuruluşu, yapılanması, amacı ve medya organlarındaki organizasyonunun anlatıldığı mütalaada, sanıklardan Eren Erdem’in, “FETÖ’ye dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla ve “gizli tanığı deşifre etmek suretiyle gizliliğin ihlali” suçundan da 1 yıldan 4 yıla olmak üzere toplam 8,5 yıldan 19 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Eren Erdem’in, “soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek” suçundan, suçun unsurları oluşmadığı için beraatine karar verilmesi istenen mütalaada, bu sanığın verilebilecek ceza miktarına göre tutukluluk halinin devamına karar verilmesi talep edildi.

Mütalaada, diğer sanıklardan Emre Erciş hakkında, etkin pişmanlık hükmü nedeniyle “silahlı terör örgütüne yardım” suçundan verilecek 15 yıla kadar hapis cezasında indirim uygulanması istenirken, tutuklu sanık Onur Kala’nın, “silahlı terör örgütüne üye olma” ve “zincirleme şekilde terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme” suçlarından toplam 9 yıldan 19,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması, tutukluluğunun devamı talep edildi.

Sanıklar Turan Ababey, Mehmet Bozkurt ve Kutlu Esendemir hakkında, “silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçunu işledikleri sabit olmadığı gerekçesiyle beraat hükmü kurulması istenen mütalaada, firari sanıklar Değer Özergün, Ufuk Emin Köroğlu, Mehmet Aydoğmuş, Murat Kazancı ve Emrah Direk’in dava dosyalarının, sorgularının yapılmamış olması nedeniyle ayrılarak başka bir esasa kaydedilmesi talep edildi.

Eren Erdem’e tahliye
Mütalaaya karşı beyanların alınmasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Eren Erdem’in, delil durumu, yargılamanın geldiği aşama, tutuklulukta geçen süre ve karartılma ihtimali bulunan bir delilin kalmaması gerekçesiyle tahliye edilmesine hükmetti.

Bu sanık hakkında “haftada bir gün evine en yakın güvenlik birimine imza verme” ve “yurt dışına çıkış yasağı”ndan oluşan adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasını karara bağlayan heyet, tutuklu sanık Onur Kala’nın bu durumunun ise devamını öngördü.

Mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere sanık ve avukatlarına süre veren heyet, duruşmayı 1 Mart’a erteledi.

Duruşma sonrası basın açıklaması
Duruşmanın ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP’li bazı milletvekilleri ve sanık avukatları, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklama yaptı.

Muharrem Erkek, konuşmasında, “kurguya dayalı iddialar, siyasi davalar, kumpas davalarının bir gün mutlaka çökeceğini” ifade ederek, “Türkiye’nin mücadelesi, demokrasi, hukukun üstünlüğü, hak, hukuk, adalet mücadelesidir.” dedi.

Eren Erdem’in birkaç saate tahliye edileceğini anımsatan Erkek, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin bağımsız ve tarafsız yargıya, güçlü bir yargıya, cesur hakimlere, savcılara, hukukçulara ihtiyacı var. Hukuk ve özgürlük yoksa maalesef hiç bir şeyin olması mümkün değil. Adalet çökerse devlet çöker. Onun için bu adalet mücadelesini veriyoruz. Bu tutuklama kararı, haksızdı, hukuksuzdu, kurguya dayalı iddialara dayanmaktaydı. Bugün verilen karar dosya içeriğine, hakkaniyete, adalete uygun bir karardır. Bu tahliye kararıyla birlikte adalet geç de olsa tutuklulukla ilgili tecelli etmiştir. Umarım dosya içeriğine, hukuka, hakkaniyete, vicdana uygun esasa ilişkin karar da verilir. Çünkü Eren Erdem, yaşamı FETÖ ve bu tür yapılanmalarla mücadeleyle geçmiş değerli bir arkadaşımızdır. Eren Erdem’i FETÖ ile ilişkilendirmek, hukuk, vicdan ve akıl dışıdır.”

