Yargıtay, İstanbul’da görülen bir boşanma davasında kadına verilen nafaka ve tazminat kararını bozdu. Gerekçe olarak ise kadının eşinin ailesi yanında sarf ettiği “Halil erkek değil, yapamadı” sözleri gösterildi.
Mahkeme Tazminat Vermişti
Mesude A., evliliğin iptali ve boşanma talebiyle dava açtı. Kocası Halil A. ise karşı dava açarak, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını ileri sürdü. İlk derece aile mahkemesi, erkeğin annesinin evliliğe müdahalesine sessiz kalması ve ilgisiz tavırlarını gerekçe göstererek Halil A.’yı “ağır kusurlu” saydı. Kadın “az kusurlu” bulundu ve lehine hem maddi hem de manevi tazminata hükmedildi.
“Küçük Düşürüldüm” İtirazı
Kararı temyiz eden Halil A., eşinin ailesi yanında kendisini küçük düşürücü ifadeler kullandığını belirtti. Özellikle, “Halil erkek değil, yapamadı” sözlerinin onur kırıcı olduğunu savunarak tazminatın haksız olduğunu ileri sürdü.
Yargıtay Tazminatı İptal Etti
Dosyayı inceleyen Yargıtay, söz konusu ifadenin evliliğin temelinden sarsılmasında önemli bir kusur sayılabileceğini belirtti. Kadının bu sözleriyle eşini toplum önünde küçük düşürdüğü, bu nedenle tarafların “eşit kusurlu” kabul edilmesi gerektiği sonucuna vardı.
Bu değerlendirme sonrası Yargıtay, kadına hükmedilen tazminat kararını bozarak iptal etti.