Mevlüt Çavuşoğlu’ndan Yunan amiralin sözlerine yanıt: Boş laflar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan amiralin “İstanbul Boğazı’ndaki köprüleri vururuz” ifadelerine ilişkin, “Cesareti varsa yapsaydı, bunlar boş laflar” yanıtını verdi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu kabul etti.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın, Çavuşoğlu ile Cumhurbaşkanlığı’nda baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşme gerçekleştirildi.

Görüşmelerin ardından Tatar ile Çavuşoğlu, ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında söz alan Çavuşoğlu, Yunanistan’la son dönemde yaşanan gerginliğe değindi.

Hadsiz Yunan’a gerekli cevabı verdi
Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin haklarını sonuna kadar koruyacağını söyledi.

Açıklamalarına devam eden Çavuşoğlu’na, emekli Yunan koramiral Yanis Egolfopulos’un, “Larisa’dan üç füze atsak İstanbul Boğazı’ndaki köprüleri vururuz.” sözleri soruldu.

“Cesareti olsaydı yapardı”
Yunan amiralin boş laflarla kendini avuttuğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Eğer geçmişte üst düzey subaysa cesareti varsa o zaman yapardı.” şeklinde cevap verdi.

“Boş laflarla kendilerini avutmalarına gerek yok”
Çavuşoğlu daha sonra konuyla ilgili, “Geçmişte görev yapmış askerlerin sözlerine cevap vermeye gerek var mı? Eğer geçmişte üst düzey subaysa cesareti varsa o zaman yapardı. Yani boş laflarla kendilerini avutmalarına gerek yok. Esas Yunan ve Rum halkı Türkiye’nin gücüyle ilgili ne düşünüyor ona kulak versinler yeter.” ifadelerini kullandı.

“Başkasıyla tatbikat yapsalar ne olacak”
Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

“Strateji belirleseler ne olacak? Başkasıyla tatbikat yapsalar ne olacak, Türkiye’ye düşmanlık etseler elde ne edecekler? Cumhurbaşkanımızın da tepkisinin sebebi bu. Yani İstanbul’da bir öğle yemeğinde gayet gelip tıpkı Dendias’ın Ankara’daki basın toplantısından önce, ‘Olumsuz bir şey söylemeyeceğim, sizden de beklentimiz budur’ demesine rağmen tam tersine rağmen olumsuz bir basın toplantısı konuşması yapması gibi.

“F-16’larla ilgili lobi yapılması kabul edilemez”
Yunanistan Başbakanı’nın ya da başka Yunan Başbakanı’nın gidip de Amerikan Kongresi’nde ya da Avrupa Birliği’nde bizi övmesini beklemiyoruz. Böyle bir şeyin mümkün olmadığını görüyoruz, böyle beklentimiz de yok. Fakat iki NATO üyesi ülke ve NATO’da güvenlikle ilgili dayanışma söz konusu. Yani Türkiye’nin alacağı savunma sanayi, F-16’lar dahil ürünlerinin verilmemesi için lobi yapması kabul edilebilir bir davranış değil. Bizim hiç lobimiz olmadı Yunanistan’a. Sonuç itibarıyla buraya gelebilir, farklı yere gidebilir, ittifaklar olabilir.

“Haklarımızı koruma konusunda kararlılığımız tam”
Bölgede Türkiye’yi dışlayarak bir sürü toplantılar, formatlar oldu. ‘Bunların hiçbirisinin hükmü yoktur’ dedik. Oldu mu hükmü? Oldu mu bir şey, olmadı. Şimdi bir sonraki toplantılara Türkiye’yi de davet edelim’ demeye başladılar. Bizim haklarımızı koruma konusunda, Kıbrıs Türk halkının haklarını koruma konusunda kararlılığımız tamdır. Onun ne dediği, kimle buluştuğu, Miçotakis’in gelmesi vs. bunların oraya gitmesi bizim için problem değil.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

NF-5 savaş uçakları yerini Hürjet’e bırakıyor!

Türk Yıldızları’nın 4 adet NF-5 uçağının 60 yıldır kullanıldığını hatırlatan uzmanlar, ‘inşallah 2025’ten itibaren Türk …

Bir yanıt yazın