İsrail resmen doğruladı, ABD ateşe benzin döküyor

İsrail’in eşi görülmemiş bombardımanı yüzlerce binanın yok olduğu Gazze’de en kanlı geceye yol açtı, Lübnan’daki vatandaşlarının derhal ülkeden ayrılmasını isteyen ABD ise Akdeniz’de yeni bir hamle yaptı.
Tamamen karanlığa gömülen Gazze, şimdiye kadarki en yoğun bombardıman gecelerinden birini geride bıraktı. İnternet ve telefonun devre dışı kaldığı bölgedeki tüm gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

İSRAİLLİ YERLEŞİMCİLER, ZEYTİN TOPLAYAN FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRDÜ

Gazze’de savaş devam ederken, İsrail işgali altındaki Filistin toprağı Batı Şeria’da ise yerleşimcilerin terörü var.

Nablus yakınlarındaki bahçesinde zeytin toplayan bir Filistinli, İsrailli yerleşimcilerin silahlı saldırısına hedef oldu. Görgü tanıkları, Bilal Salah’ın göğsünden vurularak öldüğünü söylüyor.

İSRAİLLİ REHİNELERİN AİLELERİ: TÜM GECELERİN EN KORKUNCU
Gazze’de tutulan rehinelerin aileleri, İsrail’in Gazze Şeridi’ni eşi görülmemiş şekilde bombalamasının ardından bu sabah bir açıklama yaptı.

İsrail savunma bakanı ve savaş kabinesi üyelerini acil görüşmeye çağıran rehine aileleri, açıklamada “Bu gece tüm gecelerin en korkuncuydu. İsrail Savunma Kuvvetleri’nin Gazze Şeridi’ndeki büyük operasyonu ve orada tutulan ve ağır bombardımana maruz kalan rehinelerin akıbetine ilişkin mutlak belirsizlik ortamında uzun ve uykusuz bir geceydi” ifadelerini kullandı.

Kara harekatının Gazze’deki 229 rehinenin hayatını tehlikeye attığı belirtilen açıklama, şöyle devam etti:

“Aileler sevdiklerinin akıbeti konusunda endişeli ve bir açıklama bekliyorlar. Her dakika sonsuzluk gibi geliyor. Savunma Bakanı Yoav Gallant ve savaş kabinesi üyelerinin bu sabah bizimle görüşmesini talep ediyoruz.”

İKİNCİ UÇAK GEMİSİ AKDENİZ’E GİRDİ

ABD’nin Akdeniz’e gönderdiği ikinci taarruz grubu, Cebelitarık Boğazı’ndan giriş yaptı.

Halihazırda USS Gerald R. Ford uçak gemisinin başını çektiği filo, Doğu Akdeniz’de bulunuyor.

USS Eisenhower’ın liderlik ettiği bir diğer filo ise, bugün Cebelitarık Boğazı’ndan geçerek Akdeniz sularında seyretmeye başladı. İkinci uçak gemisinin yanında USS Gravely ve USS Mason savaş gemileri bulunuyor.

İkinci filonun kısa sürede Kıbrıs adasının batısında konuşlanan USS Gerald R. Ford grubuna katılması bekleniyor.

İsrail’e koşulsuz destek sunan ABD, özellikle Lübnan’da konuşlu Hizbullah’ın açabileceği ikinci bir cepheden endişe ediyor. İran destekli grup, savaşın ikinci gününden bu yana İsrail ordusuyla sınırda çatışıyor.

Washington, Lübnan’ın en güçlü askeri varlığı olan Hizbullah’ı savaşa dahil olmaması için defalarca uyardı ancak Hizbullah lideri Hasan Nasrallah bu hafta içinde Beyrut’ta Hamas ve İslami Cihad yöneticileriyle görüştü. Haftanın en çok konuşulan fotoğraflarından biri söz konusu buluşmada çekilirken, Hizbullah ve diğer İran destekli milislerin Gazze’ye halihazırda karadan birliklerini sokan İsrail’e nasıl yanıt vereceği merak ediliyor. Tahran yönetimi, geride kalan üç haftada İsrail’i birçok kez kara harekatına girişmemesi için uyardı.

