Libya’dan Türkiye’ye Yeşil Işık: Doğu Akdeniz’de Yeni Dönem

Libya’nın doğusunu kontrol eden Halife Hafter yönetiminin önümüzdeki haftalarda Türk gemilerine Libya kara sularında doğalgaz ve petrol arama izni vermeye hazırlandığı iddia edildi.
Türkiye ile Libya arasında Temmuz ayında yaşanan temasların ardından dikkat çeken bir iddia geldi. ABD’li medya kuruluşu Bloomberg, Halife Hafter yönetiminin Türk petrol ve doğalgaz arama gemilerine, Libya karasularında arama izni vermeye hazırlandığını öne sürdü.

2019 ANLAŞMASI OYLAMAYA SUNULACAK

Bloomberg, konunun hassasiyeti nedeniyle kimliklerini açıklamak istemeyen kaynaklara dayandırdığı haberinde Ankara ile Libya’daki Hafter yönetimi arasında ısınan ilişkilerin son işareti olarak Hafter yönetiminin Türkiye’ye Libya karasularında petrol ve doğalgaz arama izni vereceğini aktardı. Bingazi Temsilciler Meclisi’nin önümüzdeki haftalarda 2019 Libya anlaşması üzerinde oylama yapacağını söyleyen ABD’li yayın kuruluşu, “Anlaşma onaylanırsa, Girit ve Türkiye arasındaki geniş bir alanda Türk gemilerinin petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını başlatarak Ankara’nın Doğu Akdeniz’deki iddialarını güçlendirebilir. Bu durum, Türkiye’yi tartışmalı sularda hakimiyet iddiasıyla suçlayan Yunanistan ve Güney Kıbrıs’la bir anlaşmazlığı alevlendirme riski taşıyor.” ifadelerini kullandı.

Bloomberg'in haberi

TÜRKİYE-LİBYA İLİŞKİLERİ DÜZELDİ

Bloomberg, Libya’daki Hafter yönetiminin bu tutum değişikliğinin Türkiye ile ısınan ilişkilerde yeni bir yumuşamanın habercisi olduğunu belirterek ilişkilerin düzeldiğinin bir başka işaretinin ise Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait TCG Kınalıada korvetinin bu hafta Bingazi limanına ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini söyledi. Haberde ayrıca Hafter’in oğlu ve varisi Saddam Hüseyin’in Nisan ayında Ankara’da Türkiye Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile görüştüğüne dikkat çekildi.

LİBYALI YETKİLİLER MEMNUN

Konuya ilişkin Libyalı kaynaklarla da görüşen Bloomberg, Libyalı yetkililerin Türkiye ile yakınlaşmanın kendi çıkarlarına hizmet ettiğini ve yatırım getireceği konusunda fikir birliğinde olduklarını söyledi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Putin’den Erdoğan’a Barış Teşekkürü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı …

Bir yanıt yazın

Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.