Türk SİHA’ları ilhamı Almanya’yı 800 milyon euro batırdı, sıra Fransa’da!

Fransız askerler senatoda yöneticilere Bayraktar TB2 benzeri SİHA’ların üretimine geçilmesi yönünde görüş bildirildi.
Yerli ve milli imkanlarla üretilen Türk SİHA’ları son olarak kendini Ukrayna’da ispatladı. Karabağ savaşında Avrupa’nın Ermenistan’a karşı kullanılan Türk SİHA’larına karşı olumsuz benzetmelerin yerini övgüler aldı.
Avrupa basınında kendinden söz ettirmeye devam eden milli gurur SİHA’lar Fransız ordusuna da ilham veriyor.
“Fransanın ilham kaynağı”
Fransız haftalık ekonomi dergisi Challenges’te yer alan haberde, Bayraktar TB2 SİHA’ların düşük bütçeli maliyeti ve çatışmalarda sağladığı başarıyla adından söz ettirdiği, Fransız ordusuna benzerlerini üretmeye çalışmakta ilham kaynağı olduğu belirtildi.
Biz de SİHA yapalım raporu hazırladılar
Haberde, SİHA’lar hakkında çok sayıda raporun mimarı olan Fransız Senatosu Dışişleri, Savunma ve Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkan Yardımcısı Cedric Perrin’in az sayıdaki üst düzey askeri ekipmana sahip Fransız ordusunun, ülkenin gelecekte yüksek yoğunluklu çatışmalarla karşılaşması durumunda, SiHA’lara ihtiyaç duyacağına ilişkin rapor hazırladığından bahsedildi.
Perrin’in bunu askeri makamlara da ilettiği kaydedilen haberde, Fransız ordusunun insansız hava araçları açısından yeterli teknolojiye sahip olmadığına ve bunu üretmeye çalıştığına değinildi.
Türkiye’den SİHA alan ülkeler hatırlatıldı
Polonya, Ukrayna, Fas, Katar, Pakistan dahil 15 ülkenin Türkiye’den SİHA satın aldığı ifade edilen haberde, siber güvenlik uzmanı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü’nden (LREM) milletvekilleri Fabien Gouttefarde ile Thierry Berthier’in 28 Mart’ta Atlantico’ya Fransa’nın SİHA’lara ihtiyacına ilişkin demeç verdikleri hatırlatıldı.
Haberde, milletvekillerinin, Fransız ordusuna, “Avrupa Birliği’nin 118 milyon bütçe ayırarak gelecekte üretmeyi planladığı Euro-drone yerine, en az iki yıl içinde, birim başına 5 milyon avroya mal olan TB2 tarzı SİHA’lar üretilmesi” konusunu genişçe ele aldıklarına dikkati çekildi.
Adına marş yazılan Türk yapımı SİHA
Haberde Ukrayna-Rusya savaşında da Bayraktar TB2 SİHA’ların aktif rol oynadığı, Ukrayna ordusunun satın aldığı 20 kadar TB2 ile Rus ordusuna büyük zayiat verdiği kaydedildi.
Ukrayna tarafının Bayraktar TB2’lerle Rus ordusuna ait çok sayıda zırhlı, hava savunma sistemi, helikopter ve iki komuta merkezini imha ettiği bilgisi paylaşılan haberde Ukrayna ordusunun Bayraktar TB2 için özel marş yazıp seslendirdiği aktarıldı.
Haberde Bayraktar TB2’lerin 4 lazer güdümlü füze başlığı taşıyabildiği, dayanıklı ve kısa pistlerden bile kolayca havalandığı, Dağlık Karabağ çatışmasında da belirleyici rol oynadığı ifade edildi.
Almanya 800 milyon euro batırdı
Bilindiği üzere Avrupa’da bazı ülkeler İHA üretimi kararı alsa da başarılı bir proje ortaya çıkaramadı.
Almanya, 800 milyon euroluk yatırıma rağmen başarıya ulaşamadı ve proje çöktü.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Haydi 20-21 Nisan’da kafe ve restoranlara boykota

Restoran ve kafelerdeki fiyatların fahiş oranda artmasına tepki yağıyor. Sosyal medyada dile getirilen tepkiler dalga …

Bir yanıt yazın