Kibirli paranın itibarı bitecek mi? Türkiye ve Çin’den kritik dolar planı!

Türkiye ile Çin arasında son on yılda “Stratejik İşbirliği” düzeyinde seyreden ilişkiler, karşılıklı üst düzey ziyaretlerin katkısıyla günden güne gelişiyor.

Geçtiğimiz hafta Türkiye’ye gelen Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Ankara ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabul etti, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Toplantılarda ele alınan kritik başlıklar arasında salgınla mücadele, aşı konusunda iş birliğinin ilerletilmesi, Kuşak Yol ve Orta Koridor Projesi, yapay zeka, 5G, big data ve altyapı projelerinin de yer aldığı öğrenildi.

Kovid-19 pandemisinin geçtiğimiz yıl Mart ayında Türkiye’de de görülmesinin ardından salgınla mücadelede Çin ile temasa geçildi. Koronavirüs tedavisinde etkinliği kanıtlanan ‘Favipiravir’e bir çok Avrupa ülkesi erişemezken Ankara bu ilacı Çin’den temin etti. Dünyada aşılamaya geçen az sayıda ülkeden biri olan Türkiye, Çin aşısının Faz-3 çalışmalarına katıldı ve şimdiye kadar yaklaşık 15 milyon doz aşılama gerçekleştirdi. Çinli Bakan Yi’nin Ankara temaslarında iki ülke arasında salgınla mücadele ve aşı konusunda işbirliğinin daha da ileriye taşınması kararlaştırıldı.

GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİ MASADAYDI

Geleceğin teknolojilerinde işbirliğinin vurgulandığı görüşmelerde yapay zeka, 5G gibi konular gündeme alındı. Çinli Huawei firmasının Türkiye’de uluslararası Ar-Ge merkezi açması sonrasında telekomünikasyon alanında işbirlikleri de artış gösterdi. Huawei’nin Türkiye’deki Ar-ge Merkezinde 5G teknolojisi üzerinde çalışılıyor.

Öte yandan Çinli Çinli Oppo firması ve telefon devi Xiaomi’nin Türkiye’de yaptığı yatırımlara da değinildi.İleri teknoloji alanında işbirliği yapılarak iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesi hedefleniyor.

Türkiye’nin önemli ortaklarından olduğu Kuşak-Yol ve Orta Koridor gibi projelerle iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinde somut faydalar elde edilmesi planlanıyor. Toplantılarda, Tarihi İpek Yolu’nu canlandırarak Pekin’den Londra’ya kesintisiz bir ticaret yolu oluşturmayı hedefleyen projelere ilişkin görüş alışverişi yapıldı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın