Abdülhamid Han sondaj gemisi, Mavi Vatan’da göreve hazırlanıyor

Gemi, Türkiye’nin hidrokarbon arama faaliyetlerinde önemli bir rol üstlenecek. Taşucu Limanı’nda bekleyen gemideki çalışmalarda sona yaklaşıldı.
Türkiye, hak sahibi olduğu deniz alanlarında yeni arama tarama faaliyetleri için geri sayıma geçti.

Halihazırda filoda bulunan Fatih, Kanuni ve Yavuz gemilerine bir yenisi daha ekleniyor.

Hidrokarbon arama çalışmalarına katılacak
Abdülhamid Han, Türkiye’nin hidrokarbon arama çalışmalarına katılacak dördüncü sondaj gemisi olacak.

Bu kapsamda gemideki son hazırlıklar, Mersin’deki Taşucu Limanı’nda sürdürülüyor.

Gemideki hazırlıklar
Filonun yeni üyesi olarak kayıtlara geçecek geminin dış yüzeyine Türk bayrağı işlenirken, bir yüzeyi de kırmızı-beyaza boyandı.

Geminin “Abdülhamid Han” olarak belirlenen adı da dış yüzeyine yazıldı.

Mavi Vatan’daki filonun en güçlüsüSöz konusu sondaj gemisi, hem teknik donanımı hem de fiziki özellikleriyle “Mavi Vatan”daki filonun “en güçlüsü” olarak görev yapacak.

Yedinci nesil olmasının yanı sıra 238 metre uzunluğu, 42 metre genişliği ve çift güvenlik sistemiyle öne çıkan gemi, hidrokarbon arama çalışmalarına güç katacak.

12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneği
Alınan bilgilere göre, gemi, çift kule ile aktif konumlandırma sistemine ve 200 mürettebat kapasitesine sahip.

Abdülhamid Han, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneğiyle mavi sularda etkin araştırma yürütülmesinde önemli rol oynayacak.

7’nci nesil olarak adlandırılan beş gemiden biri
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Mersin’in Taşucu Limanı’nda ziyaret ettiği Abdülhamid Han sondaj gemisinde değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Dönmez, geminin dünyada 7’nci nesil olarak adlandırılan beş gemiden biri olduğunu söyledi.

“En büyük gücümüz, filomuzun derin deniz sondaj gemileri”
Dönmez, Türkiye’nin hidrokarbon arama çalışmalarına katılacak 4’üncü sondaj gemisi Abdülhamid Han’ın son teknolojiye sahip olduğuna işaret ederek, “Mavi Vatan’da kendi deniz etki alanlarımızdaki sondaj faaliyetlerimizi 4 yıldır aralıksız devam ettiriyoruz.

En büyük gücümüz, filomuzun derin deniz sondaj gemileri. Önce Fatih, akabinde Yavuz ve en son Kanuni sondaj gemisi filomuza katılmıştı.” diye konuştu.

“Görev yeri büyük olasılıkla Akdeniz”
Türkiye’nin enerji filosunun büyük kısmının Karadeniz’de faaliyetlerine devam ettiğini dile getiren Dönmez, “Hedefleri gerçekleştirmek için filonuzu, insan kaynağınızı güçlendirmeniz gerekiyor. Son gemimizi de artık ilk görev yerine hazırlama çalışmalarımızın sonuna yaklaştık.” ifadelerini kullandı.

Dönmez, Abdülhamid Han gemisinin kolaylaştırıcı bir teknolojiye sahip olduğuna dikkati çekerek, “Gemimiz ağustosun ilk yarısında ilk görev yerine gidecek. İlk görev yeri için 5-6 alternatif görüşülüyor. Bir ay daha sabredeceğiz inşallah. Görev yeri büyük olasılıkla Akdeniz olur.” dedi.

Doğalgazla ilgili çalışmalar
Karadeniz’de keşfedilen doğalgazla ilgili çalışmalara da değinen Bakan Dönmez, şöyle konuştu:

“Sığ kısımlarda Castoro 10 gemisinin görevi bitmek üzere. Castorone gemisi denizin derin taraflarında boru serim işini yapacak. Muhtemelen bayram günlerinde ilk faaliyetlerine başlamış olacak.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın