Ha şunu iyi bileydiniz! ABD artık Türkiye’yi yönetemiyormuş!…

ABD’nin azalan gücünün anlatıldığı bir makalede, Türkiye ile yaşanan krizlerde Ankara’nın dik duruşundan da uzun uzun bahsedildi.

National Interest’de (NI) yayımlanan bir analizde, Türkiye-ABD ilişkisindeki krizler ve Washington’ın tutumu ele alındı.

İki ülke arasındaki gerilim başlıklarının tek tek incelendiği makalede, ABD’nin agresif tutumunun kaynağı olarak, Washington’ın Türkiye’nin eylemlerini yönetememesi gösterildi.

Analizde, ABD’nin azalan gücü de anlatılırken buna çeşitli örnekler verildi.

İşte analizin çevirisinin tamamı;”ABD’nin oybirliğiyle küresel bir koalisyon kurabileceği günler geride kaldı. Mesela bugün Amerika, aslında rekabet etmeye çalıştığı Rusya ve İran ile paylaşmak zorunda olduğu YPG milislerine güvenmek zorunda kalıyor.”BERLİN ABD’Yİ DİNLEMİYOR”Mesela; Washington’ın Kuzey Akım 2 üzerinden Almanya’ya yaptırım tehditleri uygulamaya çalıştığı doğal gaz boru hattı, Almanya’yı projeyi Rusya ile tamamlamaktan uzaklaştırmıyor.”HİNDİSTAN, TÜRKİYE’YE YAPTIRIMLARININ BİR İŞE YARAMADIĞINI GÖRDÜ”Dahası, Türkiye’nin “Yaptırımlar Yoluyla Düşmanlarla Mücadele Yasası (CAATSA)” yaptırımlarından nispeten zarar görmeden çıktığını gören Hindistan, Washington’ın uyarılarına rağmen S-400’lerini satın alma işlemini tamamlama konusunda kendini artık daha cesaretli hissediyor.”ÇİNLİ DELEGELER, ABD’DE ABD HEYETİNİ KÜÇÜK DÜŞÜRDÜ”

Mesela; Amerika’nın Pasifik’teki caydırıcılığının ciddi şekilde sorgulandığı bir zamanda Çinli delegeler, Amerikan mevkidaşlarını Amerikan topraklarındaki bir zirvede ABD’nin eylemlerinin sonuçları hakkında küçük düşürmeyi başarıyor.

“ABD ARTIK TÜRKİYE’NİN EYLEMLERİNİ YÖNETEMİYOR”Mevcut ABD-Türkiye ilişkisindeki atılan adımları, S-400’lere bağlamak da yanlış bir yargı. Geleneksel olarak, Amerika’nın algılanan çıkarları ile Türkiye’nin Orta Doğu’daki güvenlik endişeleri çatıştı. Washington’ın Türkiye’nin eylemlerini yönetememesi ve bunun sonucunda ortaya çıkan hayal kırıklığı, Washington’ın cezalandırıcı bir yaklaşım benimseme arzusunu artırdı.”TÜRKİYE’Yİ “EVCİLLEŞTİRME” POLİTKASI İŞE YARAMAYACAK”Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de, Libya’da, Suriye içinde hatta Irak ve Kafkasya’da düşüş gösteren Amerika ve dünya düzenine karşı istikrarlı tutumu göz önünde. Biden yönetiminin Türkiye’yi “evcilleştirme” girişimlerinde bulunmasının ana nedeni bu. Ama bu adımlara rağmen Türkiye, büyük olasılıkla Washington’ın istediği sonuçları yine vermeyecektir.

“SOYKIRIM KARARI DA ABD’YE NEFRET DIŞINDA BİR ŞEY KAZANDIRMAYACAK”

Biden’ın Türkiye’ye zarar vermek için geriye kalan tek kurşunu olan “soykırım”ı tanınması da Türkiye’deki Amerikan karşıtı duyarlılığın artmasına hizmet edecek ve ABD’ye bundan başka hiçbir şey kazandırmayacaktır.

“ABD KABUL ETMELİ, TÜRKİYE KARŞISINDA SINIRLI GÜCÜNÜZ VAR”

Çin, ekonomik ve siyasi refahını tehdit eden küresel hegemon olarak Amerika’nın yerini almaya hazırken, belki de Washington’daki politika yapıcıların; Türkiye gibi müttefiklere karşı artık Amerikan gücünün sınırları olduğunu kabul etmesi gerekiyor.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın