Çavuşoğlu: Ukrayna’da önce insani sonra kalıcı ateşkes için çabalıyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye’nin etkin bir diplomasi yürüttüğünü, Ukrayna ve Rusya’nın temel konularda anlaşmaya yakın olduğunu söyledi.

Rusya-Ukrayna Savaşı 25’inci günde devam ediyor… Rus güçleri kararından,Ukrayna ise direnişinden vazgeçmiyor.  Tüm şiddetiyle devam eden savaşta can kayıpları artarken ateşkes ve kalıcı barış içinde diplomasi yürütülüyor. Barış için en çok çaba harcayan ülkelerden biri de Türkiye.

ANTALYA DİPLOMASİ FORMU’NUN BAŞARISI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun gerçekleştirdiği çeşitli temaslar, savaşı sona götürecek adımlar olarak görülüyor. Özellikle Antalya Diplomasi Formu’nda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba’nın bir araya gelmesi barış yolunda en dikkat çeken gelişmelerden biri oldu.

Türkiye’nin çabaları devam ederken AK Parti Antalya İl Danışma Meclisi Toplantısı’na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“TARAFLAR TEMEL KONULARDA ANLAŞMAYA YAKIN”

Çavuşoğlu şunları söyledi:  Biz bu krizin başından beri net bir tutum sergiledik. 2014’te Kırım’ın ilhakına karşı çıktık. Tarafların bazı somut konular üzerinde müzakerelerin sürdüğünü biliyoruz. Bunların detaylarını açıklamamız doğru olmaz çünkü biz dürüst bir arabuluculuk rolü üstlendik. Tarafların temel konularda anlaşmaya yakın olduğunu biliyoruz. İnsani ateşkes için de çok çalışıyoruz. Putin ve Zelensky’nin bir araya gelmesi önemli.

“BİZ YOLA OYUN KURUCU OLMAK İÇİN ÇIKTIK”

Barış ve ateşkes için Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde çalışıyoruz. Biz bu kutlu yola oyun kurucu olmak için çıktık. Oyunu da kuruyoruz, oyunları da bozuyoruz. Güçlülük ve kararlılık çok önemli. Masada güçlü olmak için sahada güçlü olacaksın. Beyaza beyaz siyaha siyah dedik. Bugün hem Rusya hem Ukrayna bize güveniyorsa bu ilkeli ve adil tavrımızdan dolayıdır.

“DOĞUDA DA VARIZ BATIDA DA”

Tüm dünya Türkiye’nin aktif, ezber bozan dış politikasını takdir ediyor. Geniş bir coğrafyada 360 derece diplomasi işliyoruz derken hamaset yapmıyor. Bugün doğuda da varız batıda da varız, olacağız da çünkü biz Türkiye’yiz. Türk beklenendir, dolayısıyla dünyanın her yerinde olmaya devam edeceğiz.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Tokat ve çevresinde hissedilen 5.6 şiddetinde deprem!

AFAD, Tokat Sulusaray’da 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi. Deprem …

Bir yanıt yazın