Uzmanlar, Tel Aviv-Tahran uzlaşısının petrol fiyatlarını 60 dolar bandına çekeceğini düşünüyor. Bu gelişmeyle birlikte akaryakıt fiyatlarının daha da gerilemesi bekleniyor.
İsrail, 13 Haziran’da ABD desteğiyle İran’daki askeri, nükleer ve sivil hedeflere kapsamlı bir saldırı başlattı.
İran da balistik füzeler ve insansız hava araçlarıyla İsrail’in askeri ve istihbarat tesislerine karşılık verdi.
12 gün süren çatışma sürecinde enerji, yatırım, turizm ve mali piyasalarda dalgalanmalar yaşanırken, stratejik olarak Körfez’deki güvenlik ve tedarik zinciri de tehdit altına girdi.
Çatışmaların ardından 24 Haziran’da ABD Başkanı Donald Trump, Tel Aviv ile Tahran arasında ateşkes ilan edildiğini duyurdu.
ABD’nin 23 Haziran’da İran’ın nükleer tesislerine düzenlediği saldırıların ardından 77,81 dolara kadar yükselerek yaklaşık 5 ayın zirvesini test eden Brent petrolün varil fiyatı, aynı gün Tahran’ın Katar’daki ABD üssünü hedef almasının sınırlı bir yanıt olarak değerlendirilmesiyle yüzde 8,5 düşerek günü 69,48 dolardan kapattı.
Böylece, Brent petrolde Temmuz 2022’den bu yana en büyük günlük kayıp görüldü.
İran ve İsrail arasında 24 Haziran’da ateşkes sağlandığına yönelik haberlerin ardından günlük yaklaşık 20 milyon varil petrol ve petrol ürününün taşındığı Hürmüz Boğazı’nda arz kesintisi yaşanmayacağı beklentisinin güçlenmesi de fiyatlardaki düşüşü hafta boyunca destekledi.
60 DOLAR BEKLENTİSİ
Bu doğrultuda, Brent petrolün varil fiyatı, 27 Haziran ile sona eren haftada yüzde 12,6 düşüşle 66,33 dolara gerileyerek Mart 2023’ten bu yana en büyük haftalık düşüşünü kaydetti.
Petrol fiyatları, üç haftalık yükseliş trendinin ardından bu hafta yüzde 12’den fazla değer kaybederken, uzmanlar ilerleyen süreçte fiyatların 60 dolar bandında seyredeceğine işaret ediyor.
AKARYAKIT FİYATLARINI ETKİLEYECEK
Bu gelişmeyle birlikte ülkemizde akaryakıt fiyatlarının daha da gerilemesi bekleniyor.
“OPEC+ GRUBUNUN ADIMLARI YAKINDAN İZLENMELİ”
Dünyanın önde gelen petrokimya veri sağlayıcılarından ICIS’in Petrol Piyasaları ve Enerji Dönüşümü Direktörü Ajay Parmar, fiyatların seyrinin 6 Temmuz’da yapılacak OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ toplantısından çıkacak sinyallere bağlı olacağını söyledi.
Parmar, toplantı sonrası üretim planlarına ilişkin net bir sinyal alınana dek fiyatların mevcut seviyelerde dengelenmesinin beklendiğini belirterek, “OPEC+ grubu arzı artırmayı tercih ederse fiyatlar mevcut seviyelerden gerileyerek 60-65 dolar bandına inebilir.” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın petrol fiyatlarını düşürme yönündeki baskısının sınırlı etki yarattığını vurgulayan Parmar, “Petrol talebi mevsimsel olarak zirve seviyelerde ve bu durum fiyatları destekliyor. Ancak asıl belirleyici unsur arz tarafında ve burada kontrol OPEC+ grubunun elinde.” ifadelerini kullandı.
“AŞAĞI YÖNLÜ DÜŞÜŞ SÜRECEK”
Norveç merkezli araştırma kuruluşu Rystad Energy’nin Kıdemli Başkan Yardımcısı Jorge Leon da fiyatların gelecek haftalarda daha da gerileyebileceğini vurgulayarak, “Fiyatların 60 dolar seviyesine doğru ilerlediğini düşünüyorum.” dedi.
Leon, bu beklentinin, küresel jeopolitik risk priminin azalması, OPEC+ grubunun üretimi artırmaya devam edeceği beklentisi ve İran’ın Çin’e serbest petrol satışının devam etmesinden kaynaklandığını belirterek, “Bu etkenler, önümüzdeki haftalarda aşağı yönlü bir piyasaya işaret ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.