Türkiye ve Yunanistan zirvesinin ardından diyalog yolu açıklaması

Bugün Türkiye’ye gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Dışileri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşme gerçekleştirdi. İkili arasındaki görüşmede Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler görüşülürken, Başkan Recep Tayyip Erdoğan da gün içinde Dendias’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Çavuşoğlu ile Dendias görüşmelerinin ardından ortak basın açıklaması yapıyor.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları:

Bugün gerçekleştirme konusunda gösterdiği anlayış için Niko’ya çok teşekkür ediyorum. Türkiye Yunanistan arasında diyalog kanallarının canlandırılmasın olumlu buluyoruz.

Atina’da da hem 62. istişareyi hem de iki bakanlık arasında siyasi istişareler toplantısı gerçekleştirdik.

Bu toplantıları son derece samimi bir atmosferde gerçekleştirilmesinden memnuniyet duyuyorum. Sorunların iki komşu ve müttefik arasında diyalog yoluyla çözülebileceğine inanıyoruz. 3. taraflar üzerinden çözüm aramak doğru bir yaklaşım değildir.

KRİTİK DOĞU AKDENİZ MESAJI

Evet, Ege’de görüş ayrılıklarımız var. Doğu Akdeniz bağlamındaysa biz Türkiye olarak hakça paylaşımdan yana olduk. Ay sonunda Cenevre’de Kıbrıs konulu gayriresmi 5 + BM toplantısı gerçekleşecek. Bu Türkiye olarak bizim teklifimizdi.

Bugün Niko’yla da ay sonunda Cenevre’de buluşmak üzere teyitleştik. Herkesin bu toplantıya açık fikirlerle gelmesi önemli. Ticari ve ekonomik ilişkilerimize iki komşu ülke olarak önem veriyoruz.

Uçak seferlerinin başlamasını da önemli buluyoruz ama aynı zamanda sınır kapılarının da açılması ticaret bakımından önemlidir. TIR şoförlerimizin vize konusunda yaşadığı bazı sıkıntılar vardı. Bugün bu konudaki beklentilerimiz, taleplerimizi aktarma imkanımız oldu.

TERÖRE KARŞI ORTAK MÜCADELE VURGUSU

Terörle mücadele konusunu da samimim bir şekilde ele aldık. Özellikle FETÖ, PKK, PYD, DHKP-C gibi terör örgütleriyle mücadelemizde daha etkin bir işbirliği görmek arzumuzdur.

Yasadışı göç konusu hem Türkiye’yi, hem Yunanistan’ı hem de AB’yi ilgilendiren bir sorun. 18 Mart Mutabakatı’nın güncellenmesi konusunda AB ile görüşüyoruz.
Bu insani konuda rekabet değil, iyi bir işbirliği alanı olması gerektiğine inanıyoruz. İkili konuları değerlendirirken hem Türkiye’de hem de Yunanistan’da azınlıklarımız var.

Yaşadıkları sorunları da gündemimize getirdik bugün. Biz Türkiye olarak, özellikle AK Parti iktidara geldiğinde

Biz Türkiye olarak, özellikle AK Parti iktidara geldiğinden bu yana Rum vatandaşlarımızın sorunları konusunda diyalog içinde pek çok olumlu uygulamayı hayata geçirdik.

Aynı yapıcı yaklaşımı Batı Trakya Türkleri dahil oradaki soydaşlarımız için bizim de beklememiz gayet doğaldır. Her iki ülkedeki azınlıkların huzur ve refah içinde olması bizlerin de yararınadır.

ERDOĞAN, DENDİAS’I KABUL ETTİ

Bugün Türkiye’ye gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Dışileri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşme gerçekleştirdi. İkili arasındaki görüşmede Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler görüşülürken, Başkan Recep Tayyip Erdoğan da gün içinde Dendias’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Çavuşoğlu ile Dendias görüşmelerinin ardından ortak basın açıklaması yapıyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …

Bir yanıt yazın