Diyanet Zina Dedi, Dernekler Kaleye Ateş Açtı

Diyanet’in Cuma Hutbesine Kadın Derneklerinden Sert Tepki: “Çağ Dışı ve Müdahaleci Bir Dil”

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu hafta camilerde okunan Cuma Hutbesi’nde kadın-erkek ilişkileri üzerine yapılan vurgular, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun tepkisini çekti. Federasyon, hutbede yer alan ifadelerin bireylerin özel yaşamına müdahale niteliğinde olduğunu belirterek açıklama yaptı.

Hutbede, zina açıkça haram olarak tanımlanırken, bunun önlenmesi için evliliğin dini açıdan “meşru ve koruyucu” bir yol olduğu dile getirildi. “Zinanın panzehiri evliliktir. Meşru bir evlilik, insanın bütün kötülüklerden sığınabileceği güçlü bir siper, muhkem bir kaledir.” ifadeleri dikkat çekti.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, bu ifadeleri kabul edilemez bulduklarını belirterek, yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Kamusal görev yürüten bir kurumun, bireylerin özel hayatına, arkadaşlık ilişkilerine ve medeni tercihlerine dini hükümle müdahale etmesi kabul edilemez.” denildi.

Güllü, Diyanet’i kamuoyuna açık bir özür açıklaması yapmaya davet ederken, “Laik Cumhuriyet ilkelerine sadakat, hepimizin ortak sorumluluğudur.” ifadeleriyle de hutbenin anayasal değerlere aykırı bir tutum sergilediğini savundu.

Açıklamada kullanılan “Bu dil, yalnızca çağ dışı değil, aynı zamanda tehlikelidir.” ifadesi ise dikkat çekti.

Tepkilerin ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, hutbelerin “toplumun inanç, ibadet, ahlak, helal-haram gibi temel ihtiyaçlarını” gözeterek hazırlandığını belirtti. Erbaş, hutbelerin amacının bireyleri dini hassasiyetler konusunda bilgilendirmek ve ahlaki bir duruş kazandırmak olduğunu belirterek, “Hutbelerimiz inanç, ibadet, ahlak, muamelat, helal-haram gibi konularda toplumumuzun ve tüm insanlığın ihtiyacı olan hususları ele alan, büyük emek vererek hazırladığımız en önemli irşad vasıtalarımızdan biridir. Dün Cuma namazı için camiye gelememiş kardeşlerimiz hutbemizi buradan okuyabilir.” dedi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

BMMYK Uyardı: Yardım Fonlarındaki Kesinti Milyonlarca Hayatı Tehlikeye Atıyor

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Suriye’de Beşar Esad rejiminin 8 Aralık 2024’te devrilmesinin ardından 1,4 …

Bir yanıt yazın

Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.