Çizmeyi aşan ABD’den Türkiye’ye yeni S-400 tehdidi

ABD Dışişleri Bakanlığı, başta Türkiye olmak üzere müttefik ülkeleri Rusya’dan silah almamaları konusunda uyararak aksi durumun yeni yaptırımlara neden olacağını açıkladı.

Konuyla ilgili Yunan gazetecinin sorusuna yanıt veren ABD Dışişleri Bakanlığı, Başkan Joe Biden’ın “Türkiye’nin uluslararası hukuk ve NATO’ya olan taahhütlerine uymayan davranışlarını dile getirmeye söz verdiğini” hatırlattı.

Yapılan açıklamada Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini elinde tutmaması istenirken şu ifadeler kullanıldı: “Rus S-400 sistemi, NATO teçhizatıyla uyumsuz, NATO teknoloji güvenliğini tehdit ediyor ve müttefik Türkiye’nin taahhütleri ile tutarsız. Rusya’dan yapılan bu önemli işlem, CAATSA (Yaptırımlar Yoluyla Amerika’nın Düşmanlarına Karşı Mücadele Yasası) yasalarına göre yaptırımlara neden oldu. Türkiye’ye bu sistemi elinde tutmaması için çağrı yapıyoruz.”

“NATO ZİRVESİ’NDE ALINAN KARARLARA AYKIRI”

Türkiye’nin uzun süredir değerli bir NATO müttefiki olduğu hatırlatılan açıklamada, “Bununla birlikte, S-400’ün alınması, NATO üyesi ülkelerin Varşova’da 2016 NATO Zirvesi’nde Rus teçhizatına bağımlılığı azaltmak için verdikleri taahhütlere aykırı” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye ve ABD müttefiki ülkelere Rusya’ya gelir ve nüfuz sağlayacak yeni silah alımları yapmamaları konusunda çağrı yapılırken, “Bu tür satın alımlar önceki uygulananlara ek olarak yeni CAATSA yaptırımlarına tabi olabilir” denildi.

Pentagon’dan Türkiye ve S-400 açıklaması

PENTAGON’DAN DA  AÇIKLAMA GELMİŞTİ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımına ilişkin yaptığı değerlendirmede, bu durumun “ABD ve NATO’ya bağlılığıyla uyuşmadığını” söyleyerek “S-400 konusundaki duruşumuz değişmedi” demişti. Türkiye’nin S-400’lerin F-35’lerle uyumlu olmaması nedeniyle programdan çıkarıldığını kaydeden Kirby, Türkiye’ye Rusya’dan S-400 almama çağrısında bulunmuştu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bakan Tekin: Öğretmen atamaları ilk kabine toplantısında açıklanacak

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adana’daki temasları kapsamında okul ziyaretlerinde bulunuyor. Bakan Tekin Anadolu Barter …

Bir yanıt yazın