ABD’nin, İran ile Batılı ülkelerin 2015’te imzaladığı nükleer anlaşmadan çekilmesinin 1’inci yıl dönümünde Tahran’dan yeni bir hamle geldi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, anlaşmanın diğer imzacı ülkelerine 60 gün süre tanıdı. Ruhani, imzacı ülkelerin petrol ve bankacılıkla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde İran’ın yeniden uranyum zenginleştirmeye başlayacağını açıkladı.
İran, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Çin ve Rusya Büyükelçiliklerini nükleer faaliyetlere yeniden başlayacağı konusunda bilgilendirdiğini duyurdu. İran Cumhurbaşkanı Ruhani de İran’ın nükleer anlaşmadaki çıkarları korunmazsa 60 gün içinde zenginleştirilmiş uranyum seviyesini artıracaklarını duyurdu.
5 ÜLKEYE 60 GÜNLÜK SÜRE
ABD’nin İran ile Batılı ülkelerin 2015’te imzaladığı nükleer anlaşmadan çekilmesinin 1’inci yıldönümünde Tahran’dan ültimatom geldi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani anlaşmanın diger imzacı ülkelerine bir mektup göndererek 60 gün süre tanıdı.
Ruhani, imzacı ülkelerin petrol ve bankacılıkla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde İran’ın yeniden uranyum zenginleştirmeye başlayacağını açıkladı.
‘ANLAŞMAYA BAĞLIYIZ’ VURGUSU
İran, İngiltere, Fransa, Almanya, Çin ve Rusya’nın büyükelçilerine bir mektup gönderdi. Ruhani mektubunda, Tahran’ın Amerika Birleşik Devletleri’nin geçen yıl çekilmesine rağmen anlaşmaya hala bağlı olduğunu hatırlattı.
Ruhani, İran’ın anlaşmadan doğan bazı yükümlülüklerini yerine getirmeme kararı aldığını bildirdi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, anlaşmanın çökmesinin hem İran hem dünya için tehlikeli olduğunu vurguladı. Ruhani anlaşmanın altında imzası olan diğer ülkelere, petrol ve bankacılıkla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısı yaptı.
NE OLMUŞTU?
İran’la 2015 yılında varılan nükleer anlaşma, Tahran’ın nükleer programına getirilen kısıtlamalar karşılığında yaptırımların kaldırılmasını öngörmüştü.
Washington yönetimi, İran ile BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında imzalanan nükleer anlaşmadan Mayıs 2018’de tek taraflı çekilerek yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı.
ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından Avrupa ülkelerinin, anlaşmanın devamı için kararlı adımlar atmasını isteyen Tahran yönetimi, çıkarlarının sağlanmaması durumunda anlaşmada kalmayacağını dile getiriyor.
Göz Atmak İster misiniz?
Başkan Erdoğan “Anayasanın ilk 4 maddesi ile sorunumuz yok” dedi
Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili çıkan tartışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlk 4 maddesi …