Türk Koridoruna İran sabotaj mı hazırladı?

Ermenistan ile yapılan savaşın ardından, Batı Azerbaycan’da “Göyçe Zengezur Cumhuriyeti” kuruldu. Azerbaycanlı milletvekili Hikmet Babaoğlu “Bu korsan cumhuriyettir” diyerek tepki gösterdi.

Karabağ’da Ermeni işgalini bitiren 44 günlük savaş sonrası komedi filmlerini aratmayan bir cumhuriyet ilanı gerçekleşti. Batı Azerbaycan Topluluğu Başkan Yardımcısı ve Azerbaycan Millî Meclisi Milletvekili Hikmet Babaoğlu’nun terör oluşumu olarak nitelendirdiği sözde cumhuriyet, merkez olarak Türkiye’yi seçti.

Azerbaycan kökenli Rızvan Talibov’un başkan olduğu sözde Göyçe Zengezur Cumhuriyeti’nin başkan yardımcısı ise Hizbullah davasından 12 yıl hapis yatan Kürt kökenli Mehmet Ali Arslan. Azerbaycan kanadının ihanet projesi olarak nitelendirdiği sözde cumhuriyet, İran’ın Azerbaycan’ın kazandığı zaferi gölgeleme ve sabotaj aracı olarak görülüyor.

Zengezur’un gasp edilmiş Azerbaycan toprağı olduğunu vurgulayan Azerbaycanlı Milletvekili Hikmet Babaoğlu “Biz zaten bölgedeki haklarımızı Batı Azerbaycan Topluluğu olarak resmî platformda sürdürüyoruz.

Bu korsan cumhuriyet ilanını bizim birliğimize yönelik açık bir tehdit olarak değerlendiriyoruz. Üstelik bu işin başındaki isim 4 yılı aşkın dolandırıcılıktan hüküm giymiş birisi.

Zengezur’a dair müstakil bir devlet iddiası bizim millî birliğimizi hedef alan topyekûn bir sabotaj girişimidir. Üstelik bu işe kalkışanlar 44 günlük mücadele döneminde savaşımıza destek vermeyen kişiler.

Biz şu an Türk dünyasının bağlantısını sağlayan koridor hayata geçsin diye olağanüstü çaba sarf ederken orada cumhuriyet ilan etmek apaçık bir provokasyondur. Buna ek olarak bu şahıs ve çevresindekiler her fırsatta sınırların değişmemesi gerektiği gibi dış odakların söylemlerini dillendiren kişiler.

Faaliyetlerin Türkiye merkezli yürütülüyor olmasını da iki kardeş ülkenin arasını açma art niyetinin göstergesi olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Babaoğlu ayrıca korsan cumhuriyetin sözde yardımcısı tarafından ilk ziyaretin Kuzey Irak’a yapılmasında manidar olduğunu söyledi ve “Irak’ta Kürdistan İslami Partisi lideri Mamusta Ali Bapir diye birisi ile bu şahıs ne konuştu?” diye sordu. Hikmet Babaoğlu, Zengezur’da İran destekli korsan bir Kürt yapılanması kurulma amacı tehlikesine dikkat çekti.

YASA DIŞI GİRİŞİM
Batmanlı Arslan’ın bir diğer yönü ise kendi kurduğu Osmanlı Teşkilatı Başkanlığı görevini sürdürüyor olması. Azerbaycanlı gazeteci Oktay Hacımusalı, para kaynağı hâlen tespit edilemeyen sözde cumhuriyetin neden Kuzey Irak’ı ziyaret ettiğinin araştırılması gerektiğini söylüyor.

Şahıslar ve proje konusunda İran etkisine dikkat çeken Hacımusalı “Türk dünyasının birliğinden rahatsız olan tek bir ülke var o da İran. Şu an yürütülen faaliyetler de aynı çizgide devam ediyor. Azerbaycan yakın dönemde Ermeni tarafına yüklü miktarda tazminat davası açacak.

Ermenilerin bu zararı maddi tazmin edememesi hâlinde toprak vererek anlaşma yoluna gidilecek. Bu sahte cumhuriyet ve benzeri girişimler işte o süreci baltalama amaçlı faaliyetler olarak görülmeli. Üstelik bu sahte cumhuriyetin marşlarını yazan isimler, onlara sosyal medyadan verilen kişi ve kurumlara bakıldığında kime, neye hizmet ettikleri çok net anlaşılabiliyor” şeklinde konuştu.

Sözde cumhuriyetin başkan yardımcısı Mehmet Ali Arslan başta Batman olmak üzere bölgede birçok kişi ve kuruma farklı vaatlerde bulunduğu öne sürüldü. Erdoğan ile sürekli görüştüğü, resmî kurumlardan tam destek aldıkları gibi ifadeler kullanan Mehmet Ali Arslan gösterişli açılışlar ve maliyeti yüksek bina ve diğer etkinlikleri ile ilgili para kaynaklarının kim olduğu ise bilinmiyor.

Türkiye Gazetesi’nin konuştuğu resmî makamlar şu ana dek tespit edilen illegal bir durumun ortaya çıkmadığını, bu cumhuriyet ilanının devlet nezdinde hiçbir karşılığının olmadığını, Azerbaycan – Türkiye ilişkilerine ya da bölgede farklı rahatsızlıklara sebep olması durumunda resmî olarak müdahale edebileceği yönünde bilgi verdi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Barzani Başkan Erdoğan’ı Erbil’de kırmızı halıda karşıladı!

Bağdat’taki resmi görüşmelerini tamamladıktan sonra Erbil’e geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani …

Bir yanıt yazın