Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nden son dakika dolar açıklaması!

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Göksel Aşan CNN Türk canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Aşan piyasada yavaş yavaş hareketliliğin azalacağını belirterek, “Kısa zamanda Cuma günü olan kur seviyesine geri döneceğini düşünüyorum.” dedi.
Son dakika haberi: Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Göksel Aşan dolar kuru ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
‘SOSYAL MEDYADA DÖNEN HABERLERE RİAYET ETMEYİN’
AK Parti 20yıllık hizmeti boyunca sosyal devlet anlayışı içinde serbest ekonomi piyasasına bağlı. 2018 yılında ambargo sonrası da oldu. Sermaye kontrolü yapılacak, bankalardaki mevduatlar dondurulacak… Bu haberlerin bir karşılığı yok. Sosyal medyada konu hakkında böyle haberler çıkıyor. Hükümetin yaklaşımı bu noktada hiçbir zaman piyasanın işleyişini bozacak bir hamle olmayacak.
‘OLAĞANÜSTÜ BİR KURUL TOPLANMAYACAK’
Sosyal medyada dönen haberlere riayet etmemek gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken şeyin değişiklik ardından verilmesi gereken mesajlardır. Verilen mesajlara bakılması gerekiyor.
Para politikası tarafında olağanüstü bir kurul toplamayacak. Enflasyon’daki büyümenin kalıcı bir büyümenin kaçınılmaz olduğunu söyledi. MB başkanı bu noktada önümüzdeki dönemde neler yapacağını duyurmuş oldu. Elbette MB başkandaki değişiklik yeni bir politika değişikliğine işaret etmiş olabilir ama süreç içerisinde de gördük sığ hacimle gerçekleşen hareketliliğin azalacağını düşünüyorum. Var olan para politikası gerekliği, neyse oraya doğru yaklaşılacak.
BAKAN ELVAN’DAN SON DAKİKA MERKEZ BANKASI AÇIKLAMASI
Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir tavizin kesinlikle söz konusu olmayacağını belirterek, “Liberal kambiyo rejiminin uygulanmasına kararlılıkla devam edilecektir.” ifadelerini kullandı.
Elvan, yaptığı yazılı açıklamada, makroekonomik istikrarın ön koşullarının fiyat istikrarı ve finansal istikrar olduğunu bildirdi. Bu alanlarda istikrar olmaksızın, güçlü, kaliteli ve sürdürülebilir bir büyümeye ulaşmanın mümkün olmayacağına işaret eden Elvan, “Uygulamakta olduğumuz ‘enflasyonda düşüşü önceliklendiren’ makro politika çerçevesi, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürülecektir. Maliye politikalarını, para politikasını tamamlayıcı yönde fiyat istikrarını desteklemek amacıyla uygulamaya devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Piyasaların etkin ve sağlıklı işleyişini son derece önemsediklerini vurgulayan Elvan, şunları kaydetti: “Bu kapsamda serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmayacak, liberal kambiyo rejiminin uygulanmasına kararlılıkla devam edilecektir. Reform paketimizde yer alan eylemler de yapısal temellerimizi daha da güçlendirecek, olası şoklara karşı direncimizi artıracaktır.”
AK PARTİ’DEN MERKEZ BANKASI AÇIKLAMASI
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ise Türkiye ekonomisinin, 19 yıldır piyasa kurallarını hiç taviz vermeden uyguladığını, iç ve dış şokların yoğunlaştığı dönemlerde dahi sermaye hareketlerinin liberalizasyonunu sağladığını belirtti.
Canikli, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Merkez Bankası başkanlarına kanunla verilen öncelikli görevin, fiyat istikrarının sağlanması olduğunu, bugüne kadar görev yapan tüm Merkez Bankası başkanlarının kanunla verilen fiyat istikrarının sağlanması hedefine sadık kaldıklarını belirtti.
Nurettin Canikli, “Merkez Bankası Başkanlığı görevine getirilen herhangi birisinin bu hedefin dışına çıkması mümkün değildir, eşyanın tabiatına aykırıdır.” değerlendirmesinde bulundu.
Hükümetlerin temel hedefi olan istikrarlı büyümenin, ancak “öngörülebilir ve makul seviyelerde kontrol edilebilen fiyatlar genel düzeyi ile gerçekleştirilebildiğinin bilimsel bir olgu” olduğunu vurgulayan Canikli, para politikası araçlarının da bu gerçek göz önünde bulundurularak dizayn edildiğini kaydetti.
Canikli, TL cinsi varlıklara sağlanan reel getirinin pozitif bir değerde dengelenmesinin, TL cinsi varlıklara olan talebin canlı tutulması için gerekli olduğuna işaret ederek, “Negatif reel faizin TL cinsi varlıklardan altın ve dövize doğru yönelişi ve dolarizasyonu hızlandırdığı bilinmektedir ve görülmüştür. Ekonomi tek bir dengeden ibaret değildir, bir dengeler manzumesidir. Tüm bu dengelerin birlikte değerlendirilmesi ve modellenmesi gerekir. Pozitif reel faizin para ikamesini durduracak, hatta ters para ikamesinin önünü açacak seviyede olması rasyonel olmanın bir gereğidir.” ifadelerini kullandı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …

Bir yanıt yazın