AB, Türkiye’nin vize serbestisi konusunu sonbaharda gündeme alıyor!

Avrupa Birliği’nde üst düzey bir yetkili, Türkiye’nin vize serbestisinin sonbaharda görüşüleceğini açıkladı.
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği yakında resmiyet kazanacağa benziyor…

AB resmi kaynakları, üyelik sürecinde kısa vadede hangi adımların izleneceğini değerlendirdi.

Rapor tartışılacak
Üst düzey bir AB yetkilisi, “Seçimlerden kısa bir süre sonra, haziran ayında Avrupa Konseyi, Yüksek Temsilciyi ve Komisyonu, Avrupa Konseyi tarafından belirlenen araçlara ve seçeneklere dayanarak, AB-Türkiye ilişkilerinin gidişatı hakkında Avrupa Konseyi’ne bir rapor sunmaya davet etti stratejik ve ileriye dönük bir şekilde ilerlemek amacıyla. Bu rapor sonbaharda tartışılacak.” dedi.

AB’nin Türkiye ile yeniden ilişki kurması
Yetkili, “Daha temmuz ayında dışişleri bakanları, AB’nin Türkiye ile yeniden ilişki kurması ve mevcut farklılıklar arasında köprü kurmaya çalışırken, ortak çıkarlar üzerine inşa edilmesi gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulundular.” ifadelerini kullandı.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ayrıntısı
Yakalanan olumlu havanın tam üyelik müzakerelerinin tekrar ivme kazanmasını sağlayıp sağlamayacağına yönelik soru üzerine yetkili, “Türkiye, birçok ortak çıkar alanında aday ülke ve kilit ortak olmaya devam etmektedir. Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde tanımlanan temel özgürlüklere ve değerlere sahip çıkılması, yeniden ivme kazanılması açısından elzemdir.” diye konuştu.

Vize serbestisi
Vize serbestisi konusunda gelecek dönemde yaşanacak gelişmelere ilişkin ise yetkili, “Yüksek Temsilci ve Komisyonun AB-Türkiye ilişkilerinin gidişatına ilişkin Avrupa Konseyi’ne sunduğu rapor sonbaharda görüşülecek. Bu tartışmanın sonucunu önceden tahmin edemeyiz.” açıklamasında bulundu.

Hangi aşamalar tamamlandı?
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik açısından hangi aşamaları tamamladığını açıklayan yetkili, şöyle devam etti:

Katılım müzakerelerinde (2018’den beri) devam eden duraklamadan önce AB ve Türkiye toplam 35 müzakere faslının 16’sını açmıştı. Sadece bilim ve araştırma faslı geçici olarak kapatıldı. 2006 yılında Konsey, Türkiye’nin Kıbrıs’a ilişkin kısıtlamalarıyla ilgili 8 faslın açılmayacağına ve Türkiye, AB-Türkiye Ortaklık Anlaşması Ek Protokolü’ne ilişkin taahhütlerini yerine getirene kadar başka fasılların geçici olarak kapatılmayacağına karar vermişti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir yanıt yazın