İSO 500’de tehlike sinyali!

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu açıklandı. İstanbul Sanayi Odası’nın 2018 araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu TÜPRAŞ olurken, Ford ikinci, Toyota üçüncü sırada yer aldı. İSO 500 listesine göre, kâr eden 82 şirket geriledi. İSO 500’ün finansman giderlerinin faaliyet kârı içindeki payı da geçen yıl yüzde 49.8’den yüzde 88.9’a yükseldi.
İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı ”Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2018 Araştırması”na göre, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ), üretimden satışlarda 79 milyar lirayla Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu oldu.
TÜRRAŞ İLK SIRADA
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, düzenlediği basın toplantısında, İSO’nun ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ sonuçlarını açıkladı. TÜPRAŞ, üretimden satışlarda 79 milyar lira 42 milyon lirayla listede ilk sırayı alırken, Ford 31 milyar 63 milyon lirayla ikinci, Toyota ise 23 milyar 608 milyon lirayla üçüncü oldu.
Listede Toyota’yı sırasıyla Oyak-Renault, Tofaş, Arçelik, İskenderun Demir ve Çelik, Ereğli Demir ve Çelik, İçdaş Çelik ve Hyundai Assan takip etti.
İSO’nun raporunda dikkat çeken detaylar kısaca şöyle:Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşunun üretimden net satışları 2018’de yüzde 34.5 artışla 878 milyar TL oldu. Net satışlardaki artışta fiyat artışlarının yanı sıra döviz kurlarındaki yükselmenin ihracat gelirlerini artırması belirleyici oldu.
Üretimden net satışlarda Türkiye’nin en büyük şirketi 2018’de 79 milyar TL ile TÜPRAŞ oldu.
Finansmana erişim sorunu kronik bir hal aldı ve düzelme yolunda ilerleme kaydetmedi. İSO 500’ün finansman giderlerinin faaliyet kârı içindeki payı 2018 yılında yüzde 49.8’den yüzde 88.9’a yükseldi; sanayi firmaları 2018 kârının neredeyse tamamını finansman giderlerine ayırdı.
KAR EDEN KURULUŞ SAYISI 422’DEN 381’E DÜŞTÜ
Yılın ikinci yarısında faizlerdeki artış ve TL’deki değer kaybına bağlı enflasyon artışı, İSO-500 için de olumsuz mali koşullar yarattı. Borç/özkaynak dağılımında borçların payı yüzde 67’ye yükseldi, bu oran tarihsel olarak en olumsuz kaynak yapısına işaret etti.
İSO-500’ün ‘devreden KDV’ yükü artarak devam etti; devreden KDV 2018’de yüzde 35.6 artışla 9.7 milyar TL’ye çıktı.
Finansman kaynaklarının bu kadar kısıtlı olduğu bir ortamda sanayici bu kadar önemli bir miktarı sıfır faizle devlete borç veriyor. 2018 yılında İSO-500’de kâr eden kuruluş sayısı 422’den 381’e düştü; zarar edenlerin sayısı 78’den 119’a yükseldi. Böylece kâr eden 82 şirketin gerilediği ortaya çıktı.
“BEKLENTİLERDE AKSAMA OLABİLİR”
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, 31 Mart seçimlerinin ardından ortaya çıkan tablonun ekonomide ikinci yarıya ilişkin beklentilerde aksama olacağını gösterdiğini söyledi. Bahçıvan, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2018 raporunun açıklandığı toplantıda, faizlerde tedrici düşüş, dövizde stabilizasyon, enflasyonda yavaşlama ile Haziran-Temmuz sonrası biraz daha umut verdiğini belirterek “31 Mart sonrası gelişmeler 2. Yarıya ilişkin beklentilerde aksama olacağını ortaya koyuyor” diye konuştu
Bahçıvan, Türk sanayisinin kendini fonlama yöntemini değiştirmesi gerektiğini belirterek, Türkiye’deki mevcut bankacılık yapısı ile Türk sanayinin kendini döndürmesinin çok kolay olmadığını söyledi.
Bahçıvan “Sermaye piyasalarının kullanılması, şirket birleşmeleri ve ortaklıkları önümüze koymamız gerek” dedi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın