Maliye Bakanı Nebati: Piyasalar canlı, enflasyon da yıl sonunda düşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Türk ekonomik modeli ile alınan kur riskinin etkileri geçtikten sonra, yıl sonunda enflasyonda beklenen düşüşün görüleceğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda İş Dünyası ile İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’na katıldı.

Bakan Nebati, kur korumalı mevduat hesaplarıyla ilgili bilgi vererek, yapılan çalışmalar sonunda enflasyon üzerindeki kur baskısının kaldırıldığını belirtti.

Genel ekonomik durumla alakalı değerlendirme yapan Nebati, ekonomik kararların belli bir süreye ihtiyaç duyduğunu, şu anda yaşananların Türk ekonomi modeli ile alınan kur riskinin etkileri olduğunu ve yıl sonunda beklenen enflasyon düşüşünün görüleceğini söyledi.

“PİYASADA İŞLER ELHAMDÜLİLLAH İYİ”

Nebati, “Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek ve fiyat istikrarını sağlamak için kararlı adımlar atmaktayız. Enflasyonun belirleyicisi olan beklentilerdeki düzelmeye yönekik adımlarla yıl sonunda enflasyonun yıl sonunda makul bir seviyeyele geleceğini göreceğiz.

Piyasada işler elhamdülillah iyi. Piyasalar canlı, kapasite kullanım oranları yüzde 80’lerde. Ticaret iyi. Bundan sonra yapmamız gereken şey fiyatlardaki davranış bozukluğun giderilmesiyle yatay bir geçişten sonra daha makul bir enflasyon dönemine gireceğiz.

“FAİZ VE KURUN ÜSTESİNDEN GELDİK”

Üç tane ayağımız var. Döviz kuru… Üstesinden geldik. Faiz… Üstesinden geldik. İş insanlarımız çok iyi anlarlar. Ekonoomik kararların belli bir süreye ihtiyaçları vardır.

“KUR RİSKİNİ ALDIK VE ETKİLERİNİ YAŞIYORUZ”

Ve Türk ekonomik modeli devreye girdiğinde kur riskini aldık ve bunun etkilerini yaşıyoruz. Bundan sonraki süreç iyileşmelerin gerçekleştirildiği, yazın havalar çok iyi gitti tarımda verim patlaması olacak, ticaret canlı, inşallah savaş bir an önce bitecek.

“YIL SONUNDA ENFLASYONDA DÜŞÜŞÜ GÖRECEĞİZ”

Turizm gelirlerimiz beklentilerimizin de ötesine gidecek. Bütün bunlarla birlikte üçüncü ve en büyük bir problem olan enflasyonla mücadelenin çok önemli bir ayağı olan bireylerin davranışsal değişimlerini düzeltecek adımlar atmak olacaktır.

Bunları yaptığımız andan itibaren  ki yapıyoruz yatay bir seviyeden sonra yıl sonunda beklentilerimize çok uygun bir şekilde bir enflasyın düşüşünü göreceğiz. dedi.

Nebati sözlerine şöyle devam etti:

“Zor bir süreç, zorluğun farkındayız bizi kastığını gerdiğini biliyoruz hep beraber. Ama bunun üstesinden nasıl geleceğimizi çok iyi biliyoruz. İnanç, karalılık ve güven. 20 Aralık’ta şuraya kadar gidecek diye kararlar bağlayanlar vardı etkilerini görüyoruz. Faiz elhamdülillah o da tamam. Piyasa artık faiz oranlarının nerede olması gerektiğini çok iyi bir şekilde takip ediyor ve yönlendiriyor. Enflasyon bununla ilgili yapılması gereken şeyleri hep beraber yapacağız.

“MİLLETİMİZİ KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Hayat pahalılığı karşısında milletimizi korumaya devam edeceğiz. Gıda ürünlerinde KDV oranlarını tamamında yüzde 8’den 1’e düşürdük. Temel ihtiyaç ürünleri ve yeme içme hizmetlerinde KDV oranını yüzde 18’den 8’e indirdik. Fahiş fiyat uygulayan işletmeleri yakinen denetliyoruz. Enflasyon davranışlarda bir bozukluğu sebep olmuştur. Bunun beklentilerini enflasyon daha da yükselecek kurgusu üzerine kuranlar ve bunun üzerinden fahiş fiyat uygulayan işletmeler takibimiz altında. Bu kapsamda 40 bini aşkın işletme bakanlığımızca saha denetimine tabi tutulmuştur. Fahiş fiyat, fiyat manipülasyonu ve stokçuluğa asla izin vermeyeceğiz. Karalı ve net tavrımız devam edecek. KDV indirimlerinin etiketlere yansıması mutlak suretle sağlanacak. Enerji maliyetlerinin vatandaşlarımız üzerinde etkisi azaltmayı teminen elektrik tarifelerindeki KDV oranını düşürdük.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Barzani Başkan Erdoğan’ı Erbil’de kırmızı halıda karşıladı!

Bağdat’taki resmi görüşmelerini tamamladıktan sonra Erbil’e geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani …

Bir yanıt yazın