10 şınav çekemeyen orta yaşlı erkekler kalp krizi riski altında

ABD’deki Harvard Üniversitesi’nde yapılan çalışma, 10 şınav çekemeyen orta yaşlı erkeklerin kalp krizi geçirme riskinin daha fazla olduğunu ortaya koydu. 40’tan fazla şınav çekebilen kişilerin kalp-damar hastalığı yaşama riskinin ise yüzde 97 daha az olduğu belirtildi. Araştırma ekibinden Justin Young “Bu yöntem olası kalp rahatsızlıklarını ölçmede koşudan daha iyi gösterge sunuyor” dedi.

BD’de Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, kalp hastalığı ile ilgili dikkati çeken bir bulguyu ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, 10 şınav çekemeyen orta yaşlı erkeklerin kalp krizi ve inme geçirme riski çok daha yüksek. Tespitlere göre, 40’tan fazla şınav çekebilenlerin 10 yıl içinde kalp damar hastalığı yaşama riskinin de yüzde 97 oranında daha az olduğu ifade edildi. Buna göre, 21 ile 30 arasında şınav çekebilen erkeklerin riski de 10 şınavı tamamlayabilenlerin yaklaşık dörtte biri civarında olduğu belirtildi. Araştırma ayrıca alt sınır olan 11 veya daha fazla şınav çekebilenlerin de bu tür rahatsızlıkları yaşama riskinden uzak olduğunu kaydetti. Araştırma kapsamında ABD’nin Indiana eyaletinde binden fazla itfaiye erinin 10 yıl boyunca egzersiz sonuçları değerlendirildi. Yaşları 21 ile 66 arasında değişen erkek itfaiye erlerinin aktif bir yaşam tarzları olduğuna dikkat çekildi. Verilere göre, 11-20 kez şınav çekebilenlerin daha az çekebilenlere oranla kalp hastalığı riskinin de yüzde 64 daha az olduğu da görüldü.
Çalışmaya ilişkin açıklama yapan araştırmacılardan Justin Young, “Şınav çekebilme kapasitesi koşu bandı testlerinden daha iyi” diye konuştu. İngiliz Kalp Vakfı’ndan Prof. Jeremy Pearson da, “Bu araştırma daha zinde olan itfaiyecilerin önümüzdeki 10 yıl içinde kalp krizi geçirme risklerinin daha az olduğunu gösteriyor. Kalp damarları 20’li 30’lu yaşlarda daralmaya başlıyor ve bu da kalp krizi ve inmeye neden oluyor. Yaşınız ne olursa olsun, riski azaltmak için zinde olmak gerekiyor”şeklinde konuştu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Türkiye’deki 200 binden fazla Suriyeli nerede? Neden adres kayıtlarını yenilemediler?

Türkiye’de yaşayan 200 bin Suriyelinin kayıp olduğu, 1 Kasım itibarıyla adres güncellemesi yapmayanların kaçak duruma …

Bir yanıt yazın