Ekonomik kriz derinleşiyor! İran’da parçalanma korkusu!

Başkent Tahran ve diğer şehirlerde Pazar günü başlayan gösterilerin sarstığı ülkede, resmi olarak 4 bin 200 tümene sabitlenen dolar serbest piyasada 8 bin 100 tümene kadar yükseldi. İranlı siyasetçi, ekonomik krizle boğuşan ülke için yazdığı Twitter mesajında “Sovyetler Birliği’nin tecrübelerinden ders çıkarmazsak onların gittiği yola doğru gidiyoruz” dedi. Tahran yönetimi ise, bugün cuma hutbesinde yaptığı açıklamada serinkanlı olunması için çağrı yaptı.
İran’da son aylarda iyice gün yüzüne çıkan ekonomik darboğaz, son olarak başkent Tahran ve diğer şehirlerde esnafın protesto gösterisi yapmasına yol açtı. Tahran’da yüzlerce kişi parlamento binasına doğru yürüdü. Tahran başsavcılığı gösteriye katılanlar için soruşturma açarken, İranlı siyasetçi ve akademisyen Elahe Kulayi bugün çarpıcı bir Twitter mesajı paylaştı.
Reformist kimliğiyle bilinen Prof. Dr. Elahe Kulayi, her gün şiddetlenen ekonomik krizin önüne geçilmemesi halinde ülkenin Sovyetler Birliği gibi dağılabileceği uyarısını yaptı. Kulayi, “Sovyetler Birliği’nin tecrübelerinden ders çıkarmazsak, onların gittiği yola doğru gidiyoruz. Vaktimiz dar” dedi.
Prof. Kulayi, mesajının devamında “Lütfen Tahran Üniversitesi’nin yayımladığı ‘Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ekonomik kökleri’ adlı kitabı okuyun” ifadesini kullandı.
SERBEST PİYASADA DOLAR TUTULMUYOR
Başkentteki ‘Büyük Tahran Çarşısı esnafı, birkaç gündür ülkedeki ekonomik sorunlar ve döviz kurundaki yükselişi protesto için kepenk kapatıyor.
Ülkede, dolar kısa sürede 4 bin tümenden 7 bin 500 tümen seviyelerine yükseldi. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümeti, nisan ayında doların 4 bin 200 tümene sabitlenmesi için karar aldı ve serbest piyasada alım satımı yasakladı. Bankalarda resmi kur üzerinden işlem gören dolar, şu anda serbest piyasada 8 bin 100 tümen civarında.
CUMA HUTBESİNDE ÇAĞRI
Tahran yönetimi ise, bugün cuma hutbelerinde serinkanlı olunması için çağrı yaptı. Şii imam Kazım Sıddıki, “Düşmanlarımız zarar görmemiz için kaos yaratıyor. Ekonomik zorluklara karşı sakin ve dayanıklı olmayı sürdürelim. Eğer birlik olup baskılara göğüs gerebilirsek, tüm zorlukların üstesinden geleceğiz” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen ay nükleer anlaşmadan çekildiğini ve yeni yaptırımların uygulanacağını açıklaması, İran ekonomisini olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.
İranlı muhalifler, nükleer anlaşmadan sonra ülke dışında dondurulmuş on milyarlarca dolar mal varlığını hükümetin bölgesel güç gösterisi olarak kullandığını savunuyor. İran halıhazırda Suriye, Lübnan ve Yemen’de nüfuzunu artırmak için kontrolündeki silahlı grupları finanse ediyor. Tahran Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elahe Kulayi, reformist kimliğiyle bilinen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde milletvekili olarak görev yaptı. Kulayi, Tahran Belediye Başkanlığı’na da adaylığını koymuş fakat seçilememişti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Rusya’daki hain kanlı saldırıyı talimatlı terör örgütü DAEŞ üstlendi

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Moskova’daki terör saldırısına ilişkin açıklama geldi. …

Bir yanıt yazın