Milli gururumuz Buse Tosun Çavuşoğlu, dünya şampiyonu oldu!

Dünya Güreş Şampiyonası’nda kadınlar 68 kiloda mücadele eden Buse Tosun Çavuşoğlu, Moğolistan’dan Delgermaa Enkhsaikhan’ı tuşla mağlup ederek altın madalyanın sahibi oldu.
Dünya Güreş Şampiyonası’nda kadınlar 68 kiloda mücadele eden Buse Tosun Çavuşoğlu, Moğolistan’dan Delgermaa Enkhsaikhan’ı tuşla mağlup ederek bu trunuvada ilk altın madalyasını elde etmiş oldu.

2 bronz madalyadan sonra şampiyonlukla taçlandı

Dünya şampiyonalarında 2 bronz madalyası bulunan Buse Tosun Çavuşoğlu, organizasyonda ilk kez finalde mücadele ederek altın madalyaya uzandı. Buse Tosun Çavuşoğlu’nun bu başarısı, aynı zamanda Türkiye’ye olimpiyat kotası kazandırdı.

Rakiplerini ya tuşla ya da teknik üstünlükle yenerek finale çıktı

Olimpik sıklet 68 kiloda Türkiye’yi temsil eden Buse Tosun Çavuşoğlu, 2023 Dünya Güreş Şampiyonası’nda çıktığı ilk maçta Moldovalı Irina Ringaci’yi, son 16 turunda ise Meksikalı Alejandra Rivera Arriaga’yı tuşla yenerek çeyrek finale çıktı. Başarısını çeyrek final maçında da sürdüren Buse Tosun Çavuşoğlu, yarı final karşılaşmasını da başarıyla tamamladı.

Çeyrek finalde Çek Adela Hanzlickova’yı 8-0 mağlup eden milli güreşçi, Japon Ami Ishii ile yaptığı yarı final karşılaşmasını da 11-1 teknik üstünlükle kazanarak finale yükseldi. Aldığı sonuç ile 2024 Paris Olimpiyatları’na kota alma başarısını da gösteren milli güreşçi, final maçında Moğolistan sporcusu Delgermaa Enkhsaikhan ile karşılaştı.

Müsabakayı tuşla kazanan milli güreşçi, kariyerindeki ilk dünya şampiyonluğunu elde etti.

“Hedefim olimpiyatlar” demişti

Final mücadelesine yükselen sporcu, yaptığı açıklamada, “Hedefim olimpiyatlarda altın madalya kazanmak. Bunun için çalıştım, çok fedakarlık yaptım. İnşallah yarın altın madalya olur.” ifadesini kullanmıştı.

“Şu anın hayalini o kadar kurdum ki”

Şampiyonluktan sonra açıklamalarda bulunan Buse Tosun Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Rüya gibi bir gün yaşıyorum. Şu anın hayalini o kadar kurdum ki… Beni destekleyen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah olimpiyatlarda da ülkeme altın madalya kazandırırım. Bunun için çalışacağım.

Yasemin Adar’dan sonra kadınlarda ikinci dünya şampiyonluğu

Buse Tosun Çavuşoğlu ayrıca Yasemin Adar Yiğit’ten sonra dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk Türk kadın güreşçi oldu.

Bakan Bak, telefonla arayarak kutladı

Final karşılaşmasının ardından Buse ile telefonda görüşen Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, milli sporcuyu tebrik etti.

Bakan Dr. Osman Aşkın Bak, tebrik mesajında da şu ifadelere yer verdi:

Sırbistan’ın Başkenti Belgrad’da devam eden Dünya Güreş Şampiyonası’nda kadınlar 68 kiloda altın madalya kazanan ve 2024 Paris Olimpiyatları kotası alan Buse Tosun Çavuşoğlu’nu yürekten kutluyorum. Kadınlar 50 kiloda ülkemize olimpiyat kotası kazandıran Evin Demirhan Yavuz’u da tebrik ediyorum. Her iki sporcumuza ülkemizi temsil edecekleri 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda başarılar diliyorum. Devam eden Şampiyonada mindere çıkacak güreşçilerimize de başarılar temenni ediyorum.

Milli güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu’nun başarıları

2016 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda 69 kiloda bronz madalya kazandı. Rakibi karşısında minderden 6-3 galip gelen Buse Tosun, Avrupa üçüncüsü oldu.

2017 Uluslararası Yaşar Doğu Güreş Turnuvası’nda altın madalya kazandı.

2018 Dünya U23 Güreş Şampiyonası’nda 72 kiloda altın madalya kazandı. Final müsabakasında Rumen Alexandra Nicoleta Anghel’i 10-0 yenerek Dünya U23 Şampiyonu oldu.

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen 2018 Dünya Güreş Şampiyonası’nda 72 kilo bronz madalya mücadelesinde Çinli Juan Wang ile karşılaştı ve rakibini 5-2 mağlup ederek bronz madalya kazandı.

Buse Tosun, Sırbistan’da düzenlenen 2020 Bireysel Güreş Dünya Kupası’nda kadınlar 72 kiloda gümüş madalyada kazandı.

Norveç’te düzenlenen 2021 Dünya Güreş Şampiyonası’nda aynı kiloda bronz madalya kazandı.

Macaristan’ın Budapeşte kentinde düzenlenen 2022 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda kadınlar 72 kiloda gümüş madalya kazandı. Konya’da düzenlenen 5. İslami Dayanışma Oyunları’nda serbest stil 72 kilo final müsabakasında Azerbaycanlı rakibi Gozal Zutova’yı 5-0 öndeyken tuşla yendi ve altın madalya kazandı.

Hırvatistan’ın Zagreb kentinde düzenlenen 2023 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda kadınlar serbest stil 72 kiloda mücadele eden Buse Tosun Çavuşoğlu, finale yükseldi. Rumen rakibi Alexandra Anghel ile karşılaştığı final maçını 4-4 berabere tamamlasa da rakibine son puan avantajıyla mağlup oldu ve gümüş madalya aldı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Galatasaray’dan Ali Koç’un açıklamalarına yanıt: Psikolojide yansıtma

Galatasaray Kulübü, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un basın toplantısında yaptığı açıklamalara sosyal medya hesabından karşılık verdi. …

Bir yanıt yazın