Türkiye-Irak anlaşmasındaki imza gecikmesinin gerçek nedeni ortaya çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imza töreninde dikkat çektiği eksikliğin nedeni belli oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Irak ile imzalanan Kalkınma Yolu Projesi anlaşmasında yaşanan kısa süreli aksaklığın yalnızca teknik bir düzeltmeden kaynaklandığını açıkladı.

Irak Başbakanı’nın Türkiye ziyareti kapsamında gerçekleştirilen resmi törende yaşanan kısa süreli imza gecikmesinin perde arkası netleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, imza töreni sırasında “Beş anlaşma değil miydi?” sözleriyle dikkat çektiği eksiklik, kamuoyunda farklı yorumlara neden olmuştu.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaşanan durumun taraflar arasında herhangi bir görüş ayrılığı değil, son anda fark edilen teknik bir ayrıntının düzeltilmesinden kaynaklandığını söyledi.

Son anda teknik düzenleme yapıldı

Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi kapsamındaki anlaşmalarda özellikle Türkiye-Irak sınır kapısının konumu ile projenin finansman modeline ilişkin tüm detayların önceden mutabakata bağlandığını belirtti.

İmza törenine dakikalar kala Irak tarafınca teknik bir ayrıntının düzeltilmesi yönünde talep geldiğini ifade eden Bakan Uraloğlu, bu talebin makul karşılandığını ve gerekli düzenleme yapıldıktan sonra imzaların atıldığını dile getirdi.

Yaşanan kısa gecikmenin kamuoyunda “anlaşma iptal edildi” ya da “taraflar arasında kriz çıktı” şeklinde algılanmasının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Uraloğlu, iki ülkenin de projeye yönelik iradesinin en başından itibaren güçlü olduğunu ifade etti.

Erdoğan ve Irak Başbakanı’nın huzurunda imzalar tamamlandı

Teknik düzenlemenin tamamlanmasının ardından iki ülkenin ilgili bakanlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Irak Başbakanı’nın huzurunda anlaşmaları imzaladığını belirten Uraloğlu, sürecin planlandığı şekilde tamamlandığını söyledi.

Bakan Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi’nin yalnızca Türkiye ve Irak için değil, tüm Orta Doğu’nun ticaret ve lojistik dengeleri açısından stratejik önem taşıdığına dikkat çekti.

“Hürmüz Boğazı’nın yükünü azaltacak”

Projeye ilişkin hedefleri de paylaşan Uraloğlu, Kalkınma Yolu tamamlandığında uluslararası ticaret açısından kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı’na olan bağımlılığın önemli ölçüde azalacağını ifade etti.

Teknik hazırlıkların hızla sürdüğünü belirten Uraloğlu, ilk kazmanın en kısa sürede vurulmasının hedeflendiğini söyledi. Normal şartlarda 4 ila 5 yılda tamamlanması öngörülen dev projenin, yoğun çalışma programıyla yaklaşık 3 yılda bitirilmesinin de değerlendirildiğini kaydetti.

110 milyar dolarlık Kalkınma Yolu Projesi’nin hayata geçirilmesiyle Türkiye’nin Avrupa ile Körfez arasında stratejik bir lojistik merkez haline gelmesi hedefleniyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Adana’da düğün konvoyunu iskambil masasıyla durdurdular! Damat oyuna katıldı

Adana’nın Saimbeyli ilçesinde düğün konvoyunda yaşanan sıra dışı olay, cep telefonu kamerasına yansıdı. Gelin ve …

Bir yanıt yazın