Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Yüreğir Şubesi’ne 2. kez tefecilik operasyonu!

Türkiye Emekliler Derneği Adanana Yüreğir Şube Başkanı A.Ç. ile genel sekreterin de aralarında bulunduğu 17  kişi, borçları nedeniyle kredi çekemeyen dernek üyesi emeklileri, iş birliği yaptıkları kömür işletmecisine yönlendirip yüksek faizle, kömür yerine para sattıkları, naylon fatura ile derneği zarara uğrattıkları iddiasıyla gözaltına alındığı soruşturmanın derinleştirilerek halen devam ettiği bildirildi.

Alınan bilgilere göre Türkiye Emekliler  Derneği Yüreğir Şubesinin eski ve yeni yöneticilerinin, emeklilerin maaş kartlarına el koyup işbirliği yaptıkları kömürcüye olan borçlarını taksit taksit ödedikleri, maaşlarının da bir bölümünü zimmetlerine geçirdikleri iddia ediliyor.
Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda Türkiye Emekliler Derneği Yüreğir Şubesi yöneticilerinin, tefecilik yaparak haksız kazanç sağladıkları iddiası üzerine harekete geçildi. Şüphelileri yakalamak için 23 ayrı adrese şafak operasyonu düzenleyen ekipler, operasyonda Yüreğir Şube Başkanı A.Ç.’nin de aralarında bulunduğu genel sekreter A.B., sayman A.B., kadın sekreter İ.Y. ile odun ve kömür satışı yapan bir firmanın işletmecisi Y.Y. ve diğer 17 şüpheli gözaltına alındı.
EMEKLİLERİN KİMLİK KARTLARI ELE GEÇİRİLDİ
Şüphelilerin adreslerinde ruhsatsız 2 tabanca, 2 otomatik av tüfeği, çok sayıda dernek üyesi emeklilere ait maaş kesinti belgesi, 21 emekli kimlik kartı, 28 boş emekli kimlik kartı, 10 kişinin kimlik fotokopisi, 143 yakacak teslimat makbuzu, geçen yıla ait kömür kesinti listesi ve borç bilgilerinin bulunduğu evrak, bin TL tutarında senet, tapu senetleri ve 32 boş senet, çok sayıda alacak notlarının bulunduğu defter ve dijital materyal ele geçirildi. Emniyete götürülen şüphelilerin, özellikle derneğe kayıtlı borç batağındaki emekli vatandaşları tuzaklarına düşürdükleri öne sürüldü. Borcu olan kişilere faizle para vermeyi teklif eden şüphelilerin bir odun-kömür işletmecisiyle ortak hareket ettiği iddia edildi.
EMEKLİLERİN MAAŞ KARTLARINI ALIYORLAR
Sorguya alınan dernek yöneticilerinin, kömür satıcısı ile işbirliği yaparak, ellerinden maaş kartlarını aldıkları emeklilere kömür satmış gibi fatura kestiği, fatura bedelini taksit taksit tahsil edilip, paranın bir bölümünü zimmetlerine geçirdiği ileri sürüldü. Ayrıca zanlıların tefecilik yaparak haksız kazanç sağladıkları iddia edildi. Zanlıların borç batağına girmiş emeklileri tespit edip bunlara uygun fiyatlara odun-kömür satıyor gibi gösterip aldığı kömürün ya da odunun yarı parasını verdiğini, kömürün gerçek fiyatını da emeklinin maaşından faiziyle birlikte aldığı öne sürüldü. Bundan 3 yıl öncede yine Yüreğir Emekliler Derneği’ne odun, kömür operasyonu yapılmış o dönemki başkan gözaltına alınıp tutuklanmıştı. Emniyette sorgusu devam eden zanlılara “tefecilik”, “resmi belgede sahtecilik” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlamalarından işlem yapılacağı öğrenildi.
KÖMÜR İŞLETMECİSİYLE İŞ BİRLİĞİ YAPTIKLARI İDDİASI
Emniyete götürülen dernek yöneticilerinin, borçları nedeniyle kredi çekemeyen dernek üyesi emeklileri, iş birliği yaptıkları odun-kömür işletmecisine yönlendirip, 4 aylık vade için yüzde 45 oranla yüksek faizle para aldırdıklarına, maaş kartlarına da el koydukları emeklilerin kömürcüye olan borçlarını taksit taksit ödeyip, ayrıca maaşlarının da bir bölümünü zimmetlerine geçirdikleri saptandığı bildirildi.

Bu arada haber merkezimizi arayan bazı okuyucular, TÜED Yüreğir Şube Başkanı A.Ç ile gayri resmi işbirliği yaptığı koruması K.T.’nin bütün para transferlerinin  bu isim üzerinden, ayrıca gelini, oğlu ve kardeşi üzerinden sağladığını, gerçek dışı alış-veriş faturaları ile derneği zarara uğrattıklarını iddia ettiler. Adlarının açıklanmasını istemeyen okuyucularımız, adı geçen şube başkanının derneğe başkan olmadan önce borç batağında olduğu, başkan olduktan sonra hayat standardında ciddi değişimlerin olduğunu iddia ettiler. İddiaya göre, şüphelilerin emniyetteki işlemlerinin sürdüğü, çok sayıda şikayet dosyası olduğu bildirildi.

BAŞKAN HAKKINDA 2021/78659 SORUŞTURMA DOSYASI İLE DAVA AÇILMIŞ

Öte yandan TÜED Yüreğir Şube başkanı A.Ç, hakkında daha önceleri evrakta sahtecilik, harcamalarda usulsüzlük şubeye ait belge ve kayıtlar ile 17.02.2019 tarihli genel kurul toplantısına ait oy pusulalarını denetçilere sunulmaması sebebiyle şube yetkilileri hakkında 5253 sayılı dernekler kanununun 32.nci maddesinin (c) ve (k) bentlerine göre yapılan harcamalardaki usulsüzlükler sebebiyle de şube yetkilileri hakkında 5253 sayılı dernekler kanununun 32. Maddesinin (f) bendine göre Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın suç duyurusunda bulunulması üzerine 2021/78659 soruşturma numaralı dosyası ile derdest soruşturmasının bulunduğu bildirildi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın