Faiz savaşları başladı! Evini, arabasını satan bankaya koşuyor!

Bankalar faiz yarışında! Bankaların faiz kararı yatırımcının yönünü değiştirdi. Evini, arabasını satan bankanın yolunu tutuyor. Faizler yıllardır görülmemiş oranlara çıktı. Bankalardan cazip teklifler geliyor. Parası olan mevduat hesaplarına yöneliyor. 

Pandemi süreci ile birlikte tasarrufun önemi bir kez daha ortaya çıktı. İşini kaybeden ya da geliri düşen vatandaş birikimlerini kullanarak bu dönemi geçirdi. Pandemi sonrası elinde az da olsa parası olan yatırım yapma yolunu seçti. Bu süreçte döviz ve altın en çok yatırım yapılan araçlar olurken ev ve araba fiyatlarındaki fahiş artış yatırımcının yönünü bu sektörlere çevirmesine neden oldu.

Son günlerde ise bankaların faiz oranlarını artırması ile mevduat açık ara en çok tercih edilen yatırım aracı olarak ön plana çıkıyor. Evini, arabasını satan parasını bankaya yatırarak yüksek gelir sağlamak istiyor. Merkez Bankası ise geçtiğimiz hafta şahin bir faiz artışı yaparak politika faizini yüzde 40 seviyesine çıkardı. Faiz kararının ardından mevduat ve kredilerde güncellemeye gidildi.

Bankalar faiz oranlarını güncelledi. Mevduat faizlerine hoş geldin faizi gibi bankaların ilave faiz oranları da eklenince yüzde 50’ye varan faiz oranları yatırımcıyı bekliyor.

Yıl sonunun yaklaşması ve yakalanması gereken hedefler bankacılık sektöründe mevduat yarışını kızıştırdı. 10-20 bin liralık TL mevduatlara bile yüzde 40,5’in altında faiz önerilmiyor, miktar yükseldikçe mevduat faiz oranları yüzde 50’yi aşıyor.

Bankacılık sektöründe yılın son ayıyla birlikte hedeflerin gerçekleştirilmesi, bilançoların daha iyi görünmesi için en çok çaba gösterilen günlere girildi.

Bankaların kendi hedeflerinin yanı sıra Merkez Bankası’nın getirdiği kur korumalı mevduattan standart TL mevduata dönüşüm hedefleri de bulunuyor. Hem bilanço makyajlama hem de hedefler için standart TL mevduat faizleri son dönemlerin en yüksek seviyelerine çıktı. Bazı bankalar para miktarı arttıkça yüzde 50 oranında mevduat faizi veriyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Dr. İsmet Demirkol şu ifadeleri kullandı: “Mevduat faizleri artıyor. Hal böyle olunca kredi maliyetleri de yükseliyor. Bankalar önümüzdeki süreçte maliyetler artığından dolayı kredi vermezse mevduatlarda azalma olabilir. Merkez Bankası’nın Aralık ayı toplantısında faiz artışı bekliyorum.

2024 ‘te ocak ayında yüzde 47.,5 oranında bir faiz bekliyorum. Bu da mevduatlara yansıyacaktır. Mevduatın 4-5 ay yüzde 55 bandına çıkması muhtemel. Bundan sonraki aylarda mevduatlarda bir gerileme bekliyorum.”

BANKALAR 32 GÜNLÜK MEVDUATA YÜZDE 47 VEREBİLİYOR

Hürriyet’ten Burak Taşçı’nın haberine göre; yüklü miktarda parası olanlara şube müdürleri yüzde 1-2 oranında ekstradan faiz veriyor. Mevduata para yatıracaksanız faiz oranı için mutlaka pazarlık edin. Yurt içi şubelerde; resmi kuruluşlar, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlara ait olanlar haricindeki, TL, döviz ve kıymetli maden cinsinden mevduatlar, her bir mevduat bankasında her bir kişi için, 2023 yılında 400 bin TL’ye kadar sigorta kapsamında bulunuyor.

AYLIK FAİZİ YÜDE 4.11’E DENK GELİYOR
3 aylık mevduat faizi yüzde 49,33 olarak hesap açıldığında aylık faizi yüzde 4,11’e denk geliyor. 100 bin liralık mevduat böylece 3 ayın sonunda stopaj vergisi yüzde 5 de düşüldükten sonra 11 bin 714 faiz getiriyor, başka bir deyişle 100 bin lira 3 ayda 111 bin 714 liraya çıkıyor.

Peki bankaya para yatırırken neye dikkat etmek gerekiyor? Tüketiciler öncelikle mevcut bankaları dışındaki diğer bankalara da bakarak faiz oranlarını karşılaştırmalılar.

HOŞ GELDİN FAİZİNİ KAÇIRMAYIN

Birçok banka müşterilerine ‘hoş geldin faizi’ adı altında yüksek oranda faiz ile vadeli hesap açıyor. Bu nedenle yüksek faiz kazancı sağlamak için; daha önce hesap açılmamış yeni bankalarla iletişime geçmek karlı olacaktır.

MUTLAKA PAZARLIK YAPIN
Bankalar her müşteriye aynı oranda faiz uygulamıyor. Burada yatırılacak para miktarı kadar tüketicinin yapacağı pazarlık da önemli. Pazarlık yapılarak az da olsa faiz oranlarını yukarı çekmek mümkün oluyor.

SÜRE UZATIKÇA FAİZ ARTIYOR
Vade süresi uzadıkça bankaların faiz oranları da artıyor. Örneğin 20 bin lira için 32 günlük vade seçeneği ile para yatırıldığında en yüksek faiz oranı yüzde 42 iken, vade süresi 92 güne çıkarıldığında bu oran yüzde 47’ye çıkıyor. Ancak uzun vadeli yatırım işlemlerinde enflasyonun da göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Uzun vadeli yatırım yapılırken, ön görülemeyen giderler için de bir miktar nakit ayırmakta fayda var. Aksi halde vade zamanında önce bozulabiliyor. Burada da bazı bankaların uyguladığı, istenildiğinde hesaptan para çekmeye imkan veren mevduat seçenekleri ön plana çıkıyor

100 BİN TL’NİN FAİZ GETİRİSİ NE KADAR?
100 bin liranın 32 günlük net mevduat faiz getirisi 3 bin 831 TL. Bu süre için uygulanan en yüksek faiz oranı ise; yüzde 46.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Sanchez, Filistin’i tanıyacağız dedi, 20 günde başına gelmeyen kalmadı!

Başbakan Sanchez’in eşi Begona, ticari işleri nedeniyle soruşturmayla karşı karşıya kaldı. Bu duruma tepki gösteren …

Bir yanıt yazın