BİR GECEDE YÜZLERCE BİNA VE EV TAMAMEN YOK OLDU

İsrail jetlerinin gece boyunca aralıksız bombardımana tuttuğu Gazze Şeridi’nde, yüzlerce bina yok oldu.

AFP haber ajansına konuşan Filistinli yetkililer, gece gerçekleşen yoğun saldırıların yüzlerce bina ve evin tamamen yıkımına neden olduğunu söyledi. Binlerce evin de hasar gördüğünü aktaran Gazze Sivil Savunma sözcüsü Mahmud Bassal, bombardıman sonucu bölgenin kuzeyindeki görüntünün değiştiğini söyledi.

11:5728 Ekim 2023

BEYRUT HAVALİMANINDA ACİL TAHLİYE PLANI
Lübnan, başkent Beyrut’taki Refik Hariri Havalimanı ve çevresinin acil durumlar için tahliye edileceği bir önlem rehberi yayınladı. Söz konusu talimat, Lübnan-İsrail sınırında gerilimin arttığı ve İsrail ordusunun Gazze’ye sınırlı sayıda olsa dahi kara birliklerini gönderdiği sırada yayımlandı.

DAKİKADA BİRKAÇ KEZ PATLAMA SESİ

Gazze’nin kuzeyine girdiğini açıklayan İsrail ordusu, kara birliklerinin halen bölgede olduğunu söyledi. İsrail ordusu uzun tank konvoylarının hareket halinde olduğunu gösteren bir video yayınladı, ordu sözcüsü ise tabloyu ‘sınırlı bir işgal’ olarak tanımladı.

Gazze’deki uluslararası medya muhabirleri, Cuma gününü Cumartesi’ye bağlayan gecede daha önce hiç görülmeyen büyüklükte bir bombardıman gerçekleştiğini bildiriyor.

Muhabirleriyle yalnızca uydu üzerinden iletişim kurabildiğini aktaran Al Jazeera, gazetecilerin Gazze’deki tabloyu savaşın başından bu yana ‘en kanlı gece’ olarak tanımladığını bildirdi.

Han Yunus’tan bildiren Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, Filistinlilerin 7 Ekim’den beri en zor ve en kanlı geceyi geride bıraktığını vurguladı. Her şeyin İsrail ordusunun Şifa Hastanesi’nin Hamas’ın karargahı olduğunu öne süren haritayı paylaşmasıyla başladığını kaydeden muhabir, Gazze Şeridi’nin tamamen karanlığa gömülmesini karadan ve denizden büyük bir saldırının izlediğini aktardı. Al Jazeera muhabirine göre, Şifa Hastanesi çevresindeki can kaybı yüzlerce olabilir.

İnternet ve telefonun kesik olduğu 41 kilometre uzunluğundaki Gazze Şeridi’nin her noktasında panik vardı, kimse birbirine ulaşamadı. Karanlık gecede ambulanslar, yalnızca patlamaların olduğu yöne doğru gitti.

Sabah gün ağardığında da saldırı şiddeti azalmış değil, bazen dakikada birkaç patlama sesi duyuluyor.

Yanı sıra, sınır hattında savaş uçakları ve helikopterlerin sesleri var.

İSRAİL SAVAŞIN İKİNCİ AŞAMASINA DOĞRU MU HAREKET EDİYOR?
Cuma gecesinden itibaren Gazze’ye saldırılarını yoğunlaştıran, 100 savaş uçağının kalkış yapmasıyla yüzlerce füzeyi 2,3 milyon insanın sıkışıp kaldığı bölgeye ateşleyen İsrail ordusu, karadan işgalin başlayıp başlamadığı konusunda bir yorum yapmıyor.

Resmi bir İsrail radyosunda gerçekleşen bir röportajdaki ifadeler ise, dikkat çekici. İsrail’deki Fransa Büyükelçisi, İsrail’in savaşın ikinci aşamasına doğru ilerlediğinin kendisine kapalı bir oturumda söylendiğini aktardı.

Röportajdaki ifadelerle Gazze’nin karadan işgali mi yoksa başka bir şey mi kastedildiği net değil.

AL JAZEERA MUHABİRİ: ABD ‘CERRAHİ OPERASYON’ İÇİN BASTIRIYOR

Savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana İsrail’e kayıtsız şartsız desteğini sunan ABD’nin Gazze’nin karadan işgaline karşı tavrı ne? Al Jazeera, kamuoyu önünde Tel Aviv’in arkasında duran ABD’nin İsrailli yetkililerle yaptığı özel görüşmelerde Gazze’de savaş uçakları ve özel kuvvetlerin dahil olacağı dar kapsamlı bir operasyon için baskı yaptığını duyurdu. Al Jazeera’nın Washington muhabiri Heidi Zhou-Castro, ABD’nin istediği adımı ‘cerrahi operasyon’ olarak tanımladı, Washington’ın hamlesinin Başkan Joe Biden’ın Tel Aviv ziyaretinden endişelerle dönmesiyle ortaya çıktığını aktardı.

Al Jazeera muhabirine göre, Washington’ın aldığı pozisyon Hamas’ın elindeki rehinelerden savaşın tüm Orta Doğu’ya yayılmasından duyulan endişeye birçok faktörle şekillendi.

ABD: GARANTİ VEREMİYORUZ, DERHAL AYRILIN

İsrail ordusunun bu sabah yaptığı bilgilendirmede, Lübnan’daki Hizbullah hedeflerinin gece boyunca vurulduğu duyuruldu. Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah mevzilerine hava saldırıları gerçekleştiğini aktaran İsrail ordusu, milislerin ateşlediği roketlere yanıt karşılık verildiğini vurguladı.

Cuma gününün ilk saatlerinde Suriye’deki İran milis gruplarını savaş uçaklarıyla bombalayan ABD ise, İran bağlantılı gruplara karşı ‘daha ileri adımlar atmaya hazır’ olduğunu duyurdu.

İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana ilk kez Suriye’de saldırı emri veren ABD Başkanı Joe Biden, daha ileri adımlar atacaklarının sinyalini verdi.

Washington yönetimi, bu sabah yaptığı açıklamada ise Lübnan’daki tüm vatandaşlarının acil şekilde ülkeyi terk etmesini istedi. ABD’nin Beyrut Büyükelçiliği, X platformunda Dışişleri Bakanlığı’nın tahmin edilemeyen güvenlik durumu nedeniyle Lübnan’daki Amerikan vatandaşlarının hemen ayrılmasını talep eden bir mesajını paylaştı.

Büyükelçilik açıklamasında en dikkat çekici detay, bir kriz durumunda Lübnan’da yaşayan ABD vatandaşları ve onların ailelerine tahliye garantisi verilemeyeceği oldu.

7 Ekim’de savaş başlar başlamaz İsrail’in yanında saf tutan ABD, Doğu Akdeniz’e uçak gemisi USS Gerald R. Ford ve diğer savaş gemilerini konuşlandırdı.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, hafta içinde yayımladığı haberde ABD’nin en kötü senaryoya hazırlandığını, Orta Doğu’daki yüzbinlerce Amerikalı için gerçekleşecek muhtemel bir tahliye operasyonuna uçak gemisi ve diğer gemilerin de katılabileceğini yazdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın tahminlerine göre, İsrail’de 600 bin Lübnan’daysa 86 bin Amerikan vatandaşı yaşıyor.

BAĞLANTI KOPTU

İsrail savaşın yirminci gününde Gazze’nin dış dünya ile bağlantısını tamamen kopardı, internet ve telekomünikasyon hizmetleri Cuma akşamından itibaren çöktü. Küresel internet erişimini izleyen Netblocks adlı kuruluş, yerel saatle 19:30 itibarıyla internet erişiminin tamamen sona erdiğini duyurdu.

Öyle ki, acil sağlık hizmetlerinin numarası olan 101 hattı bile aranamıyordu.

Cep telefonlarıyla yapılan aramalarda ‘aranılan kişiye ulaşılamadığı’ mesajı duyuldu.

