Brezilya’da Bolsonaro destekçileri polisle çatıştı

Brezilya’da seçimleri kaybeden Bolsonaro destekçileri, başkentteki başkanlık sarayı, kongre binası ve tüm kamu kurumlarını bastı. Çıkan olayların ardından güvenlik güçleri kontrolü tekrar sağladı.
Brezilya’da yapılan seçimlerin sonuçları, ülkeyi karıştırdı.

Seçimleri kaybedip sonuçları kabul etmeyen eski Brezilya Başkanı Bolsonaro’nun destekçileri, eylem gerçekleştirdi.

Polisle çatıştılar
Reuters’un haberine göre, başkentteki başkanlık sarayı, kongre binası ve tüm kamu kurumlarını basan grup, polisle çatıştı.

Başkente federal müdahale kararı
Yaşanan olayların ardından Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, federal müdahale yetkisi aldığını açıkladı.

Brezilya Devlet Başkanı Lula’nın basına yaptığı açıklamada, kamu düzeninin ciddi şekilde zarar görmesi sebebiyle bir kararname yayınlayarak 8 Ocak 2023 Pazar gününden 31 Ocak 2023 tarihine kadar başkent Brasilia yerel hükümetinin federal hükümetin kontrolü altına alındığını söyledi.

Kongre binası kontrol altında
Ülkede Başkanlık Sarayı, Kongre ve Yüksek Mahkeme binalarını basan Bolsonaro destekçisi yüzlerce kişi, polisin yoğun gazlı müdahalesi sonucu binalardan çıkarıldı.

Göstericileri söz konusu binaların dışına çıkartan güvenlik güçleri, buradaki kontrolü tamamen sağladı.

170 Bolsonaro yanlısı gözaltında
Olayların kontrol altına alınması için bölgeye çok sayıda takviye gücün gönderildiği, 170 Bolsonaro yanlısının gözaltına alındığı ve eylemlerin sürdüğü belirtildi.

Federal Güvenlik Bakanı görevden alındı
Bolsonaro’nun müttefiki olarak bilinen Federal Bölgesi Güvenlik Bakanı Anderson Torres, Başkanlık, Yüksek Mahkeme ve Kongre baskınında ihmali olduğu gerekçesiyle görevinden azledildi.

Brasilia Valisi Ibaneis Rocha, açıklamasında sorumluların cezalandırılacağını kaydederek, “Federal Bölge Güvenlik Bakanı’nın görevden alınmasına karar verdim, tüm güvenlik güçlerini olaylara müdahale etmesi için sokaklara çıkardım.” dedi.

Brezilya Adalet Bakanı Flavio Dino da olaylardan Bolsonaro’yu sorumlu tutarak, halk iradesinin darbecilerin eylemlerinden üstün geleceğini belirtti.

ABD ve AB’den Lula’ya destek
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Brezilya Cumhurbaşkanlığı, Kongre ve Yüksek Mahkemesine yönelik bugünkü saldırıları kınadıklarını belirterek, şu ifadelere yer verdi:

“Demokratik kurumlara şiddet kullanarak saldırmak hiçbir zaman kabul edilemez. Brezilya Devlet Başkanı Lula’nın bu tip eylemlere derhal son verilmesi çağrısına katılıyoruz.”

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da, benzer bir paylaşımda bulunarak, ABD’nin Brezilya’da demokrasiyi baltalamaya yönelik her türlü çabayı kınadığını belirtti.

“Başkan Biden durumu yakinen takip ediyor.” ifadesini kullanan Sullivan, Brezilya’nın demokratik kurumlarına destek verdiklerini kaydetti. Sullivan, “Brezilya demokrasisi şiddetle sarsılmayacak.” değerlendirmesinde bulundu.

“Brezilya’nın demokrasisi şiddet ve aşırıcılığa üstün gelecektir”
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Bolsonaro destekçilerinin hükümet binalarına baskınını kuvvetle kınadıklarını belirtti.

Borrell, “AB, Devlet Başkanı Lula’ya ve Brezilya’nın demokratik sistemine tam desteğini yinelemekte, bu saldırıyla hedef alınan demokratik kurumlarla dayanışmasını ifade etmektedir. Brezilya’nın demokrasisi şiddet ve aşırıcılığa üstün gelecektir.” ifadesini kullandı.

Bolsonaro’yu sorumlu davranmaya davet eden Borrell, eski devlet başkanından destekçilerini evlerine dönmeye çağırmasını istedi.

Bolsonaro yüzde 49,1 oy almıştı
Güney Amerika’nın en büyük ülkesi, nüfusu 212 milyonu aşan Brezilya’da 30 Ekim 2022’de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde ülkeyi iki dönem yöneten sol görüşlü eski Devlet Başkanı Lula yüzde 50,9, aşırı sağcı Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy almıştı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Bolsonaro destekçileri önce ülkede günlerce süren otoyol kapatma eylemleri yapmış, ardından da ordu karargahları önünde düzenledikleri gösterilerde silahlı kuvvetleri Lula’nın devlet başkanlığı görevini devralmasına karşı müdahaleye çağırmıştı.

İkinci turu kazanan Silva, 1 Ocak 2023’te yemin etmişti
Ülkede cumhuriyetin ilanının 123. yıl dönümü olan 15 Kasım’da Bolsonaro yanlıları, başkent Brasilia, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Recife ve Belen şehirlerinde orduyu Lula’ya karşı müdahaleye çağıran gösteriler için askeri karargahların yakınında gösteriler düzenlemişti.

Brezilya’da devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanan eski Devlet Başkanı Lula da Silva, 1 Ocak 2023’te parlamentoda yemin etmişti.

 

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın