ABD bu habere çok kızacak! Fransa’dan beklenmedik F-35 hamlesi!

Fransa hükümetinin, ABD’nin yeni yönetiminin Suudi Arabistan ile ilişkilerini gözden geçirme kararının ardından, iki ülke ilişkilerindeki gerginliği kendi lehine kullanmak istediği ileri sürüldü. Başta Paris yönetimi olmak üzere birçok ülke ABD’den F-35 savaş uçağı satın almak isteyen BAE’ye savaş uçağı satmak için harekete geçti.
Fransız istihbarat bağlantılı internet sitesi “Intelligence Online” ile Challenges internet sitesinin haberlerine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, mayıs ayında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yapacağı ziyarette, bu iki ülkeyle ekonomik diplomasiyi canlandırmayı hedefliyor.
Macron’un görev süresinin başından bu yana iki ülke liderleri arasında sıcak bir ilişki bulunmazken, Fransız Cumhurbaşkanı ile Veliaht Prens Muhammed Bin Selman, çok kısa birer resmi ziyarette bulunmuştu.
ABD ASKIYA ALDI, FRANSA HAREKETE GEÇTİ
ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, Riyad’a silah satışı ile Yemen’deki Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona desteğini bir süreliğine askıya alma kararının ardından, Macron yönetimi, Körfez ülkelerine silah satmak için harekete geçti.
Paris yönetimi, ABD’den F-35 savaş uçağı satın almak isteyen BAE’ye Fransız Rafale savaş uçağını satmak için büyük çaba sarf ediyor.
Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, şubat ayında Abu Dabi’de düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı’na (IDEX) katılarak, bu ülkeye 6. ziyaretini yapmıştı.
Macron yönetimi, Suudi Arabistan’ın su kaynakları, atık yönetimi, inşaat ve nükleer enerji konusundaki projelerine de özel ilgi gösteriyor.
TEK ÜLKE FRANSA DEĞİL, DİĞERLERİ DE HAREKETE GEÇTİ
Haberde ayrıca Fransa’nın, ABD ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin gerginleşmesinden karlı çıkmak isteyen tek ülke olmadığı, Rusya, bazı Asya ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinin de bu fırsattan yararlanmak istediği değerlendirmesi dikkati çekti.
BIDEN F-35 SATIŞLARINI ASKIYA ALMIŞTI
ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, birçok ülkeye yapılan silah satışını gözden geçirmek üzere geçici süreliğine askıya almıştı. Askıya alınan anlaşmalar arasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’a yapılan satışların da bulunduğu açıklanmıştı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan sokak köpeği açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik, Tarım Bakanlığı ile birlikte sokak köpeklerine …

Bir yanıt yazın