Ucuz akaryakıt için diren Putin!

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC ile birlikte hareket eden ülkeler, petrol üretimlerini Ekim ayına kıyasla günde en az 1.3 milyon varil düşürmek için çalışma yürütüyorlar. Dört kaynağın verdiği bilgiye göre karar alınması önündeki en büyük engel, Rusya’nın petrol üretiminde önemli miktarda kesintiye yanaşmaması. Eğer Putin ikna olursa Rusya petrol üretimini azaltacak ve petrol fiyatları yükselecek. Buna bağlı olarak da akaryakıt fiyatları artacak.
Petrol fiyatları küresel ekonomideki zayıflık ve ABD’nin üretimindeki artış nedeniyle piyasada arz fazlası oluştuğu endişelerle son birkaç haftada sert düşüş kaydetti.
Fiyatların düşüş baskısı altında olduğu böyle bir ortamda OPEC ülkeleri Perşembe günü Viyana’da bir araya gelerek birliğin üretim politikasını ele alacak. OPEC, Cuma günü de Rusya gibi birlikte hareket ettiği diğer petrol üreticileriyle görüşecek.
ANA ENGEL RUSYA
Üçü OPEC üyesi ülkeden biri ise OPEC üyesi olmayan ülkeden kaynaklar toplantının zorlu bir ortamda gerçekleşeceğini ve üretim kısıntısı anlaşması önündeki ana engelin Rusya’nın tutumu olduğunu belirtti.
Kaynaklar ayrıca Rusya petrol üretimini önemli miktarda azaltmayı kabul etmezse OPEC’in üretim kısıntısı kararını erteleyebileceğini belirtti.
Rus kaynaklar, ülkenin üretim kısıntısına günde 140,000 varil kadar katkıda bulunabileceğini belirtti. Ancak Ortadoğu ülkelerinin ağırlıkta olduğu OPEC, Moskova’nın günde 250,000-300,000 varil kesinti yapmasında ısrar ediyor.
IRAK: OPEC HAM PETROL FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMALI
Irak Petrol Bakanı Thamer Ghadhban, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) ham petrol fiyat istikrarını sağlamak ve jeopolitiğin petrol piyasalarına verdiği zararı en aza indirmek için orta-uzun vadeli bir strateji geliştirmesi gerektiğini söyledi.
Ghadhban Irak’ın, OPEC’in bu hafta yapacağı toplantıda piyasaların dengelenmesine yardımcı olmak ve fiyatları desteklemek için çalışacağını söyledi. Irak, Suudi Arabistan’dan sonra OPEC’in ikinci büyük üreticisi.
Ghadhban yaptığı yazılı açıklamada, düşük petrol fiyatlarına getirilen çözümlerin “üretim azaltmayla sınırlı kalmaması gerektiğini” belirterek, toplantıda varılacak hiçbir anlaşmanın, OPEC üyesi olan ve olmayan petrol üreticilerinin çıkarlarına zarar vermemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
KATAR OCAK AYINDA ÇIKIYOR
Katar Enerji Bakanı Saad el-Kaabi, dün yaptığı açıklamada ülkesinin Ocak ayı itibariyle Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nden (OPEC) çekileceğini söylemişti. Katar OPEC’e 1961 yılında katılmıştı.
Katar’ın 57 yıldır üyesi olduğu OPEC’ten ayrılma kararı almasının kolay olmadığını ifade eden el-Kaabi, ülkenin OPEC üretim kararlarına etkisinin küçük olduğunu belirtmişti.
1960 YILINDA KURULDU
OPEC, net petrol ihraç eden ve bilinen dünya petrol rezervlerinin üçte ikisini ellerinde bulunduran 12 ülkenin oluşturduğu bir konfede­rasyon. 9-14 Eylül 1960 tarihinde Bağdat’ta toplanan konferans sonucunda resmen kuruldu. Örgütün merkezi ilk beş yıl Cenova’ da iken 1965’te Viyana’ya taşındı. Kurucu üyeleri; Suudi Arabistan, İran, Kuveyt, Irak ve Venezuela (1960). Kuruluşa, sonradan Katar (1961), Libya (1962), Endonezya (1962), Birleşik Arap Emirlikleri (1967), Cezayir (1969), Ni­jerya (1971), Ekvator (1973-1992) ve Gabon (1975-1994) katıldı.
REUTERS

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Türkiye, dijital göçebelik için ideal bir ülke

Fransa merkezli Euronews, dijital göçebeler için İstanbul, Dalaman ve İzmir önerisinde bulundu. Üç lokasyonun barındırdığı …

Bir yanıt yazın