Suriye ordusunun Halep’te terör örgütüne yönelik yürüttüğü başarılı operasyonların ardından, örgüt yanlılarının Suriye’nin Haseke kentinde bulunan ABD üssünü hedef aldığı bildirildi.
Suriye’de SDG adını kullanan PKK/YPG unsurlarının Halep’te artan saldırıları üzerine, Suriye ordusu örgütün kontrolünde bulunan mahallelere yönelik askeri harekât başlattı. İki gün süren nokta operasyonlar sonucunda Halep’teki kritik bölgelerde kontrolün tamamen sağlandığı açıklandı.
Terör örgütü PKK/YPG’nin 6 Ocak’tan itibaren Halep kent merkezi ve çevresindeki birçok noktaya yönelik saldırılar düzenlediği, Şam yönetiminin saldırıların durdurulması ve mevcut anlaşmalara uyulması yönündeki çağrılarına rağmen eylemlerin sürdüğü ifade edildi.
SURİYE ORDUSUNDAN NOKTA OPERASYONLAR
Saldırıların devam etmesi üzerine Suriye ordusu, Halep’in Şeyh Maksud, Eşrefiyye ve Beni Zeyd mahallelerinde YPG/SDG’ye ait mevzilere yönelik hedefli operasyonlar gerçekleştirdi. Çatışmalar sırasında örgütün sivil yerleşim alanlarını hedef aldığı, 6 Ocak’tan bu yana yaşanan saldırılarda 9 kişinin hayatını kaybettiği, çoğu sivil olmak üzere 55 kişinin yaralandığı bildirildi.
Halep Kent Merkez Komitesi, güvenli bölgelere tahliye edilen sivillerin sayısının 142 bine ulaştığını duyurdu.
“HALİP’TE KONTROL TAMAMEN SAĞLANDI”
Suriye ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Şeyh Maksud Mahallesi’ndeki operasyonların tamamlandığı ve YPG/SDG’nin işgalinde bulunan son mahallenin de kontrol altına alındığı belirtildi. Açıklamada, Halep genelinde güvenliğin tamamen tesis edildiği vurgulandı.
Ayrıca, terör unsurlarının sivil halkın arasına karışarak gizlenmeye çalıştığına dikkat çekilerek, vatandaşlara zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamaları çağrısı yapıldı. Şüpheli durumlarda veya acil hallerde bölgedeki askeri birliklerle iletişime geçilmesi istendi.
HASEKE’DEKİ ABD ÜSSÜNE SALDIRI
Halep’te YPG/SDG’nin kısa sürede etkisiz hale getirilmesinin ardından, örgüt destekçilerinin Haseke’de bulunan ABD üssüne saldırı düzenlediği öne sürüldü.
ABD’DEN AÇIKLAMALAR
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın “istikrarlı, birleşik ve komşularıyla barış içinde bir Suriye” hedefini desteklediği belirtildi. Açıklamada, Suriye’nin yeniden bir terör merkezi haline gelmemesi gerektiği vurgulanarak, egemen ve istikrarlı bir Suriye’nin bölgesel güvenlik açısından kritik öneme sahip olduğu ifade edildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı da taraflara itidal çağrısı yaparak, barışçıl ve istikrarlı bir Suriye’nin yeniden inşasına odaklanılması gerektiğini kaydetti.
Ayrıca, ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack’ın, Suriye yönetimi ile SDG adını kullanan PKK/YPG arasında yürütülen diyaloğu desteklemeyi sürdürdüğü aktarıldı. 10 Mart’ta imzalanan entegrasyon anlaşmasının uygulanmasına yönelik temasların devam ettiği ve anlaşmaya bağlılığın yeniden teyit edildiği bildirildi.
Ekonet Haber Taraftar Değil, Haberciyiz