Bölgede savaşı izleyen uluslararası haber kuruluşlarının muhabirleri, Gazze’deki kaynaklarına ve tanıdıklarına attıkları WhatsApp mesajlarının ulaşmadığını gördü.

Yoğun İsrail bombardımanının gerçekleştiği gecenin sabahında da, tablo aynı. Gazze ile henüz bağlantı kurulamıyor, telefon ve internet hizmetleri devre dışı.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) olarak bilinen yardım kuruluşu da, sahadaki bazı Filistinli meslektaşlarıyla irtibatını kaybettiğini açıkladı. Sosyal medyada paylaşılan bir mesajda grup, ‘özellikle Şifa Hastanesi’ne ve diğer sağlık tesislerine sığınan hastalar, sağlık personeli ve binlerce aile için endişelendiğini’ belirtti.

MSF, “Gazze Şeridi’ndeki tüm sağlık tesislerinin, personelin ve sivillerin kesin olarak korunması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

MSF’nin internet sitesinde, İsrail’in tahliye emrinin ardından 13 Ekim’de uluslararası sağlık personelini Gazze’nin güneyine taşıdığı belirtiliyor. Bundan önce grubun Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi’nde bir operasyon merkezi bulunuyordu. Şifa Gazze şehrinin ana hastanesi.

İSRAİL AÇIKLADI: 100 UÇAK, YÜZLERCE FÜZE

İsrail ordusu, bu sabah yaptığı açıklamada Gazze’de yürüttüğü katliamda saldırı yoğunluğunu artırıp bir gecede 100 savaş uçağının havalandığını bildirdi. Gazze Şeridi’ne yüzlerce füzenin atıldığı gecede, İsrail Hamas’a ait tünellerin vurulduğunu savunuyor. Resmi açıklamaya göre, Gazze’nin kuzeyinde Hamas örgütünün kullandığı 150 yeraltı hedefi bombalandı. İsrail ordusu ayrıca, Asım Ebu Rakaba adlı paraşütlü hava saldırılarını planlayan Hamas komutanının öldürüldüğünü açıkladı.

AFP haber ajansına konuşan İsrail ordu sözcülerinden Nir Dinar ise, kara birliklerinin Gazze içerisinde operasyonlarına devam ettiğini söyledi.

BM’DEKİ OYLAMA İSRAİL’İN KORKUNÇ YÜZÜNÜ YİNE GÖSTERDİ

Onlarca yıldır hiçbir Birleşmiş Milletler (BM) kararına uymayan, işgal altındaki Filistin topraklarında kurulan yasa dışı yerleşimlerin derhal ve tamamen durdurulmasını isteyen 2016 tarihli BMGK kararı dahil uluslararası hukuku hiçe sayan İsrail, Cuma akşamı BM Genel Kurulu’nda kabul edilen ateşkes tasarısına ateş püskürdü.

BM Genel Kurulu’nun olağanüstü toplantısında Ürdün liderliğinde Arap grubunun sunduğu ve Gazze’de bir an önce insani ateşkesin ilan edilmesini öngören karar tasarısı oy çokluğuyla onaylandı. Ürdün liderliğinde sunulan taslak Filistinli ve İsrailli vatandaşlara uygulanan her türlü şiddetin kınanmasını da içeriyor, sivillerin korunmasını ve hiçbir engel olmadan yardıma erişmelerini talep ediyordu.

120 ülke taslak lehinde, 14 ülke aleyhinde oy verirken 45 ülke oylamaya katılmadı. Hayır oyu verenler arasında, beklendiği gibi ABD’de de vardı.

İsrail’in Batılı müttefikleri dışında tüm dünyanın ateşkes beklediği savaş için kabul edilen tasarı, Tel Aviv’de öfkeyle karşılandı. İsrail, BM kararını hiddetle reddettiğini ve kendisini savunmaya devam edeceğini duyurdu.

Hafta içinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i istifaya davet eden İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, tasarının kabul edilmesiyle gözünü tamamen kararttı, Birleşmiş Milletler’in artık ‘bir gram bile meşruiyeti ya da geçerliliği’ kalmadığını söyledi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir yanıt yazın