ABD seçime müdahale için operasyonu başlattı!

ABD Başkanı Joe Biden’ın “Erdoğan’ı bu kez darbe ile değil seçimle devireceğiz.” şeklindeki sözlerinin ardından ABD’li STK’ların harekete geçtiği ortaya çıktı.

Türkiye seçimlerini mercek altına alan Batılı ülkeler, bir yandan Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alırken diğer taraftan da seçime algı operasyonları ile müdahale etmeye çalışıyor.

2021 yılında ABD’li Chrest Vakfı ve İsveç devlet fonunun, aralarında Bianet, 140 Journos, Medyascope, Bağımsız Gazetecilik Platformu P24, T24 gibi medya organlarına milyonlarca dolarlık fon sağladığı ortaya çıkmıştı. ‘Fondaş medya’ olarak tanımlanan bu gruplara yeni medya organları eklendi. Biden’ın ‘muhalefeti desteklemeliyiz’ itirafından bulunduğu seçimler için ABD’nin kesenin ağzını açtığı belirlendi.

ABD’Lİ STK’LAR SEÇİMLERE MÜDAHALE İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Haber7’nin edindiği bilgilere göre, ABD merkezli sivil toplum kuruluşları, kendi ülkelerinin dış politika hedefleri doğrultusunda yeni roller üstlendiği öğrenildi.

Bütçesi ABD Kongresince sağlanan Ulusal Demokrasi Vakfı (NED) ve onun Türkiye’deki temsilcisi Ulusal Demokrasi Enstitüsü (NDI) ile birlikte Atlas Network (Atlas Ekonomi Araştırmaları Merkezi) isimli kuruluşların finansal destek sağladığı yerel bazı medya kuruluşları, seçimlere yönelik ülke çapında faaliyet yürüttüğü ortaya çıktı.

SON BİR YILDA YAKLAŞIK 250 BİN DOLAR FON AKTARILDI

Yerel haber ağı, medya eğitimi, seçim gözlemciliği‘ gibi adlar altında gençlere yönelik projeler yürüten daktilo84.com ve dokuz8haber sitelerine son bir yılda 143 bin euro ve 85 bin dolar aktarıldı. Bu rakamların en az 90 bin doları son bir yılda ABD’li STK’larca aktarıldı.

DAKTİLO1984’E TOPLAMDA 155 BİN 954 DOLAR FON

Türkiye’deki seçimleri etkilemeye yönelik hamleler yapan ABD’li STK’lar, 2019 yerel seçimleri öncesi kurulan Daktilo84.com’a (Daktilo1984.com), Avrupa Konseyi tarafından fon sağlanan European Endowment for Democracy’den (Avrupa Demokrasi Vakfı) 72 bin 488 euro, Hollanda merkezli Stichting European Climate’ten (Avrupa İklim Vakfı) yaklaşık 69 bin 557 euro ve ABD merkezli The Atlas Economic Research tarafından 13 bin 929 dolar para transferi yapıldı.

DOKUZ8HABER’E 81 BİN 829 DOLAR AKTARILDI

Medya Araştırmaları Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Dokuz8haber adlı internet platformu ile Dokuz8akademi’ye ABD merkezli STK’lardan olan Ulusal Demokrasi Vakfı’ndan 46 bin dolar, Ulusal Demokrasi Enstitüsü’nden 30 bin 859 dolar ve Ortadoğu Enstitüsü’nden (Middle East Institute) 4 bin 970 dolar tutarında para transferi yapıldı.

SEÇİM ODAKLI ‘YEREL HABER AĞI’ KURUYORLAR

Ekim 2021’de kurulan ve kendisini ‘yurttaş haberciliği yapan yerel medya odaklı haber platformu’ olarak tanımlayan Dokuz8Haber, ‘Dokuz8Haber Akademi’ adıyla bir süredir “Seçim 2023 Yerel Medya Koordinasyon Toplantıları” gerçekleştiriyor.

Dokuz8Haber, 15 Kasım 2022’de, İzmir’de, İz Gazetesi ve Ege Kent Konseyleri Birliği’nin ortak düzenlediği 30’un üzerinde yerel gazetecinin katıldığı “Seçim İzleme Koordinasyon Toplantısı” etkinliği düzenledi. Bu toplantı sonucunda “Ege Seçim İzleme Bölge Ağı” faaliyete geçirildi.

Mayıs 2023’e kadar 973 ilçede en az 150-200 yerel gazeteciden oluşacak “Seçim İzleme Ağı“nın tam olarak işlevsel hale getirileceği öğrenildi.

HEDEF GENÇLER

Dokuz8haber internet platformunun ABD merkezli Ulusal Demokrasi Enstitüsü (NDI) ve Daktilo1984 internet platformunun Sosyal İklim Derneği ile ortaklaşa yürüttüğü “Gençliğin Yüzleri” isimli projede, 8 ilde gençleri hedefleyen organizasyonlar düzenliyor.

