Kredi kartlarında takibe düşen borçlar yüzde 155 arttı

Alım gücünün düşmesi nedeniyle vatandaşlar, mutfak alışverişinde bile kredi kartı kullanmak zorunda kalıyor. Bankaların takibine düşen bireysel kredi kartları borç tutarının son bir yılda yüzde 155 arttığına dikkat çeken CHP’li Türker Ateş, “Kredi kartından ve kredili mevduat hesabından nakit çekimde faizin yükseltilmesiyle de enflasyonla mücadelenin faturası dar gelirlinin sırtına yüklendi. Vatandaşların önemli bir kısmı ayın sonunu getiremediğinden nakit avans çekiyor.” dedi.

Artan enflasyon rakamlarıyla birlikte dar gelirli vatandaşlar temel ihtiyaçlarını karşılarken bile kredi kartı kullanmak zorunda kalıyor.

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu üyesi Türker Ateş, kredi kartı kullanımıyla ilgili yaptığı açıklamada, kredi kartında takipteki alacakların Merkez Bankası’nın geçen haziran ayında başlayan faiz artırım sürecinde tırmandığına işaret etti.

‘VATANDAŞ KREDİ KARTLARINA MUHTAÇ HALDE’

Dar gelirli mutfak alışverişini bile borçlanarak yapabildiğini belirten Ateş, şunları söyledi:

“BDDK’nın 8 Mart verilerine göre, önceki yılın aynı dönemine göre bireysel kredi kartlarında harcamaların büyüklüğü yüzde 154 artışla 1 trilyon 319 milyar TL ve takipteki alacaklar da yüzde 155 artarak 20 milyar 545 milyon TL oldu. Düşük alım gücü çerçevesinde vatandaş kredi kartlarına muhtaç halde. Yükselen faiz oranlarına rağmen düşük limitli kredi kartlarında kullanım geçen dönemde arttı.”

Kredi kartıyla ocak ayında en yüksek harcamanın 44,1 milyar TL ile market ve AVM’lerde yapıldığı, geçen yılın aynı ayına kıyasla bu harcama grubunda yüzde 87 artış gerçekleştiğini belirten Ateş, kredi kartıyla yapılan ikinci en yüksek harcama grubu 19,5 milyar TL ile yıllık yüzde 97 artan yemek harcamaları olduğunu belirtti.

Ateş diğer harcamaları şöyle sıraladı:

Yemek harcamalarını 14,9 milyar TL ile yüzde 68,4 artan giyim ve aksesuar ile yüzde 92 artarak 13,9 milyar TL’ye ulaşan çeşitli gıda harcamaları izledi. Ocak ayında benzin ve yakıt istasyonlarında kredi kartıyla yapılan harcamalar ise yüzde 93,6 artarak 12,9 milyar TL oldu.

KREDİ KARTLARINDAN NAKİT ÇEKİLEN TUTAR YÜZDE 103 ARTTI

Ateş yaptığı açıklamada Ocak 2024 itibarıyla kredi kartlarından nakit çekilen tutarın 116 milyar TL’yi aşarak son bir yılda yüzde 103 arttığına işaret etti.

Faiz artsa da nakit çekimin sürmesi kaçınılmaz olduğunu belirten Ateş, “Kredi kartından nakit çekim esasen geçen yıl yüzde 267 gibi çok yüksek oranda arttı. Vatandaşın yılın yarısında bundan el çekmeye başlarken sonrasında yeniden nakit çekime yöneldiği izleniyor.” dedi.

Nakit çekimde faizin yükseltilmesiyle enflasyonla mücadelenin faturası dar gelirlinin sırtına yüklendiğini belirten Ateş, Vatandaşların önemli bir kısmı ayın sonunu getiremediğinden nakit avans çektiğini söykedi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir yanıt yazın