TÜPRAŞ, Türkiye’nin 2022 yılının en büyük sanayi kuruluşu oldu

TÜPRAŞ, geçen yıl üretimden satışlarda 418,4 milyar lira elde ederek yeniden Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu olmaya hak kazandı.
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması”nın 2022 yılı sonuçları açıklandı.

İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2022 Araştırması’na göre, Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ), üretimden satışlarda 418,4 milyar lirayla en büyük sanayi kuruluşu olarak belirlendi.

TÜPRAŞ, 2021 yılında da Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu olmuştu.

TÜPRAŞ ilk sırada

Araştırmaya göre, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) üretimden satışlarda 418,4 milyar lirayla listede ilk sırayı alırken, 2021’de üçüncü sırada olan Star Rafineri 189,2 milyar lirayla ikinciliğe yükseldi. Geçen yıl ikinci sırada bulunan Ford Otomotiv ise 140,1 milyar liralık üretimden satışla 3’üncü oldu.

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) 87,8 milyar liralık üretimden satışla 4’üncü sırada yer alırken, İAR’ı, 69,5 milyar lirayla Ereğli Demir ve Çelik, 66,9 milyar lirayla İskenderun Demir ve Çelik izledi. İAR ile Ereğli Demir ve Çelik’in ikişer basamak yükselmesi dikkat çekti.

Toyota Otomotiv 65,9 milyar lirayla 7’nci, Arçelik 64,1 milyar lirayla 8’inci, Oyak-Renault 62,7 milyar lirayla 9’uncu, Tofaş 59,8 milyar lirayla 10’uncu sırada yer aldı. Toyota 3 basamak birden gerilerken, Arçelik, Oyak-Renault ve Tofaş’ın sıralamadaki yeri değişmedi.

En büyük ilk 10 sanayi kuruluşu

TÜPRAŞ-Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.

Star Rafineri A.Ş.

Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.

İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.

İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş.

Arçelik A.Ş.

Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş.

TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.

SANAYİ KURULUŞLARIN TAM LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN

“İSO-Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması 55 yaşında”

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, düzenlediği basın toplantısında, İSO’nun Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının sonuçlarını açıklayarak, şu ifadeleri kullandı:

Her biri çok kıymetli bir sanayi arşivi niteliğini alarak bu yıl 55 yaşına ulaşan ‘İSO-Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’ sonuçlarını Cumhuriyetimizin 100. yılında siz değerli kamuoyuyla paylaşıyoruz.

“2022 yılında en büyük kuruluşumuz TÜPRAŞ”

İSO 500 çalışmasında 2022 yılında üretimden satışlara göre en büyük kuruluşumuz 418,4 milyar liralık satışlarıyla TÜPRAŞ oldu. Bu kuruluş uzun yıllardır sürdürdüğü liderliğini 2022 yılında da korudu. 2022 yılında üretimden satışlara göre ikinci büyük kuruluş 189,2 milyar lira ile Star Rafineri oldu. Üçüncü sırada ise 140,1 milyarlık üretimden satışlarıyla Ford Otomotiv yer aldı.

“Katma değer içerisinde en yüksek payı orta-düşük teknoloji yoğunluklu sektörler aldı”

Sanayimizin teknolojik yapısı hakkında önemli ipuçları veren tabloya baktığımızda, 2022 yılında yaratılan katma değer içerisinde en yüksek payı yüzde 37,7 ile orta-düşük teknoloji yoğunluklu sektörlerin aldığı görülüyor. Bu grubun payı bir önceki yıla göre 5,3 puan artmış. Buna karşılık düşük teknoloji yoğunluklu sanayilerin payı 4,4 puan düşüşle yüzde 28,9’a, orta-yüksek teknolojili sanayiler grubunun payı 1,1 puan düşüşle yüzde 27,2’ye gerilemiş durumda.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Sanchez, Filistin’i tanıyacağız dedi, 20 günde başına gelmeyen kalmadı!

Başbakan Sanchez’in eşi Begona, ticari işleri nedeniyle soruşturmayla karşı karşıya kaldı. Bu duruma tepki gösteren …

Bir yanıt yazın