Katil İsrail Gazze’yi yapay zeka ile vuruyor

İsrail’in Gazze’de binlerce sivilin ölümüne neden saldırılarının arkasında “Habrosa” sistemi var. Gazeteciler bu konuyu İsrail istihbaratında daha önce çalışmış isimlere sordu. Buna göre İsrail Habsora adı verilen bir yapay zeka kullanıyor
İsrail’in Gazze’de binlerce sivilin ölümüne neden saldırılarının arkasında Habsora denilen bir yapay zekanın olduğu ortaya çıktı.  Ama eski İsrail istihbarat subayları bu sistem için “Kitle İmha Fabrikası” tanımını yapıyor.

HABROSA NASIL BİR SİSTEM?

İsrail ve Filistinli gazetecilerin çıkardığı, “+972” isimli dergi ve İbranice yayın yapan “Local Call” adlı internet sitesi bu sorunun yanıtını aradı.

Habsora on binlerce istihbarat subayının bile altından kalkamayacağı kadar çok veriyi işleyerek bu veriler ışığında vurulacak yeni hedefleri ortaya koyuyor.

Yalnızca hedef belirlemekle de kalmıyor, saldırılar sonrası kaç sivilin ölebileceğini de hesaplıyor.

Yapay zekanın İsrail ordusunda kullanımı, 2019’da yüzlerce subayın görev yaptığı “Hedef Belirleme Birimi”nin kurulmasıyla ivme kazandı.

İsrail’in 2021’deki Gazze saldırılarında daha önce senede yalnızca 50 hedef belirlenebilirken, yapay zeka sayesinde sadece 1 günde 100 hedef belirlenebildi.

Gazze’ye yönelik son saldırılardaysa günlük 100 hedef belirleme kapasitesinin de kat be kat üstüne çıkıldı.

Araştırmaya göre İsrail ordusu 7 Ekim’den sonra Gazze’ye yönelik saldırılarında bariz bir politika değişikliğine gitti.

Uzmanlara göre İsrail, 2006’daki 2. Lübnan Savaşında uyguladığı “Dahiya Doktrini”ni yeniden benimsedi.

ORANTISIZ VE BOĞUCU GÜÇ KULLANIMI

“Dahiya Doktrini”yle Hamas ve Hizbullah gibi gerilla gruplarına karşı, orantısız ve boğucu bir güç kullanılıyor.

7 Ekim sonrası ilk 5 günde 1000’den fazla hedefin vurulması da İsrail’in bu Doktrini benimsediğini göstergesi.

Amaç boğucu saldırılarla ezilen sivil halkın, Hamas veya Hizbullah gibi gruplara baskı yaparak, bu grupların İsrail’e yönelik saldırılarını durdurmak zorunda bırakması.

7 Ekim Hamas saldırıları sonrası İsrail’in binlerce hedefi vurarak binlerce sivili öldürmesinin arkasında yapay zekayla belirlenen hedefler ve ordunun artık sivil kayıpları nerdeyse gözetmeyerek hareket etmesi yatıyor.

BİR HAMASLI İÇİN YÜZLERCE SİVİL

Hatta üst düzey bir Hamas liderinin öldürülmesine yönelik bir operasyon sonrası yüzlerce sivilin öleceğinin tahmin edilmesine rağmen saldırının gerçekleştirildiği iddia ediliyor.

Ordunun sivil hedefleri gözetmeksizin Gazze’yi vurmasının arkasındaki gerçek sebebin, İsrail kamuoyuna karşı bir “zafer” portresi çizerek kaybettiği saygınlığı geri kazanmak olduğu belirtiliyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir yanıt yazın