Arap Ülkelerinden Nükleer Saldırılara Karşı Ortak Tepki!

Arap Birliği Dışişleri Bakanları, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarını kınayarak, bunun acilen durdurulması, gerginliğin azaltılması ve kapsamlı ateşkes için bölgesel ve uluslararası çabaların yoğunlaştırılması çağrısında bulundu.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi (DBK) 51. Oturumu vesilesiyle İstanbul’da bulunan Arap Birliği Dışişleri Bakanları, İsrail’in saldırılarıyla tırmanan durumu ele almak üzere bir araya geldi.

Birliğin olağanüstü toplantısında, İsrail’in 13 Haziran’da İran’a yönelik başlattığı şiddetli saldırılar ve İran’ın misillemeleriyle tırmanan gelişmeler ele alındı.

Arap Birliği Dışişleri Bakanlarının İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan çatışmalarla bağlantılı gelişmeleri değerlendirmek üzere İstanbul’da düzenlediği toplantının akabinde sonuç bildirisi yayınlandı.

“ATEŞKES ÇABALARI DESTEKLENMELİ”

Bildiride, İran’a yönelik saldırıların, “Birleşmiş Milletler (BM) üyesi bir ülkenin egemenliğine yönelik açık bir ihlal olduğu, bölgesel barış ve güvenliği tehdit ettiği” ifade edilerek, “saldırganlığın durdurulması, İran’ın nükleer programıyla ilgili bir anlaşmaya varmak için müzakerelere geri dönülmesi ve ateşkes çabalarının desteklenmesi” gerektiği vurgulandı.

BM başta olmak üzere uluslararası topluma, “uluslararası hukuku ihlal eden ve bölgesel güvenliğe tehdit oluşturan İsrail saldırganlığının durdurulması için üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesi” çağrısı yapılan bildiride, “diplomasi ve diyaloğun”, BM sözleşmesi ve uluslararası hukuka göre krizlerin çözümü için tek yol olduğu kaydedildi.

Bildiride, kapsamlı ateşkesin ancak “gerginlik ve çatışmanın tüm nedenleriyle ele alınarak, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları durdurularak, BM kuruluşları aracılığıyla bölgeye acilen yeterli ve sürdürülebilir insani yardım sağlanarak ve Batı Şeria’da iki devletli çözümü baltalayan yasa dışı İsrail uygulamalarının önüne geçilerek” sağlanabileceği belirtildi.

Arap dışişleri bakanlarının, “İsrail’in bölgeyi daha fazla çatışma ve gerginliğe doğru ittiği” uyarısında bulunduğu bildiride, “İsrail’in saldırgan politikalarına son verilmesi için uluslararası toplumun harekete geçmesi, adil bir barışın sağlanması için çalışılması, uluslararası kararlar ile 2002 yılında onaylanan Arap Barış Girişimi planının uygulanması” çağrısı yapıldı.

Bildiride ayrıca “uluslararası su yollarında seyrüsefer özgürlüğüne saygı gösterilmesinin gerekliliği” vurgulanırken, “bunlara yönelik saldırıların küresel ekonomi ve enerji güvenliği üzerinde kritik sonuçlar doğurabileceği” hatırlatıldı.

Bölge ülkelerinin hava sahasının “herhangi bir tarafça ihlal edilmesinin kınanması ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın güvencelerine tabi nükleer tesislerin hedef alınmasından kaçınılması” talep edilen bildiride, “nükleer sızıntıların tehlikeleri ve bunların yol açabileceği yıkıcı insani ve çevresel etkiler” konusunda uyarıda bulunuldu.

Bildiride BM ve daha önceki Arap Birliği zirvelerinde alınan kararlar temelinde, Orta Doğu’nun, nükleer silahlardan ve kitle imha silahlarından arındırılması çağrısı yapılarak  bölgedeki tüm ülkelerin, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’na katılması gerektiği vurgulandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi (DBK) 51. Oturumu da 21-22 Haziran’da “Dönüşen Dünyada İslam İşbirliği Teşkilatı” temasıyla İstanbul’da düzenlenecek.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Özgür Özel: Bu Süreç CHP’yi Tartıştırma Oyunu!

30 Haziran’da görülecek CHP kurultay davası ve mutlak butlan tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Özgür Özel, …

Bir yanıt yazın

Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.