İsrail katliamlarını durdurmak için mekik diplomasisi devrede

Hamas, Gazze’de ateşkes teklifi hakkında ‘olumlu bir ruhla karşılık verdik.’ açıklaması yaparken İsrail teklifin Mossad’a iletildiğini ve detaylı şekilde değerlendirildiğini duyurdu. Gelişmelerle ilgili ABD ve Türkiye’den açıklamalar geldi.
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, Hamas’ın İsrail ile yeni esir takası anlaşmasına dair sunulan teklife yanıt verdiğini belirterek, “Hamas’ın teklif hakkında bazı yorumları oldu ancak genel olarak olumlu olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

HAMAS: “ATEŞKES TEKLİFİNE OLUMLU BİR RUHLA KARŞILIK VERDİK”

Katar’ın açıklamasından sonra konuyla ilişkin bir açıklama da Hamas’tan geldi. Hamas: “Tam ve topyekun ateşkes, çatışmaların sona ermesi, insani yardım vaadi, Gazze Şeridi’nin restorasyonu ve ablukanın kaldırılması talebiyle ateşkes teklifine olumlu bir ruhla karşılık verdik.” açıklamasında bulundu.

BLİNKEN İLE SİSİ ESİR TAKASI ANLAŞMASINDA SON DURUMU DEĞERLENDİRDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Orta Doğu turunun ikinci durağında Mısır’ı ziyaret eden Blinken ile Sisi arasındaki görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamaya göre Blinken ile Sisi, Kahire’deki görüşmede İsrail ile Hamas arasındaki olası esir takası anlaşmasında gelinen son durumu kapsamlı şekilde değerlendirdi.

Mısır’a bu süreçteki “öncü” rolü için teşekkür eden Blinken, Gazzelilerin yerlerinden edilmesine yönelik hiçbir yaklaşımı kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Gazze’de yaşayan Filistinlilere daha fazla insani yardım ulaştırılması konusundaki görüşlerini de dile getiren Blinken, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına olan desteklerini de bir kez daha vurguladı.

İkili ayrıca Kızıldeniz’deki son durumu ve bölgedeki diğer gelişmeleri de ele aldı.

7 EKİMDEN SONRASI BLİNKEN’IN 5. ORTA DOĞU TURU

İsrail’in Gazze’ye saldırılarının başladığı 7 Ekim’in ardından 5. kez Orta Doğu’ya giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın, Gazze’deki son durumu ve esir takasına ilişkin süreci muhataplarıyla değerlendirmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Blinken’ın, 4-8 Şubat tarihlerinde Suudi Arabistan, Mısır, Katar, İsrail ve Batı Şeria’yı ziyaret edeceği belirtilmişti.

Açıklamaya göre Blinken, esir takasının gerçekleşmesi ve “insani ara”nın verilebilmesi için taraflar arasında anlaşma zeminini yeniden yoklayacak ve Gazze’de insani yardımların ulaştırılabilmesi için ilgili ülkelerle görüşecek.

İsrail ile Filistin arasında kalıcı barış tesis edilebilmesi için diplomatik görüşmeler de yapacak Blinken’ın gündemindeki bir diğer başlık da Kızıldeniz’deki Husi saldırılarıyla ilgili son durum olacak.

BLİNKEN, KATAR BAŞBAKANI AL SANİ İLE GAZZE’DEKİ DURUMU GÖRÜŞTÜ

Blinken, Doha’da Katar Başbakanı Al Sani ile düzenlenen ortak basın toplantısında, “Gazze’deki durumun iyileştirilmesi için öncelikle odaklanılan konuların esirlerin serbest bırakılması ve çatışmalara ara verilmesi” olduğunu açıkladı.

Blinken, görüşmede, yoğun olarak “esirlerin serbest bırakılması ve Gazze’deki vahim insani durumun ele alınmasına yardımcı olmak üzere uzatılmış bir ara verilmesi” konularına odaklandıklarını söyledi.

Yarın İsrail hükümeti ile görüşeceğini belirten Blinken, “Yapılması gereken çok iş var. Ancak bir anlaşmanın mümkün ve hatta gerekli olduğuna inanmaya devam ediyoruz.” dedi.

Blinken, “Şu an için uzun süreli bir sükunet sağlamak ve çatışmayı sona erdirmek için izlenecek en etkili yol esirler konusunda bir anlaşmaya varmaktır.” ifadesini kullandı.

“HAMAS’IN ATEŞKES YANITI KATAR ARACILIĞIYLA MOSSAD’A İLETİLDİ”

İlgili açıklamada, “Hamas’ın yanıtı Katar aracılığıyla Mossad’a iletildi. Detayları müzakerelere katılan yetkililer tarafından kapsamlı biçimde değerlendiriliyor.” denildi.

Hamas akşam saatlerinde çerçeve anlaşmasına ilişkin yanıtını Mısır ve Katar’a ilettiğini açıklamıştı.

Hamas’ın Filistinli gruplarla istişarelerin ardından yanıtını ilettiği vurgulanan açıklamada, “teklifi, tam ve kapsamlı bir ateşkesi garantileyecek, Filistin halkına karşı saldırıları bitirecek, Gazze Şeridi’ne yönelik ablukayı kaldırarak yeniden imarı garantileyecek ve esir takası sürecini tamamlayacak şekilde olumlu karşıladığı” belirtilmişti.

TÜRKİYE’DEN ATEŞKESE TAM DESTEK

Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, Bakan Fidan, Katarlı mevkidaşı Al Sani ile telefonda görüştü.

Görüşmede, Katar ve Mısır’ın çabaları sonucunda İsrail ve Hamas’a sunulan çerçeve anlaşmasıyla ilgili son durum ele alındı.

Bakan Fidan, söz konusu anlaşmaya Türkiye’nin verdiği desteği vurguladı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir yanıt yazın