Kasım 2022 – Haziran 2023 döneminde Samsun, Mersin, Denizli, Diyarbakır, Ankara, İzmir, İstanbul ve Eskişehir illerinde siyasi parti üyelikleri bulunan gençlere medya duyarlılığı, gazetecilik, sosyal medya konu başlıklarında eğitim verilmesi planlanıyor.

HER İLDEN 20 GENÇ

Söz konusu illerde 100’er katılımcı ile gerçekleşecek eğitimler sonrasında Ocak ayı içerisinde Gençlik Forumu için her ilden 20 genç katılımcı belirlendiği öğrenildi.

Daktilo1984’ün ise söz konusu proje kapsamında gençlere dağıtılmak üzere el broşürleri hazırladığı bilgisine ulaşıldı.

ETKİNLİK BEĞENİLİRSE YENİ FONLAR AKTARILACAK

Platforma proje için ayrılan bütçenin süresinin 19 Şubat 2023’te sona ereceği, NDI’ın ilk eğitim etkinliğini beğenmesi halinde Şubat-Mayıs 2023 döneminde Dokuz8haber’e yeni kaynaklar aktarılacağı öğrenildi.

YEREL MEDYAYI ETKİ ALTINA ALMAYA ÇALIŞIYORLAR

Gençlerin yanı sıra yerel medyayı da etkilemeye çalışan Dokuz8haber platformu “#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu” isimli toplantılar organize ediyor.

NİHAİ AMAÇ, FONLANAN PLATFORMU ULUSAL HABER AJANSINA DÖNÜŞTÜRMEK

Seçimlerin takibine yönelik yerel gazeteciler ve vatandaşlardan oluşan bir haber ağı kurulması planlanıyor.

Nihai amacın ise kurulan ‘haber ağı’nın ‘Dokuz8haber’ isimli ulusal haber ajansına dönüştürülmek olduğu öğrenildi.

BIDEN: ERDOĞAN’I BU KEZ SEÇİMLE DEVİRECEĞİZ

Ağustos 2020’de başkan adayı olduğu dönemde bir etkinlikte konuşan Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ı hedef almıştı. Biden, Erdoğan’a karşı muhalifleri desteklemeleri gerektiğini savunmuştu.

Joe Biden, muhaliflere destek vererek, Türkiye’deki iktidarı darbesiz bir şekilde değiştirebilecekleri yönünde sözler sarf etmişti.

Joe Biden, yaptığı skandal konuşmada şunları söylemişti:

“Bence ona (Erdoğan’a) çok farklı bir yaklaşım uygulamalıyız. Muhalif liderleri desteklediğimizi açıkça göstermemiz lazım. Parlamento’ya katkı sunmak isteyen Kürt toplumunu entegre etmek için… Bu iş bir süre iyi gidiyordu.

Bir yol haritamızın olduğunu açıkça göstermemiz lazım. Düşündüğümüz şeyle ilgili sesimizi yükseltmemiz lazım, bedel ödemeli. Nasıl çalışacaklarını anlamak için çevresinde F-15 savaş uçağı uçurdukları hava savunma sistemi olduğuna göre ona belli silahları satmaya devam edip etmeyeceğimiz konusunda bedel ödemeli.

Yani çok endişeliyim. Ama benim yaptığım gibi onlarla doğrudan temasa geçip Erdoğan’ı yenecek duruma gelmeleri için hala var olan Türk liderliği unsurlarından daha fazla verim almalı ve onları güçlendirmeliyiz. Darbe ile değil, seçim süreci ile… Partisi, İstanbul’dan dışarı atıldı. Peki biz ne yapıyoruz? Burada oturup boyun eğiyoruz.

Yapacağım en son şey, ona Kürtler konusunda boyun eğmek olurdu. Kesinlikle en son şey. Ve onlara Kürtlerle ilgili olarak birkaç görüşmem oldu. O dönem henüz üzerlerine gitmiyorlardı.

Yani şunu göstermemiz lazım. Türkiye, Rusya’ya bağımlı olmayı istemek zorunda değil. Uzun bir zaman önce o elmadan bir ısırık aldılar. Ama şu ana kadar onlara davrandığımız şekilde davranmaya devam etmeyeceğimizi anlamak zorundalar. Yani çok endişeliyim. Hava üslerimiz ve onlara erişimimize dair de çok endişeliyim. Bence bölgedeki müttefiklerimizle bir araya gelerek, onun bölgedeki faaliyetlerini nasıl izole edeceğimizle ilgilenmek bizim için son derece fazla iş olacak.

Özellikle Doğu Akdeniz’de petrolle ilgili faaliyetleri ve görüşülmesi uzun sürecek olan çok sayıda başka şey… Ama cevabım ‘evet, endişeliyim.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın