Ünlü ABD’li tarihçi: En iyi cevap Ankara’nın açıklamayı görmezden gelmesi olur

Princeton Üniversitesi Rusya, Doğu Avrupa ve Avrasya çalışmaları Bölümü Başkanı Doç. Dr. Michael Reynolds CNN TÜRK’e konuştu. Reynolds, Biden’in “Soykırım” diyerek Ermeni meselesini siyasileştirdiğini söyledi. “En iyi cevap Ankara’nın açıklamayı görmezden gelmesi olur” dedi.

CNN TÜRK’e özel konuşan Reynolds, Amerikan Başkanı Joe Biden’in “Soykırım” kelimesini kullanmasını eleştirdi. “Joe Biden “soykırım” tartışmasını açık bir şekilde siyasileştiriyor ve kullanıyor. Bunu ve Ermeni amerikalıları kullanarak Ankara’yı hedef alıyor. Bence bu tarihi değerlendirme açışından oldukça talihsizce ve uzun vadede ermeni amerikalılara da zararı olacağını düşünüyorum.”

Reynolds, 1914 olaylarının “Soykırım” olarak nitelendirilmesine karşı çıktı: “Tarihte bağlam her şeydir. Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde Ermenilere ve diğerlerine neler olduğunu doğru anlamak için bağlam olmazsa olmazdır. Bu yüzden “soykırım” kavramı böyle kullanılacaksa, Ermenistan Cumhuriyeti’nin 1918-20 arasındaki kendi sınırlarında yaptığı şeye de soykırım denmeli. Bunu tarihsel olarak işlevsel bulmuyorum. Ermenistan’ın yaptığı da soykırım değil çünkü.”

Ödüllü Tarih Yazarı, soykırım tartışmasına son noktayı Türk tarihçilerin koyması gerektiğini vurguladı: “Türkiye ve Türk tarihçiler 1914’te Doğu Anadolu’da 1 milyondan fazla Ermeni varken 1923’e kadar kimsenin kalmamasını yeterince etkili bir şekilde açıklayana kadar belirli bir kesim sebebin “soykırım” olduğunu iddia etmeye devam edecek.

Reynolds, Ankara’nın Biden’in açıklamasını tamamen reddetmesi gerektiğini söyledi: “Ankara bu açıklamayı görmezden gelmeli. Sonuçta laftan ibaret. Bu Amerikan başkanının tarihsel yorumu. Ankara “tarihsel değerlendirmenizi reddediyoruz, bize göre Amerikan başkanının tarihi olayları yargılayacak bir yetkisi yok” diyebilir.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

İran’dan düzmece İsrail görseli, “Yapay Sürü İHA”yla saldırıyı çizdiler

Resmedilen bir İsrail şehrinin, İHA’lar tarafından saldırıya uğratılma anları resmedildi. Orta Doğu, İsrail’in Şam saldırısının …

Bir yanıt yazın