Trump’tan Pelosi’ye: Tayvan’da ne yapıyordun?

Pelosi’nin Tayvan’a gitmesini eleştiren Trump, “Çin bahane arıyordu, o da verdi. Dokunduğu her şeyin ne olduğunu biliyorsunuz. İki başarısız görevi kötüye kullanma suçlaması. Hatırlayın.” dedi.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin yankıları sürüyor. Wisconsin’de miting düzenleyen ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, Pelosi’yi sert sözlerle hedef aldı.

“Çin’e bahane verdi”
Trump, “Deli Nancy Pelosi de neyin nesi şimdi? Tayvan’da ne yapıyordu?” diye sordu.  Çin ile Tayvan arasında yıllardır süren gerilime işaret eden Trump, “Çin’in rüyasıydı. Onlara bir bahane verdi. Bahane arıyorlardı, o da verdi.” dedi.

“Dokunduğu her şeyin ne olduğunu biliyorsunuz”
Çin ordusu, Pelosi’nin ziyareti sonrası Tayvan’ı ablukaya alarak havadan, karadan ve denizden 7 Ağustos’a kadar sürmesi beklenen askeri tatbikat başlattı.  Pelosi’yi eleştirmeye devam eden Trump, “Dokunduğu her şeyin ne olduğunu biliyorsunuz. İki başarısız görevi kötüye kullanma suçlaması. Hatırlayın.” diye ekledi.

Tayvan: Uçaklar hattı geçti
Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin’in Pelosi’nin ziyaretinin ardından başlattığı askeri tatbikatların ikinci gününde, Çin’e ait 49 askeri uçağın Tayvan Boğazı’nda taraflar arasında fiili deniz ve hava hattını belirleyen “orta çizgi”yi geçtiği ifade edildi.

Bakanlık, önceki açıklamasında, tatbikatların ikinci gününde, 68 savaş uçağı ve 13 savaş gemisinin Ada çevresinde görüldüğünü, bunlardan bazılarının tarafların etki alanlarını sınırladığı kabul edilen, itibari “orta çizgi”yi geçtiğini bildirmişti.  Ayrıca Çin ana karasından ateşlenen 11 güdümlü füzenin Tayvan’ın “kara suları” olarak gördüğü bölgeye düştüğü ifade edilmişti.

1955’te ABD belirledi
Altı bölgede yürütülen tatbikatlar nedeniyle bazı bölgeler gemi ve uçak trafiğine kapatılırken boğazda güvenlik endişesi nedeniyle seferlerin aksadığı belirtiliyor.  ABD kaynaklarının haberine göre, taraflarca resmi olarak tanınmayan “orta çizgi”, Çin’deki iç savaşın ardından boğaz ve çevresindeki çatışmaları önlemek için 1955’te ABD tarafından belirlenmişti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …

Bir yanıt yazın