Stoltenberg: Rusya, NATO’nun gücünü hafife aldı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Putin’in Ukrayna’ya karşı savaşı, Avrupa’da barışı paramparça etti” dedi.

Rusya’nın Ukrayna işgalinin 13. gününde sahada çatışmalar devam ederken diplomaside temas trafiği sürüyor.

Diğer yandan NATO ve üst düzey yetkililer, devlet başkanları bir araya gelerek Rusya’ya karşı birlik mesajı veriyorlar.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Letonya Başbakanı Krisjanis Karins, Letonya’daki Adazi Askeri Üssü’nde ortak basın toplantısı düzenledi.

“PUTİN, NATO’NUN GÜCÜNÜ VE BİRLİĞİNİ CİDDİ ŞEKİLDE HAFİFE ALDI”

İttifakın birlik içinde temkinli olduğunu hatırlatan Stoltenberg, “Ancak Putin, Ukrayna’yı ciddi şekilde hafife aldı. NATO’nun gücünü ve birliğini ciddi şekilde hafife aldı. Dünyadaki arkadaşlarımız ve ortaklarımız. Rusya’ya eşi görülmemiş maliyetler yükledik. Ukrayna’ya desteğimizi artırarak meşru müdafaa hakkının korunmasına yardımcı olduk. NATO’nun toplu savunmasının tarihi takviyelerini hayata geçirdik. İttifakımızın doğu kısmını takviye eden binlerce askerle birlikte. Burada Letonya dahil. Kanada, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere Müttefiklerin Letonya’daki Adazi Üssü’ndeki çok uluslu varlığımıza yüzlerce asker daha göndermelerini memnuniyetle karşılıyorum” dedi.

“PUTİN’İN SAVAŞI, AVRUPA’DA BARIŞI PARAMPARÇA ETTİ”

Stoltenberg, “Bugün burada hepinizle birlikte olmak harika. Bu gerçekten NATO dayanışmasını gösteriyor. Rusya’nın Avrupa’nın barışçıl bir ülkesi olan Ukrayna’yı acımasızca işgal etmesinin neden olduğu güvenliğimiz açısından kritik bir an ile karşı karşıyayız. (Rusya Devlet Başkanı) Başkan Putin’in Ukrayna’ya karşı savaşı Avrupa’da barışı paramparça etti. Uluslararası düzeni sarstı. Ve Ukrayna halkı üzerinde yıkıcı bir bedel ödemeye devam ediyor” dedi.

Kanada, İspanya ve Letonya liderlerine teşekkür eden Stoltenberg, “Justin, Pedro, kişisel liderliğiniz ve toplu güvenliğimize olan bağlılığınız için teşekkür ederiz. Kanada yıllardır Letonya’daki NATO savaş grubuna beceri ve özveriyle liderlik ediyor. Transatlantik güvenliğe olan bağlılığınızın güçlü bir göstergesi” dedi.

“RUSYA’YA TEHDİT OLUŞTURMUYORUZ”

“Rusya şu an 300 sivili rehin tutuyor” diyen Stoltenberg, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

“NATO bir barış ittifakıdır. Rusya’ya tehdit oluşturmuyoruz. Biz savaşmak istemiyoruz. Biz savaşın başka bölgelere yayılmasını engellemek istiyoruz. Letonya’daki varlığımız da bir birlik mesajıdır.”

KANADA, İSPANYA VE LETONYA’DAN TAM DESTEK

Basın toplantısında kısaca söz alan Kanada Başbakanı Trudeau, Kanada’nın NATO kapsamında Ukrayna’ya olan desteğini sürdüreceğini ve bunu her daim demokrasi ve bağlı oldukları değerlerin savunması için yapacaklarını ifade ederek, “Putin bizi böleceğini sandı ama NATO hiç olmadığı kadar birlik içindedir” dedi.

İspanya ve Letonya liderleri de, Avrupa güvenliği için NATO sınırlarının korunmasının öneminin farkında olduklarını bu nedenle her karış NATO toprağının savunulması için 5. maddeye bağlı olduklarını belirtti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …

Bir yanıt yazın