Trump’ın güvenli bölgesi Türkiye’nin güvenli bölgesi değil

ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’yi ekonomik savaşla tehdit ettiği paylaşımı tartışılırken, Suriye sınırında güvenli (tampon) bölge kurma konusu da bir kez daha gündeme geldi. Trump, paylaşımında PYD/YPG’ye Türkiye’nin yapacağı operasyonu engellemek için 20 millik tampon bölge kurmaktan söz ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, insani amaçlarla güvenli bölgeyi gündeme getirdi.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un “Türkler, Kürtleri katledecek” çıkışıyla iki ülke arasındaki kriz yatışmadan önceki gün Trump’ın Türkiye’yi tehdit eden Twitter paylaşımı ilişkileri yeniden gerdi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleir Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun sert cevapları “Trump iç siyaset için bu paylaşımı yaptı” notuyla kayda geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trump’la yaptığı telefon görüşmesi ise Ankara’nın tansiyonu düşürmeye yönelik mesajlarla kamuoyuna duyuruldu. Görüşmeye ilişkin Trump’ın Türkiye’nin ekonomik istikrarını övdüğü vurgusu yapıldı… Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti grup toplantısında da “Trump’ın paylaşımı beni ve arkadaşlarımızı üzdü” değerlendirmesinde bulundu.
Trump’ın Türkiye’yi ‘tehdit’ ettiği sözlerinde dikkat çeken diğer nokta ise terör örgütü PYD/YPG’yi korumak için “20 millik güvenli bölge”den söz etmesi oldu. Trump’ın Türkiye-ABD ilişkilerinde gerileme neden olan paylaşımı şöyleydi:
“DEAŞ’ın mülki halifeliğinin kalan az kısmını sert ve birçok yönden vurmaya devam ederken uzun zamandır gerçekleşmesi gereken Suriye’den çekilmeye başlıyoruz. Tekrar toparlanırsa yakınlardaki üslerden tekrar saldıracağız. Kürtlere saldırırlarsa Türkiye’yi ekonomik olarak mahvedeceğiz. 20 millik güvenli bölge kuracağız. Aynı şekilde Kürtlerin de Türkiye’yi provoke etmesini istemiyoruz. Rusya, İran ve Suriye, ABD’nin doğal düşmanları DEAŞ’ı Suriye’de imha etmesinin uzun dönemde faydalananları olacak. Biz de faydalanacağız ama şu anda askerlerimizi eve getirme zamanı. Sonsuz savaşları bitireceğiz.”
PYD/YPG’YE KALKAN
Diplomatik kaynaklar, Trump’ın bahsettiği 20 millik (30 km) derinliğinde oluşturulacak güvenli bölgenin Türkiye’nin Münbiç ve Fırat’ın doğusuna yapacağı operasyonu durdurmaya yönelik bir hamle olarak altını çiziyor. Konunun Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump’ın telefon görüşmesinde de gündeme geldiğine dikkat çekilirken “Daha önce Türkiye’nin insani amaçlar ve sınır güvenliği için Suriye sınırında oluşturmayı planladığı 30 km güvenli bölge teklifi vardı. Bu hayata geçirilemedi. Ancak Trump, DEAŞ’la mücadele eden PYD/YPG’yi korumak için tampon bölgeden bahsediyor ki bu Türkiye’ye ‘operasyon yapma’ anlamına geliyor” değerlendirmesi yapılıyor.
SINIR GÜVENLİĞİ ZATEN SAĞLANDI
Trump’ın “Kürtlerin Türkiye’yi provoke etmesini istemiyoruz” vurgusuyla tampon bölgeyle terör örgütüne kalkan olurken, Ankara’ya da güvenlik garantisi verdiği belirtiliyor. Ancak Türkiye’nin Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla sınır güvenliğini sağladığına dikkat çekiliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup toplantısının ardınadn kuliste gazetecilerin sorularını cevaplandırırken, Trump’la görüşmesine ilişkin detaylar verdi. “Suriye’de güvenli bölge Türkiye tarafından oluşturulacak” diyen Erdoğan şöyle konuştu:
TOKİ’Lİ GÜVENLİ BÖLGE
“Güvenli bölge konusuna olumlu bakıyorum. Üzerinde tüm ilgili arkadaşların konuşabileceği, benim de olumlu baktığım bir konudur. Bu konu üzerinde çalışılabilir. Bu bölgede böyle bir adım atılabilir. Bu özellikle biz TOKİ olarak bu işin içerisine gireriz. Ama bu konuda koalisyon güçleri maddi destekleri de bize verirlerse bu insanların güvenliğini de korumak kaydıyla güvenli bölgeyi halletmiş oluruz. Bu göçü de tamamıyla engeller. Benim planlamam şöyleydi 500’er metrelik bahçesi olan, içinde iki kat zemin artı bir gibi konutlar yapılabilir. Etrafında da bahçesi olur, onlar için yeni bir hayat başlayabilir. Güvenli bölgeyi teröristlere terk edemeyiz. YPG böyle bir projenin içinde yer alamaz, onlar terörist. Koalisyon güçleri ile birlikte hareket edilir.”
TÜRKİYE’NİN KONTROLÜNDE OLURSA…
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin kontrolünde, terör örgütlerinin dahil olmayacağı bir güvenli bölge”den bahsederken İbrahim Kalın’ın kabine toplantısından sonra yaptığı açıklama bu vurgunun altını çizdi. Kalın “Güvenli bölge 30 kilometrede yaşayan herkesi güvenceye alıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız net bir şekilde ifade ettiler. Sayın Bahçeli bu noktaya dikkat çekiyor. Burada Türkiye’yi adeta boşa çıkartacak, terör örgütlerine yeni bir fırsat alanı yaratacak bir anlaşmaya bizim onay vermemiz asla sözkonusu değil. Sayın Cumhurbaşkanımız grup konuşmasında ifade ettiler, buranın kontrolü Türkiye’nin olacak. Türkiye’nin askeri konuşlanmasıyla, istihbari faaliyetleriyle yerel halkın dahil olmasıyla bir güvenlik bölgesi oluşturulacak” dedi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bakan Tekin: Öğretmen atamaları ilk kabine toplantısında açıklanacak

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adana’daki temasları kapsamında okul ziyaretlerinde bulunuyor. Bakan Tekin Anadolu Barter …

Bir yanıt yazın