Tropikal tehlike kapıya dayanıyor!

İyon Denizi’nde oluşan tropikal fırtınanın akşam saatlerinde Yunanistan-Türkiye arasında Ege Denizi’ne doğru gelmesi bekleniyor. Fırtınanın etki sahasını kapsayan İzmir, Manisa ve Aydın çevresi, Balıkesir-Çanakkale-Edirne-Tekirdağ hattı ve Muğla çevresinde şiddetli yağış ve fırtına bekleniyor.
Öte yandan Tropik fırtınanın, Girit Adası’nın kuzeyinden deniz üzerinden gelerek kıyı Ege’ye çıkmak yerine Yunanistan kıyılarını ve Mora yarımadasını vurduğunu belirten meteoroloji uzmanları da var. Kuvvetli hava olaylarının da söz konusu bölgede yaşanacağını belirten uzmanlar, Türkiye’nin batı kıyı kesimlerinde 100 mm’yi bulan yağışların olabileceğini öngörüyor.
Tropikal fırtına, Türkiye’ye doğru yola çıktı… Sistem yağışlarının başladığını bildiren meteoroloji uzmanları, akşam saatlerinde fırtınanın etkisi artırmasını gece saatlerinde hem fırtına hem de şiddetli yağışın bölgeyi vuracağını öngörüyor. Pazar günü için ‘en etkili olacağı’ zaman tahmininde bulunan uzmanlar, özellikle sabah saatleri için Ege kıyısında ikamet eden vatandaşları dikkatli olmaları hususunda uyardı.
Muğla ve çevresinde bu geceden itibaren fırtına bekleniyor. Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Antalya Bölgesel Tahmin ve Uyarı  Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, bölgede hava parçalı bulutlu,  öğleden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek.
Yağışlar Muğla çevrelerinde gece yarısından sonra etkili olacak. Hava  sıcaklığı 1 ila 3 derece azalacak. Rüzgar güney ve batı yönlerden orta, yağış anında kuvvetli, gece  yarısından itibaren Muğla çevrelerinde ve Bodrum-Marmaris arasında  fırtına şeklinde esecek.
Dalga yüksekliğinin 2,5 metreye ulaşacağı belirtilen açıklamada,  yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.
AFAD EKİPLERİNİN İZİNLERİ İPTAL
Orta Akdeniz’de oluşması beklenen tropik fırtınanın Ege  Bölgesi’ni etkileme ihtimaline karşı, İzmir ve Aydın İl Afet ve Acil Durum (AFAD)  Müdürlüğü personelinin izinleri, 2 Ekim’e kadar kaldırıldı.
İzmir ve Aydın valiliklerinden yapılan yazılı açıklamada, oluşabilecek muhtemel  olumsuzluklara karşı, AFAD personelinin, 2 Ekim tarihine kadar izinlerinin iptal  edildiği, izinde olan personelin geri çağrıldığı belirtildi.
Tüm kurumların kendi alanlarında gereken önlemi aldığı belirtilen  açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Gündelik hayat, fırtınanın etkili olmadığı saatlere göre  ayarlanmalıdır. Balkon ve çatılarda sabitlenmemiş, tehlike yaratabilecek malzeme  ve eşyaların güvenli hale getirilmesi gerekmektedir. Özellikle dışarıda bırakılan  sabit olmayan eşya ve inşaat malzemelerinin zarar ve yaralanmalara yol açmamaları  için güvenli hale getirilmesi gerekmektedir. Kapı, pencerelerin, özellikle  evlerin rüzgar alan tarafındakilerin kapalı tutulması ve emniyetli şekilde  bağlanmaları gerekmektedir.”
Açıklamada, vatandaşların, dışarı çıktığında bina ve ağaçlardan uzak  durması ve girip çıkılırken kapıları kapatması, iç kapılardan lüzumsuz olanların  kapatılması, fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıldığında özellikle köprü  ve viyadüklerde dikkatli olunması, mümkünse yolculuğun ertelenmesi ya da  alternatif yolların kullanılması istendi.
Aydın kent merkezindeki bir alışveriş merkezi  de pazar günü yapılması beklenen İzel ve Serdar Ayyıldız konserlerinin hava şartlarından dolayı iptal  edildiğini duyurdu.
Didim Belediyesinden yapılan açıklamada ise ilçede cumartesi ve pazar  yapılması planlanan yarı maratonun, Türkiye Atletizm Federasyonu ile yapılan  mutabakat sonucunda ileri bir tarihe ertelendiği belirtildi.
İZMİR’DE ELEKTRİK KESİNTİLERİNE KARŞI ÖNLEM
Türkiye’nin batı kıyılarını etkisi altına alma ihtimali bulunan tropikal fırtına öncesi GDZ Elektrik Dağıtım’dan da bir açıklama yapıldı.

