Putin: Donetsk ve Luhansk’ı tanıyacağımı Macron ile Scholz’a söyledim

Vladimir Putin, Olaf Scholz ve Emmanuel Macron’a Rusya’nın Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni tanıyacağını iletti.

Dünya’nın gözü kulağı Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilime kilitlenmiş durumda. Gerilimde süreci ise yepyeni bir boyut kazanmak üzere.  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin resmen tanınması gündemiyle güvenlik konseyini olağanüstü toplamıştı.

Kremlin Sarayı’nda basına açık olarak yapılan toplantı, aynı anda Rus devlet kanallarından yayınlandı. Toplantı esnasında Putin, Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması’nın Donbas’taki ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasıyla ilgili çağrısı konusunda güvenlik konseyi üyelerinin hepsinin tek tek görüşünü aldı.

Konsey üyelerinin tamamı sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin tanınmasından yana görüş ifade etti.  Donbas’taki sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Lugansk Halk Cumhuriyeti yönetimlerinin tanınması konusunu önceden güvenlik konseyi üyeleri ile müzakere etmediğini belirten Putin, herkesin görüşlerini dinlediğini aktardı.

Putin, “Karar bugün alınacak.” dedi. Putin’in kısa süre içinde kararı açılmaması beklenirken ajanslara bir son dakika gelişmesi düştü.

SCHOLZ VE MACRON’A TANIYACAĞINI AÇIKLADI

Edinilen bilgiye göre, Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya’nın Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzalayacağını açıkladı.

ALMANYA PUTİN’İ KINADI

Almanya tarafından Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, görüşmeye ilişkin bir açıklama yaptı.Hebestreit, “Scholz, Rusya’nın sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’ni bağımsız devletler olarak tanıma planlarını kınadı. Böyle bir adım, Doğu Ukrayna’daki ihtilafın barışçıl çözümüne ilişkin Minsk Anlaşmalarına açıkça aykırı olacak ve bu anlaşmaların Rusya tarafından tek taraflı ihlali olacaktır” dedi.

PUTİN’DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Donbass’taki durum kritik şiddetli bir hal aldı” dedi.

“LENİN DEVLET KURMA İLKELERİNDE HATALIYDI”

Ukrayna’nın mimarının Sovyetler Birliği’nin kurucusu Vladimir Lenin olduğunu savunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Sovyetler Birliği’nden ayrılan cumhuriyetlerin bağımsızlık hakkı temele konulan bir mayındı. Ukrayna Rusya için sadece komşu bir ülke değil aynı zamanda tarihin bir parçasıdır. Ukraynalılar yoldaşlarımız ve akrabalarımızdır. Modern Ukrayna, tarihi bölgelerinin bir kısmının reddedilmesi nedeniyle tamamen Rusya tarafından oluşturuldu. Kimse oradaki sakinlere bir şey sormadı. Lenin devlet kurma ilkelerinde hatalıydı”

“UKRAYNA TARİHİ RUSYA’NIN BİR PARÇASIDIR”

Ukrayna’nın Rusya tarihiyle bağlantılı olduğunu belirten Putin, “Ukrayna tarihi Rusya’nın bir parçasıdır ve bir tek halkız. Ukrayna hiçbir zaman gerçek bir devlet geleneğine sahip olmadı.” dedi.

“UKRAYNA’NIN NATO’DA BULUNMASI BİZİM İÇİN TEHDİTTİR”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın nükleer silah geliştirme planı kabul edilemez diyerek, “Ukrayna’nın nükleer silah bulundurması Rusya için tehdit içerici bir durum olur. Ayrıca Ukrayna’nın NATO’da bulunması da Rusya’ya bir tehdittir.” ifadelerini kullandı.

Putin’in diğer önemli açıklamalar şu şekilde;”ABD İHA’ları Rusya üzerinde sürekli casusluk faaliyetleri yürütüyor. NATO eğitmenleri Ukrayna’nın tatbikatlarında sürekli yer alıyor.””Bir ülkenin kendi güvenliğini alırken başka ülkelerin güvenliğini tehdit etmemelidir. Ukrayna şu anda bizim güvenliğimizi tehdit ediyor”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın