Türkiye-İran sınır hattında görev yapan ve “Hudut Kartalları” olarak adlandırılan güvenlik güçleri, yerli ve milli imkânlarla geliştirilen ileri teknoloji sistemlerle sınır güvenliğini kesintisiz şekilde sağlıyor. Yasa dışı geçişler, kaçakçılık faaliyetleri ve terör tehditlerine karşı sınır hattı 7 gün 24 saat esasına göre korunuyor.
Sınır güvenliğinin güçlendirilmesi amacıyla 2021 yılında Iğdır, Ağrı, Van ve Hakkari’yi kapsayan Türkiye-İran sınır hattında modüler beton duvar inşa çalışmalarına başlandı. Zorlu coğrafi koşullar ve sert iklime rağmen sürdürülen çalışmalarda, öncelikle sınır hattındaki mayınlar temizlendi.
MAYIN TEMİZLİĞİNDEN BETON DUVARA
Mayın temizliğinin ardından modüler beton duvarlar inşa edildi. Duvarların üzerine bir metre yüksekliğinde jiletli tel çekilirken, sınır boyunca 4 metre derinliğinde ve 4 metre genişliğinde hendekler kazıldı. Böylece fiziki sınır güvenliği çok katmanlı bir yapıya kavuşturuldu.
YERLİ VE MİLLİ TEKNOLOJİYLE ÜST DÜZEY GÜVENLİK
Fiziki tedbirlerin yanı sıra Türk savunma sanayii tarafından geliştirilen yerli ve milli sistemler de sınır hattında aktif olarak kullanılıyor. Bölgede harekete duyarlı sensörler, termal kameralar, gece görüş sistemleri, elektro-optik kuleler ve insansız kara araçlarıyla keşif ve gözetleme faaliyetleri aralıksız sürdürülüyor. Mayın ve bomba arama köpek timleri de sınır güvenliğine önemli katkı sağlıyor.
SÜREKLİ HAVA GÖZETİMİ SAĞLANIYOR
Hudut hattında, İHA, drone ve paramotor gibi hava unsurlarına karşı hava savunma topları ve uçaksavar sistemleriyle donatılmış zırhlı personel taşıyıcılar konuşlandırıldı. Ayrıca dronesavar sistemleri de muhtemel hava tehditlerine karşı aktif olarak kullanılıyor.
Milli Savunma Bakanlığı’nın son açıklamasına göre, İran sınır hattı boyunca 203 elektro-optik kule ile 43 asansörlü kulenin kurulumu tamamlandı. Toplamda 380 kilometre modüler beton duvar inşa edilirken, 553 kilometrelik hendek kazma çalışması gerçekleştirildi.
Bakanlık, sınır hattının mevcut keşif ve gözetleme unsurlarıyla her türlü iklim ve arazi koşulunda 7 gün 24 saat izlendiğini, İHA, SİHA ve insansız keşif uçaklarıyla sürekli hava devriyesi yapıldığını bildirdi.
HUDUT KARTALLARI SAHADA
DHA ekipleri, Iğdır’da Ağrı Dağı eteklerinde görev yapan Hudut Kartalları’nın çalışmalarını yerinde görüntüledi. Türkiye’nin üç ülkeye sınırı bulunan tek ili olan Iğdır’ın Aralık ilçesinde, 7’nci Hudut Bölüğü Subaşı Bölük Merkezi sorumluluk sahasında görev yapan birlikler, sınır hattını anbean gözetliyor.
Sorumluluk bölgesinde aydınlatma sistemleri, termal kameralar, fotokapanlar, sismik sensörler, drone ve dronesavar sistemleri ile elektro-optik kuleler aktif olarak kullanılıyor.
Kesintisiz keşif ve gözetleme faaliyetleri kapsamında, dedektörler, mayın arama köpekleri ve Mayın ve El Yapımı Patlayıcı Tespit ve İmha Timi (METİ) tarafından arazi arama-tarama çalışmaları yürütülüyor.
Yasa dışı göç, kaçakçılık ve terör örgütü mensuplarının geçişlerini engellemek amacıyla menfezler kamera ve fotokapanlarla kontrol altına alınırken, olası geçiş noktalarına kurulan sistemler anlık uyarı ve canlı görüntü aktarımı sağlıyor. Bölgede ayrıca kritik durumlara hızlı müdahale edebilmek için keskin nişancı timleri de görev yapıyor.
Ekonet Haber Taraftar Değil, Haberciyiz