Meteoroloji’den alınan bilgiler doğrultusunda pazar günü kıyı Ege’de etkili olacak ve yer yer tüm İzmir’i etkisi altına alacak muhtemel fırtınayla ilgili şirket yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, can ve mal güvenliği açısından tüm tüketicilerin dikkatli ve tedbirli olması konusunda uyarılarda bulunuldu. Etkili olması beklenen fırtına öncesi saha ekiplerinin sayıları arttırılarak tüm önlemlerin alındığı belirtildi.

Elektrik kesintisi veya elektrik dağıtım hatlarında öngörülemeyen durumlar oluşması halinde GDZ Elektrik Dağıtım’a ait mobil uygulamayı kullanarak tüketicilerin taleplerini hızlı bir şekilde bildirebileceği iletildi. Bir diğer önemli iletişim kanalının şirkete ait sosyal medya hesapları olduğu vurgulanırken; 0 850 800 0 186 numaralı çağrı merkezinin de 7/24 hizmet vermeye devam edeceği belirtildi.

DENİZLİ TEYAKKUZDA

Denizli’de, itfaiye ve AFAD başta olmak üzere birçok kurum, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün fırtına uyarısı üzerine teyakkuza geçti. İtfaiye ve AFAD’daki tüm izinler iptal edildi. Saatteki hızı 120 kilometreye kadar ulaşması beklenen fırtınadan etkilenme ihtimali bulunan Kale, Tavas, Beyağaç, Sarayköy ve Acıpayam ilçelerinde kırmızı alarm verildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün, Orta Akdeniz üzerinde oluşan fırtınanın, Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece saat 01.00 sıralarında Türkiye’nin batı kıyılarına ulaşacağı uyarısı üzerine bölgede kırmızı alarm verildi. Fırtınanın en çok İzmir’de ve Muğla’nın Marmaris, Bodrum, Datça  ile Milas ilçelerinde etkili olacağı, rüzgarın hızının saatte 120 kilometreye kadar çıkabileceği, yağışın da metrekarede 100 kilogramın üzerine çıkabileceği duyuruldu. Fırtınanın İç Ege’deki Denizli’nin bazı ilçelerine kadar ulaşabilme ihtimali üzerine resmi kurumlara da acil kodlu uyarılar gönderildi.

Başta Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve İl Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) gerekli önlemleri aldı. İki kurumda izinler iptal edilirken, hazırlıklı olunması talimatı verildi. İtfaiye Daire Başkanı Murat Başlı, acil kodlu uyarılar üzerine itfaiye olarak teyakkuza geçtiklerini belirterek, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün acil kodlu uyarıları üzerine Denizli itfaiyesi olarak bizde hazırlıklarımızı yaptık. Kurum olarak bütün izinleri kaldırdık. Arama kurtarmada görevli bütün personelin hazır bulanmasını istedik. Yedek ekipmanlarımızı da acil durumlar için hazırladık. Oluşabilecek olumsuzluklara karşı en hızlı şekilde müdahale edeceğiz. Bizim bölgemizde özellikle Sarayköy, Tavas, Kale, Acıpayam, Çameli gibi ilçelerimiz öncelikli ilçeler durumunda. Diğer kamu kurumlarıyla da sürekli temas halindeyiz. Bölgemizde önceliğimiz, can kaybı olmaması için kurtarma görevlerini yerine getirmek ve su baskınlarına karşı gerekli tedbirleri almaktır. Şu an itibariyle 94 müdahale aracı ve 340 personeli hazır bir şekilde tutuyoruz” dedi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Tokat beşik gibi! Son 24 saatte 50’den fazla sarsıntı meydana geldi

Tokat’ta son 24 saatte en büyüğü 5.6 büyüklükte 50’den fazla sarsıntı yaşandı. İçişleri Bakan Yardımcısı …

Bir yanıt yazın