Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan karar, 2025 yılında Türkiye genelinde yaşanan zirai don afetinden etkilenen çiftçiler için büyük bir destek paketini hayata geçiriyor. Karara göre, ürünlerinde yüzde 20’nin üzerinde hasar tespit edilen çiftçilere, ürün bazlı girdi maliyetleri dikkate alınarak destekleme ödemesi yapılacak.
Destekleme ödemeleri 65 ili ve 16 ürünü kapsıyor. Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aksaray, Ankara, Antalya, Bursa, Konya, Manisa, Malatya, Kayseri, Şanlıurfa, Gaziantep, Samsun ve İzmir başta olmak üzere Türkiye genelinde zirai don nedeniyle zarar gören çiftçiler bu ödemelerden faydalanabilecek.
Kimler Yararlanabilecek?
Destekten faydalanabilmek için çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarının bulunması ve hasarlarının il/ilçe tarım müdürlüklerince resmi olarak tespit edilmesi gerekiyor. Ayrıca, tarım sigortası yaptırmamış olan ya da sigortası olup don teminatı bulunmayan üreticiler bu destekten yararlanabilecek.
Ürün Bazlı Girdi Maliyetleri
Ürün / Ürün Grubu | Girdi Maliyeti (TL/dekar) |
---|---|
Antep fıstığı, Armut, Ayva, Badem, Ceviz, Elma, Kayısı, Portakal, Üzüm | 5.000 |
Fındık | 4.200 |
Kiraz | 6.500 |
Limon | 4.500 |
Vişne | 5.500 |
Bu rakamlar, her üreticinin hasar oranına göre ve hasar gören alan büyüklüğüne göre hesaplanarak ödenecek. Ödemelerin Eylül ayı içerisinde başlatılması planlanıyor.
Ödeme Takvimi ve Toplam Destek Tutarı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada, bu kapsamda 420 bin üreticiye yaklaşık 23,5 milyar lira destek ödemesi yapılacağını duyurmuştu. Ayrıca TARSİM sigortası kapsamında don hasarı yaşayan 50 bin 300 üreticiye de toplam 23 milyar lira tazminat ödeneceğini vurgulamıştı. Böylece toplam 470 bin üreticiye, 46,5 milyar lira tutarında ödeme yapılacak ve ödemeler Kasım ayı sonuna kadar çiftçilerin hesaplarına yatırılacak.
Destek Kalemi | Üretici Sayısı | Tutar (Milyar TL) |
---|---|---|
Destekleme Ödemesi | 420.000 | 23,5 |
TARSİM Hasar Tazminatı | 50.300 | 23 |
Toplam | 470.300 | 46,5 |
Tarımda Sürdürülebilirlik İçin Kritik Adım
Kararın, don afetinden etkilenen üreticilerin kayıplarını önemli ölçüde telafi etmesi ve üretimde sürdürülebilirliği sağlaması bekleniyor. Üreticilerin bu destekle birlikte hem üretim masraflarını karşılaması hem de gelecek yıl için ekim ve bakım faaliyetlerine daha güçlü bir şekilde hazırlanması hedefleniyor.