Eren Erdem’in babası Hasan Erdem ise oğluna kefil olduğunu dile getirerek, “Yaşam biçimimizde devlete karşı işlenecek suçlar asla ve asla olmaz. Eren Erdem’e yayın kuruluşları kendini anlatma şansı veremediklerinden suçlamalara, çamurlara maruz kaldı. Şimdi çıktı artık. Bazı ithamlar doğru değildi, yargı da bu kararı verdi zaten.” diye konuştu.

Birleşen iki iddianame
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, FETÖ’nün 17-25 Aralık darbe girişiminde yasa dışı ses kayıtlarını servis ettiği dönemin Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve eski CHP Milletvekili Eren Erdem hakkında, “üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek”, “göreve ilişkin sırrın açıklanması” ve “gizliliğin ihlali” suçlarından 22 yıla kadar hapis istemiyle 11 Mayıs’ta iddianame hazırlanmıştı.

İddianameyi 21 Mayıs’ta kabul eden İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşmanın 19 Eylül’de yapılmasına hükmederek, sanık Eren Erdem hakkında yurt dışına çıkış yasağı koymuştu. Erdem, aynı gün Almanya’ya gitmek üzere Atatürk Havalimanı’na gelmiş ancak hakkındaki yurt dışına çıkış yasağı nedeniyle gidişine izin verilmemişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanık olarak yargılanan ve 24 Haziran seçimleri öncesi aday gösterilmeyince kaçma girişiminde bulunduğu iddiasıyla havaalanında engellendiği belirtilen Erden Erdem hakkında, kaçma şüphesi nedeniyle 28 Haziran’da yakalama kararı talebinde bulunmuştu.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın talebini kabul ederek sanık Erdem hakkında yakalama kararı çıkarmış, 29 Haziran’da gözaltına alınan Erdem tutuklanmıştı. Yine başsavcılıkça, FETÖ’nün 17-25 Aralık yargısal darbe girişiminde yasa dışı ses kayıtlarını servis ettikleri gerekçesiyle, kapatılan Karşı gazetesinin sahibi ve 10 çalışanına yönelik de iddianame hazırlanmıştı.

Karşı gazetesi çalışanlarına yönelik hazırlanan iddianamede, 7 sanığın örgütün şifreli haberleşme programı “ByLock” kullanıcısı olduğu belirtilirken, firari sanık Ufuk Emin Köroğlu ve Değer Özergün’ün, “silahlı terör örgütü üyesi olmak” ve “terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini açıklayarak hedef gösterme” suçlarından 8 yıl altışar aydan on sekizer yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Sanıklardan Alaaddin Akkaşoğlu, Mehmet Aydoğmuş, Onur Kala, Murat Kazancı ve Emrah Direk’in, “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Kutlu Esendemir’in “silahlı terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapse mahkum edilmesi öngörülmüştü.

İddianamede etkin pişmanlık hükmünden yararlandırılması istenen sanıklar kapatılan gazetenin sahibi Turan Ababey, Emre Erciş ve Mehmet Bozkurt’a “silahlı terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan ceza verilmemesi talep edilmişti.

İddianamenin kabulüne karar veren İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, Eren Erdem hakkında açılan davayla birleştirilmesine hükmederek dosyayı İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.

Birleştirme kararını onaylayan İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılamanın İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılması gerektiğine hükmetmiş, mahkemeler arasındaki uyuşmazlık nedeniyle dosya, davaya bakacak mahkemenin belirlenmesi için İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderilmişti.

İstinaf mahkemesi de yargılamanın İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılmasına karar vermişti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

ABD’yi Milton Kasırgası vurdu!

Milton Kasırgası’nın kategori 3 seviyesinde ABD’nin Florida eyaletinde karaya çıkması sonrası can kaybı sayısı 10’a …

Bir yanıt yazın