Nebati: Türkiye borçla faizle değil yatırımla üretimle büyüyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, faiz artışı değerlendirmelerinde harcamalarının GSYH ve bütçe içindeki dengesine odaklanılmasını gerektiğini belirterek; faiz harcamalarının payının düştüğünü rakamlarla ortaya koydu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter’da bir mesaj yayınlayarak, Türkiye’nin borçla faizle değil yatırımla üretimle büyüdüğüne vurgu yaptı.

“Faiz harcamalarının payı düşüyor”

Bakan Nebati paylaşımlarında, faiz artışına ait değerlendirmelerin, büyüklüğündeki artış ve azalıştan ziyade faiz harcamalarının GSYH ve bütçe içindeki dengesine odaklanılmasını gerektiğini belirterek, faiz harcamalarının payının düştüğünü aktardı:

Ekonomimizde yapısal bir dönüşüm yaşanıyor. Alın teriyle artırdığımız milli gelirimizin büyük kısmı artık, faize değil yatırıma harcanıyor.

“Faiz harcamalarının milli gelire oranı düşüyor”

2002 yılında faiz harcamalarının milli gelire oranı yüzde 14,3’tü. Bu oran 2021 yılında yüzde 2,5’e geriledi. 2022 yılında ise yüzde 2,3’e kadar düşmesini bekliyoruz.

“Her 100 TL vergi gelirinin yalnızca 13,2 TL’si faize gitti”

2002 yılında toplanan her 100 TL vergi gelirinin 85,7 TL’si faiz harcamalarında kullanılırken; 2021 yılında 15,5 TL’si ve 2022 yılında ise yalnızca 13,2 TL’si faiz ödemelerinde kullanıldı.

“Her 100 TL’lik bütçe harcamasının  10,6 TL’si faiz ödemelerinde kullanıldı”

2002 yılında her 100 TL’lik bütçe harcamasının 43,2 TL’si faiz ödemelerine gidiyordu. 2021 yılında 11,3 TL’si, 2022 yılında ise yalnızca 10,6 TL’si faiz ödemelerinde kullanıldı. Türkiye borçla faizle değil yatırımla üretimle büyüyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fransa’nın beslediği kargalar, şimdi gözlerini oyuyor

Terör örgütü PKK destekçisi bir kişinin Fransa’dan Türkiye’ye sınır dışı edilmesini protesto eden örgüt üyeleri, …

Bir yanıt yazın