Pentagon’da F-35’lerde Çin malı parça krizi!

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), F-35 üretim bandından Çin malı parça çıkınca teslimatları askıya aldı. F-35 savaş uçaklarının ana üreticisi Lockheed Martin şirketi tarafından yapılan açıklamada, uçağın turbo motor pompalarından birinde kullanılan bir mıknatısın alaşımının Çin’den ithal edildiğinin tespit edildi.

Politico isimli ABD merkezli gazetenin haberine göre, Lockheed Martin, F-35 savaş uçaklarının üretiminde kullanılan bir parçanın Çin kaynaklı olduğunu fark etti.

Şirket, uçakta kullanılan malzemenin gerekli yasa ve düzenlemelere uygunluğunu sağlamak üzere uçağın ABD ordusuna ve uçağın alıcısı olan müşteri ülkelere teslimatının askıya alındığını açıkladı.

Açıklamada ayrıca şu anda teslim edilmiş ve kullanılan uçakların bu süreçten etkilenmediği belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı Kontrat Yönetim Ajansının 19 Ağustos’ta Müşterek Savaş Uçağı F-35 Ofisi’ne, uçakta kullanılan söz konusu mıknatısın Çin’den ithal edilen ham madde ile üretildiği uyarısında bulunduğu ifade edilen açıklamada, ağustos sonlarında tedarikçilerden birinin şirkete kullandıkları ham maddenin Çin’den alındığını ancak mıknatısların ABD’de manyetize edildiğini bildirdiğine dikkat çekildi.

Geçtiğimiz günlerde, ABD Dışişleri Bakanlığı, Almanya’ya 8,4 milyar dolar değerinde 35 adet F-35 savaş uçağı ve uçak mühimmatı satışına onay vermişti.

Bulgaristan Savunma Bakanı Dragomir Zakov ise, daha önce peşin alınan 8 F-16’nın filosunu tamamlamak için ABD’den aynı tip 8 savaş uçağı daha alınacağını duyurmuştu.

 

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Avrupa Birliği’nin Türkiye mesajında Kıbrıs vurgusu

Türkiye ile iş birliğine dayalı ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki geliştirilmesinde stratejik çıkar bulunduğu …

Bir yanıt yazın